Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

15 de octubre de 2020

00:00 -
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)

Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.

XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020

Participants de l’edició de 2020:

-    Restaurant Ares

-    Cocula

-    El Cortijo

-    El Llagut

-    Merceria 34

-    La Xarxa

-    Lola Bistró

-    Sadoll Restaurant

El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.

L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.

 

00:00 -
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.

Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre

 

00:05 -
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

09:30 -
Puerorum ludi. La riquesa i diversitat dels jocs en època romana

Es farà un taller per a alumnes de sisè de primària del Tarragonès per a acostar-se als jocs a què jugaven els infants de Tàrraco, saber quins han perviscut fins als nostres dies i crear una peça de joc.

Activitat reservada per a centres escolars.

 

11:00 -
Tessel·les que cobren vida, el mosaic romà figuratiu

Els romans van engrandir l’art del mosaic, heretat dels grecs, i van aconseguir popularitzar-lo a tot el seu imperi. Proposem un taller en què podràs fabricar el teu propi mosaic.

18:30 -
Macellum, els mercats a l’antiga Roma

Una ciutat romana era abans que res un mercat. Un recorregut pels actuals mercats de Tarragona ens permetrà comparar-los amb els d’època romana. Eren gaire diferents?

18:30 -
Frontinus curator aquarum, el gestor de les aigües de Roma visita Tàrraco

Monòleg itinerari amb Frontinus, curator aquarum de Roma, ens explica com gestionaven els romans el proveïment d’aigua a les ciutats i les grans obres d’enginyeria que van construir per a dur-ho a terme.

19:00 -
El treball, viure a l’antiga Roma

En el món romà, comerciants, artesans i també soldats reproduïen als seus epitafis fúnebres imatges quotidianes dels oficis respectius. N’estaven orgullosos.

Xerrada a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, Universitat Rovira i Virgili.

19:00 -
Viure i sobreviure a l'antiga Roma. La vida diària a la capital de l’Imperi

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre l'activitat presencial i reaitzar només el vídeo al web del festival i posteriorment, el vídeo gravat, tal i com estava previst. www.tarracoviva.com

La Roma clàssica és la seva literatura, les seves lleis, la seva filosofia, el seu art, el seu urbanisme i el seu ideal d’educació. Aquesta, però, era la cultura creada i gaudida per una minoria: l’elit dels poderosos. Tothom vivia en domus i menjava com a les receptes d’Apici? Es dedicava a l’educació, la cultura i les arts o tenia negocis marítims? Com s’ho feia la gent corrent per a tirar endavant en el dia a dia?

En aquesta conversa, el periodista Ricard Lahoz i l’historiador Joaquín Ruiz de Arbulo ens parlaran dels romans que no eren rics ni poderosos, d’aquells que, sense gaires recursos, varen saber ser resilients i, de vegades, també solidaris, per tal de fer front als desastres i infortunis que els va tocar viure. Tota una lliçó per als nostres temps.

Realitza:

  • Joaquín Ruiz de Arbulo, URV/ICAC
  • Ricard Lahoz, periodista
20:00 -
Tessel·les que cobren vida, el mosaic romà figuratiu

Els romans van engrandir l’art del mosaic, heretat dels grecs, i van aconseguir popularitzar-lo a tot el seu imperi. Proposem un taller en què podràs fabricar el teu propi mosaic.

21:00 -
Remeis del passat, els guariments recollits per Aule Corneli Cels

Aule Corneli Cels va reunir els coneixements de medicina del seu temps a De arte medica. En aquest enigma, els equips competiran per ser els millors especialistes en guariments romans.

Els enigmes nocturns són una proposta de jocs per a joves, basada en activitats nocturnes i temàtiques d’àmbits diversos sobre històries i successos de la ciutat. Són jocs de descoberta, reptes que s’han de resoldre per mitjà de l’enginy, l’agilitat mental, la percepció dels sentits, la lògica, el pensament lateral o les habilitats personals. 

Reserva prèvia a www.tarragonajove.org 

21:30 -
Scriptorium, cal·ligrafia romana

La lletra urbanissima es va convertir en l’escriptura libraria romana per excel·lència. El seu ús va continuar per als títols de la Bíblia en llatí i els llibres litúrgics fins al s. XI.

Conferència a càrrec de Ricard V. Placed

 

21:30 -
Curar-se de la mort, l’elaboració d’un cos incorruptible

Els antics egipcis confiaven en la incorruptibilitat de l’or per a conservar els seus cadàvers. Presentem un taller per a confeccionar una màscara mortuòria, daurar-la i policromar-la.

Els tallers es faran en directe en la plataforma de YouTube d’MV Art.

Material per a enviar a casa:

- Motlle d’escaiola de 16 x 12 cm

- Dos fulls de papir de 16 x 12 cm

- Pot d’estuc

- Mixtió

- Fulla d’or fals de 12 x 12 cm

Coses que heu de tenir a casa:

- Pintura al tremp de color blau ultramar, blanc i negre (i altres si voleu)

- Pinzells un del 6 i un altre de més fi (1 o 2)

- Tisores

- Plat fondo amb aigua

- Bastonets de les orelles

- Draps i un pot d’aigua

« Octubre 2020 »
Octubre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Segells de reconeixement d’administració oberta