Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

16 de octubre de 2020

00:00 -
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)

Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.

XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020

Participants de l’edició de 2020:

-    Restaurant Ares

-    Cocula

-    El Cortijo

-    El Llagut

-    Merceria 34

-    La Xarxa

-    Lola Bistró

-    Sadoll Restaurant

El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.

L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.

 

00:00 -
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.

Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre

 

00:05 -
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

16:30 -
Si vis pacem, para ludum. Jocs de taula sobre Roma i el món antic

Vols aprendre història i, a la vegada, descobrir com es pot jugar a jocs de taula en format digital? En aquesta activitat s’organitzaran i dinamitzaran partides, per mitjà de plataformes en línia que reprodueixen en format digital diversos jocs de taula. L’objectiu és donar a conèixer als participants el món dels jocs moderns i els contexts històrics que representen. No són necessaris coneixements previs per a poder-hi participar.

Cal inscriure-s’hi pel correu paraludum@gmail.com.

 

18:30 -
Frontinus curator aquarum, el gestor de les aigües de Roma visita Tàrraco

Frontinus, curator aquarum de Roma, ens explica com gestionaven els romans el proveïment d’aigua de les ciutats i les grans obres d’enginyeria que van construir per a dur-ho a terme.

Durant l’Imperi romà, el curator aquarum va ser el comissari responsable de la gestió i el manteniment del sistema d’abastament i la xarxa de distribució d’aigua a les ciutats romanes. A Roma, aquesta funció formava part de les tres grans curadories urbanes, juntament amb la d’obres públiques i la del clavegueram. El càrrec tenia una gran importància i responsabilitat. L’exercia un senador amb rang consular que era nomenat directament per l’emperador. 

Realitza: Jaume Martell -ITÍNERE. Col·labora: EMATSA

Monòleg itinerant amb punt de trobada a escales de l'Antiga Audiència

Es pot seguir l'activitat en vídeo al web del Festival: www.tarracoviva.com. El vídeo es publicarà el dia 17/10 a les 21.30h. 

18:30 -
La natura de tot plegat, una aproximació (confinada) a la figura de Lucreci

Què ens pot ensenyar el poeta romà després de més de dos mil anys? La literatura salvarà dos enamorats en època de pandèmia, mercès a la lectura de De rerum natura, de Lucreci.

Lectura dramatitzada a càrrec de l'Escola de Lletres de Tarragona.

19:00 -
El lleure, viure a l’antiga Roma

El calendari romà aturava, cada un cert temps, el món del treball perquè tota la població pogués celebrar els Ludi, les grans festes públiques.

Xerrada a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, Universitat Rovira i Virgili.

Vídeo a www.tarracoviva.com

19:00 -
In caemeterio. Els rituals de la mort dels primers cristians a Tàrraco

In caemeterio és la reconstrucció d’un funeral del segle v dC que ens acosta a la manera com els primers cristians duien a terme els rituals de la mort. Hereus directes d’una cultura hebraica i romana, els funerals cristians es distingien dels pagans per les pregàries de caràcter pasqual que entonava la comunitat. In caemeterio reconstrueix aquest model de funeral des que el moribund agonitza fins al moment de la celebració del refrigerium o banquet funerari, després de la mort, a la mateixa tomba. 

L’activitat es duu a terme a la necròpolis paleocristiana del Francolí. A partir de la depositio de les relíquies dels màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi, aquest espai va adquirir un significat sagrat. Els fidels van mostrar un gran interès per a enterrar-se a prop de les despulles dels màrtirs (tumulatio ad martyres) fins a generar un gran santuari martirial el segle v dC.

Reserva prèvia a secretaria@acsantfructuos.cat

20:00 -
Cuina romana a la teva cuina, una experiència guiada per l’arqueogastronomia

En aquesta ocasió, prepararem en línia dos plats estrella de la cuina romana, fàcils de fer, que ens portaran a gaudir de sabors i textures sorprenents i alhora evocadorament familiars. 

Els noms de les receptes que us proposem ja susciten curiositat: sala cattabia i catillus ornatus? Quines històries hi ha darrere d’aquests noms tan enigmàtics? Les nostres fonts d’inspiració són el tractat de cuina atribuït a Apici i la literatura de banquets, a partir del llibre d’Ateneu de Nàucratis, el Deipnosophistai. 

Mentre cuinem des de casa, podrem gaudir d’un moment de convivialitat amb la resta de participants del taller, com si fóssim a punt de començar un banquet a l’antiga Roma. A la vegada, les nostres elaboracions podran servir després per a poder compartir una degustació especial amb la gent que ens estimem. 

« Octubre 2020 »
Octubre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Segells de reconeixement d’administració oberta