Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

17 de octubre de 2020

00:00 -
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)

Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.

XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020

Participants de l’edició de 2020:

-    Restaurant Ares

-    Cocula

-    El Cortijo

-    El Llagut

-    Merceria 34

-    La Xarxa

-    Lola Bistró

-    Sadoll Restaurant

El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.

L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.

 

00:00 -
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.

Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre

 

00:05 -
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

09:30 -
Qui som? Activitat familiar autònoma

Activitat familiar autònoma

Descobriu qui s’amaga darrere les ombres del museu des del vostres dispositiu electrònic.
Visiteu l’exposició Tàrraco MNAT i podreu conèixer el nostre patrimoni romà a partir de les pistes que us aniran guiant.

Entrada lliure amb aforament limitat

09:30 -
Viatja al passat

Audioguia de l’exposició Tàrraco/MNAT

De la mà de Faustina, esposa del duumvir Caius Valerius Avitus, podreu recórrer de manera autònoma l’exposició Tarraco/ MNAT, i conèixer la ciutat de Tàrraco i com vivien els seus habitants.

Entrada lliure amb aforament limitat.

 

10:00 -
Passeig peripatetic, reflexions a peu sobre les crisis a l’antiguitat

L’escola peripatètica feia les classes de filosofia caminant. Serem peripatètics i redescobrirem la ciutat posant una atenció especial als moments de crisis i pandèmies a l’antiguitat.

10:30 -
Aspasia de Milet

Monòleg d'Aspàsia, que camina sola i recorda… Han passat moltes coses a la seva vida, moltes més de les que es va imaginar que viuria com a dona quan, amb vint anys, va trepitjar Atenes per primera vegada. Tots sabem que la història depèn de qui l’expliqui; per això, vol ser ella qui parli, qui ens expliqui la seva vida, acostumada a llegir i escoltar el que els altres han dit d’ella.

11:00 -
[SUSPÈS] Macellum, els mercats a l'antiga roma

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Visita comentada al mercat de Torreforta.

Una ciutat romana era abans que res un mercat. Aquest va ser el seu origen i la seva raó de ser. El macellum era un edifici independent, amb botigues disposades al voltant d'un gran pati central porticat on es podien oferir a la venda els productes quotidians de consum.

A Tàrraco, la vida comercial es va concentrar a la part baixa de la ciutat, entorn de la plaça del fòrum de la colònia (carrer Soler) i al barri portuari. No tenim coneixement del lloc exacte on era el macellum de Tarraco, però tot ens fa pensar que no devia ser gaire lluny del lloc que ocupa el mercat contemporani.

Un recorregut pels mercats actuals ens permetrà fer una reflexió sobre com eren els mercats en època romana i si eren gaire diferents dels que tenim avui dia. 

 

 

11:00 -
Viure i sobreviure a l'antic Egipte. La vida diària de la gent a la vall del Nil

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre l'activitat presencial i reaitzar només el vídeo al web del festival i posteriorment, el vídeo gravat, tal i com estava previst. www.tarracoviva.com

Egipte, per a la majoria de nosaltres, és sinònim de piràmides imponents, tombes de faraons amb pintures meravelloses i una cultura espiritual i artística imponent. Però què sabem dels simples pagesos que amb suor treballaven la terra per poder alimentar-se i pagar aquelles construccions, que encara ara ens emocionen? 

Qui eren els artesans que van fer possible les grans obres d’art? Com vivia la gent que no era ni faraó ni família del faraó, ni summe sacerdot, ni gran propietari de terres? Què menjaven? Quins costums festius tenien? Com s’ho feia el poble egipci per a viure en un país que cada any era inundat pel riu Nil?

En aquesta conversa, la periodista Sara Sans i l’egiptòloga Irene Cordón ens parlaran sobre la vida a la vall del Nil durant l’antic Egipte.

Realitza:

  • Irene Cordón, egiptòloga
  • Sara Sans, periodista
11:00 -
Vida i mort a l'arena. L’atzarosa vida d’un gladiador veterà

Ser gladiador és un ofici dur, si no ets una estrella dels grans amfiteatres. Viure per buscar el manteniment cada matí, esperant un nou encàrrec per a complir, li manté jove l’esperit. El seu braç és capaç de fer servir l’espasa de manera mortal, si li cal, i els encàrrecs tenen molt a veure amb aquesta habilitat. Falten mesos per a les festes municipals i provincials en què es contractaran gladiadors; fins llavors caldrà sobreviure cada dia: un ofici molt perillós.

 

11:00 -
Un dia al Fòrum

La vida d’una ciutat romana gira entorn del fòrum. Entre patricis i venedors de peix salat, també hi trobem artistes, poetes de carrer, fetillers, entabanadors, filòsofs...,  tots ells, personatges insòlits que val la pena conèixer. 

11:00 -
Bulla, l’amulet dels infants romans

A l’antiguitat van ser moltes les situacions adverses a què es va haver d’enfrontar la població, tot un conjunt de calamitats que constituïen l’esdevenir de la gent, que intentaven endarrerir tant com fos possible el trànsit de la vida a la mort. Per a protegir els més petits de la casa, es recorria a tota mena d’amulets, sortilegis i advocacions als déus, als quals es pregava perquè aquest menor estigués protegit fins a arribar a la maduresa. Un dels amulets més freqüents en el món romà era la bulla, una bosseta més o menys luxosa, que es penjava al coll del menor.

En aquest taller parlarem dels amulets dissenyats per a protegir els nens i nenes i farem una bulla de tela per atreure la bona fortuna. 

Realitza: Sexto Mario, Patrimonio y Educación.

A partir 6 anys

11:00 -
Fermentum per a viure

Fermentar ha estat sempre una forma d’aprofitar els aliments que d’altra manera no s’haurien pogut consumir, i no només això, ja que els processos fermentatius han aconseguit molts cops, millorar el sabor dels aliments o donar-nos, com ho fa el vi, moments de certa gràcia i agudesa a la vida.

Reserva prèvia www.mnat.cat/activitats/

11:00 -
Titus Manilius, designator. Dignificant la mort

Monòleg de Titus Manilius, què és un dels encarregats d’organitzar els funerals a Tàrraco. Ha viscut tantes situacions injustes que li resulta molt difícil poder creure en els déus dels seus avantpassats.

Titus Manilius ens parlarà de la vida i la mort, de com els romans han sobreviscut a guerres i malalties, i també dels seus dubtes i alegries.

11:30 -
No vau aprendre res, la plaga de Galè: amb la pestilència a les sandàlies

Aquest monòleg ens parla especialment de les relacions dels romans amb la mort i amb les seves divinitats protectores de la salut. Ens situa en el context d’una de les primeres epidèmies globals de l’antiguitat, en la qual podem apreciar molts paral·lelismes amb la incipient realitat actual. 

12:00 -
Plebs. La vida de la gent corrent a l’antiga Roma

Les classes populars romanes van saber lluitar contra les adversitats amb solidaritats familiars, veïnals, d’amistat o de treball. I van saber gaudir de la vida que els va tocar viure.

12:00 -
[SUSPÈS] La passió dels romans per l'aigua. Vine a conèixer el teu patrimoni: l’aqüeducte romà

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

L’aqüeducte romà de Tarragona és un dels monuments més interessants de l’antiga Tàrraco. El visitem per explicar una de les grans aportacions de la cultura romana: la gestió de l’aigua.

 

12:00 -
Pestilentia est contagium. Pestes en el món castrense romà

En el passat, les epidèmies eren freqüents, si bé quasi sempre tenien efectes de caràcter local. Tot va canviar amb l’expansió militar de Roma i la primera «globalització».

12:00 -
[SUSPÈS] I aquí qui mana? L’antiga Tàrraco, una capital provincial

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Farem una ruta per les muralles i el Pretori per descobrir com funcionava la ciutat, qui la governava, com s’hi vivia i qui controlava el poder en una capital provincial de l’Imperi romà. 

12:00 -
[SUSPÈS] L’enigma de la Torre dels Escipions, vine a conèixer el teu patrimoni

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

Qui va ser enterrat en aquesta torre funerària? Els dos genis orientals que la decoren sostenint el text d’un poema funerari donen pistes d’un personatge ben interessant.

 

12:30 -
Friné, una delicata a la cort

Monòleg de Friné, que representa una de les moltes dones que van acompanyar l’emperador August al llarg de la seva vida. Pertany al grup de meretrius de categoria més alta, les delicatae o amicae.

12:30 -
[SUSPÈS] El Fòrum de la colonia Tàrraco, vine a conèixer el teu patrimoni

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre aquesta activitat.

El fòrum d’una ciutat romana era el centre de la vida ciutadana. Qui volia ser algú a la ciutat forçosament havia d’anar a les seves places i edificis.

 

12:30 -
Eumachia, la rica empresària que va canviar Pompeia

Eumachia pertany a una de les famílies més importants i antigues de la ciutat. Quan es va quedar vídua va decidir utilitzar els seus diners i el seu talent per a convertir-se en una gran empresària, i ho ha aconseguit.

Ara es dedica als negocis relacionats amb la tintoreria i la sastreria i, com que necessita distribuir els seus productes, també coneix molt bé el món de la navegació. Eumachia, a més a més, és sacerdotessa imperial. Aquest càrrec li atorga un cert poder i influència per a poder tirar endavant iniciatives que fins fa molt poc han estat reservades exclusivament als homes. Té un propòsit molt clar, però no li serà gens fàcil portar-lo a terme.

La societat, tot i que les lleis han començat a canviar, encara funciona com un  patriarcat. Eumachia estima Pompeia i vol deixar-hi la seva empremta. Ser una dona rica no és suficient; haurà d’utilitzar les seves dots diplomàtiques i les seves excel·lents habilitats socials per a aconseguir-ho.

Realiza: Assumpta Mercader

Es pot seguir l'activitat en vídeo al web del Festival: www.tarracoviva.com. El vídeo es publicarà el dia 16/10 a les 21.30h. 

16:30 -
El principi de la fi Elio Gabio, testimoni de la plaga de Galè

Com va veure i viure la gent del poble la primera pandèmia de la història? Elio Gabio ens presenta un relat en primera persona de com era viure a Roma i tot el que això implicava.

16:30 -
Si vis pacem, para ludum. Jocs de taula sobre Roma i el món antic

Vols aprendre història i, a la vegada, descobrir com es pot jugar a jocs de taula en format digital? En aquesta activitat s’organitzaran i dinamitzaran partides, per mitjà de plataformes en línia que reprodueixen en format digital diversos jocs de taula. L’objectiu és donar a conèixer als participants el món dels jocs moderns i els contexts històrics que representen. No són necessaris coneixements previs per a poder-hi participar.

Cal inscriure-s’hi pel correu paraludum@gmail.com.

16:30 -
Frontinus curator aquarum, el gestor de les aigües de Roma visita Tàrraco

Monòleg itinerari amb Frontinus, curator aquarum de Roma, ens explica com gestionaven els romans el proveïment d’aigua a les ciutats i les grans obres d’enginyeria que van construir per a dur-ho a terme.

17:00 -
Les autèntiques plagues d'Egipte. L’altra cara de la vida al Nil

A l’antic Egipte, preparar les terres de conreu era una feina dura que la crescuda del Nil desfeia cada any. A més, s’hi sumaven les plagues, les epidèmies i altres perills que portava el riu.

Els camperols, la gran majoria de la població, afegien a la lluita per sobreviure els abusos de poder dels seus senyors. La seva història és tot un manual de supervivència, possiblement, la del poble més resilient de l’antiguitat.

17:00 -
La natura de tot plegat, una aproximació (confinada) a la figura de Lucreci

Què ens pot ensenyar el poeta romà després de més de dos mil anys? La literatura salvarà dos enamorats en època de pandèmia, mercès a la lectura de De rerum natura, de Lucreci.

Lectura dramatitzada a càrrec de l'Escola de Lletres de Tarragona.

17:00 -
El Festival Tarraco Viva amb les jornades europees de patrimoni 2020: #despertaelpatrimoni

Descobrim i fem nostre el patrimoni a partir de la tècnica de la fotogrametria. Crearem models 3D amb els nostres mòbils i despertarem el patrimoni!

A vegades, el nostre patrimoni és tan proper que se’ns fa invisible. No perquè estigui amagat, sinó perquè tot i passar-hi per davant o saber que forma part de les col·leccions dels nostres museus, no ens hi fixem o no el mirem prou. El patrimoni, de vegades, resta adormit. Cal aprendre a despertar-lo! I per això, cal aprendre a mirar. L’objectiu de l’activitat didàctica “Desperta el patrimoni” és la descoberta del patrimoni a partir de la fotogrametria. És quan ens hem fet nostre el patrimoni a través de la mirada atenta i la creació d’un model 3D, i ens hi identifiquem i l’aprehenem, que es generen les ganes de compartir els resultats i les descobertes amb els altres. D’aquí parteix l’estímul per fer-ne difusió a través de les xarxes socials. Activitat didàctica en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2020.

Recomanació!: Portar smartphone amb les aplicacions de fotogrametria descarregades. Us recomanem Trnio per a iOS i Scann3D per Android. Si no es disposa de mòbil intel·ligent, també es pot portar càmera fotogràfica i el cable per descarregar les fotografies.

Públic: Públic general, famílies, aficionats al patrimoni / +12 anys

Coorganitzen: Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Festival Tarraco Viva

Col·labora: Museu d’Història de Tarragona 

Didàctica de l‘activitat: Còdol Educació

17:00 -
Ars Medica. Infectiones et pestilentiae Romae

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre l'activitat presencial,  però es gravarà el vídeo i es podrà veure al web del festival. www.tarracoviva.com

L’antiga Roma va patir moltes epidèmies originades per diversos tipus de virus i bactèries que van causar un gran nombre de morts i una terrible crisi socioeconòmica com a conseqüència.

Us presentem un exhaustiu treball de recerca i una interessant posada en escena pedagògica amb la finalitat que l’espectador entri en un viatge en el temps i pugui descobrir com es vivia l’horror d’aquelles epidèmies i d’altres malalties infeccioses com podien ser la gonorrea, la lepra, el còlera, el tètanus, la gangrena, per mencionar-ne algunes. 

17:30 -
Nestor a epidaure, malaltia i salut a l’antiga Grècia

Monòleg de Nèstor, què és un pelegrí que torna d’Epidaure, santuari consagrat a Asclepi. Hi ha anat per complir una promesa feta pel seu avi, que va sobreviure a la pesta d’Atenes.

18:00 -
Marcial ens convida a la seva taula. El poeta imperial torna a casa

Marcial, el poeta de dos emperadors, ha hagut d’abandonar Roma a correcuita. Acaba de desembarcar a Tàrraco camí de la ciutat on va néixer, Bílbilis Augusta, i ens convida a sopar. 

Lectures dramatitzades a càrrec de Juan González Soto

18:00 -
Visita guiada al Teatre romà

El teatre de Tàrraco fou un dels tres edificis d’espectacles dels que gaudien els seus habitants. Apropa’t i t’explicarem com era, quins eren els espectacles que es feien, i quin era el paper que jugava dins de la trama urbana.

18:30 -
Asclepiades de Bitínia, menjar poc i pair bé, després de la pesta

Monòleg d’un metge grec, seguidor d’Epicur, emigrat a Roma. El 70 aC, acompanya Juli Cèsar i les seves tropes a Hispània com a questor. I s’aturen a Tàrraco. Ens explica com hi ha tres malures, les de la pesta, les de la vida i les de la guerra; que en les primeres la cura és la netedat; en les segones, la dieta, i en les terceres, el seny. I en totes, el vi.

18:30 -
Myrionymos Isis, la dels milers de noms

La malaltia és un càstig diví; per això els déus poden guarir amb tècniques com la incubatio. La funció terapèutica de divinitats com Isis, Osiris i Serapis n’explica l’èxit.

18:30 -
Friné, una delicata a la cort

Monòleg de Friné, que representa una de les moltes dones que van acompanyar l’emperador August al llarg de la seva vida. Pertany al grup de meretrius de categoria més alta, les delicatae o amicae.

19:00 -
La Pesta Justiniana. Una de les plagues més grans de la història

A la Constantinoble del comerç mundial, arriben cada dia caravanes i vaixells carregats de blat, ivori i espècies. L’any 541, però, hi arribarà també un enemic mortífer.

Els emperadors Justinià i Teodora, que havien convertit Constantinoble en una metròpoli bellíssima i pròspera, s’enfronten ara a una crisi sense precedents, amb carrers plens de cadàvers, comerços i camps abandonats i sense prou efectius militars per a defensar unes fronteres cada cop més amenaçades.

19:00 -
Ars Medica. Infectiones et pestilentiae Romae

Degut a les noves mesures sanitàries decretades pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, l’organització del festival ha decidit suspendre l'activitat presencial,  però es gravarà el vídeo i es podrà veure al web del festival. www.tarracoviva.com

L’antiga Roma va patir moltes epidèmies originades per diversos tipus de virus i bactèries que van causar un gran nombre de morts i una terrible crisi socioeconòmica com a conseqüència.

Us presentem un exhaustiu treball de recerca i una interessant posada en escena pedagògica amb la finalitat que l’espectador entri en un viatge en el temps i pugui descobrir com es vivia l’horror d’aquelles epidèmies i d’altres malalties infeccioses com podien ser la gonorrea, la lepra, el còlera, el tètanus, la gangrena, per mencionar-ne algunes. 

19:00 -
El Festival Tarraco Viva amb les jornades europees de patrimoni 2020: #despertaelpatrimoni

Descobrim i fem nostre el patrimoni a partir de la tècnica de la fotogrametria. Crearem models 3D amb els nostres mòbils i despertarem el patrimoni!

A vegades, el nostre patrimoni és tan proper que se’ns fa invisible. No perquè estigui amagat, sinó perquè tot i passar-hi per davant o saber que forma part de les col·leccions dels nostres museus, no ens hi fixem o no el mirem prou. El patrimoni, de vegades, resta adormit. Cal aprendre a despertar-lo! I per això, cal aprendre a mirar. L’objectiu de l’activitat didàctica “Desperta el patrimoni” és la descoberta del patrimoni a partir de la fotogrametria. És quan ens hem fet nostre el patrimoni a través de la mirada atenta i la creació d’un model 3D, i ens hi identifiquem i l’aprehenem, que es generen les ganes de compartir els resultats i les descobertes amb els altres. D’aquí parteix l’estímul per fer-ne difusió a través de les xarxes socials. Activitat didàctica en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2020.

Recomanació!: Portar smartphone amb les aplicacions de fotogrametria descarregades. Us recomanem Trnio per a iOS i Scann3D per Android. Si no es disposa de mòbil intel·ligent, també es pot portar càmera fotogràfica i el cable per descarregar les fotografies.

Públic: Públic general, famílies, aficionats al patrimoni / +12 anys

Coorganitzen: Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Festival Tarraco Viva

Col·labora: Museu d’Història de Tarragona 

Didàctica de l‘activitat: Còdol Educació

20:00 -
Carpe Diem. Una pantomima, un sopar entre la vida i la mort

Aquest 2020 ens ha mostrat amb contundència com de fràgils som els humans. El teatre, però, continua ben viu per ajudar-nos a reflexionar i mostrar-nos de manera distesa i divertida quin concepte tenien els romans sobre la mort, sobre la vida i sobre un dels seus millor plaers, els menjars, en què el vi i la disbauxa els connectava —igual que nosaltres— amb la supervivència.

Zona Zàlata i l’Aula de Teatre de la URV presenten una comèdia en què, per sort, davant una situació de fam els actors poden sobreviure gràcies als poderosos i en què, en el fons, el temps ens iguala a tots, amb pandèmia o sense, amb fam o sense, amb poder o sense. 

Carpe diem. I que la terra ens sigui lleu a tots, com més tard millor.

« Octubre 2020 »
Octubre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Segells de reconeixement d’administració oberta