Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Publicacions Monogràfics Bicentenari de la Guerra del Francès Actes i conmemoració Notícies Tarragona viu els actes més populars del programa 1811:Tarragona assetjada

Tarragona viu els actes més populars del programa 1811:Tarragona assetjada

Tarragona viu els actes més populars del programa 1811:Tarragona assetjada

Aquest dissabte i diumenge se celebren les Jornades de Recreació Històrica
22/06/2011

Arriben els actes commemoratius principals del bicentenari del Setge de Tarragona. Aquest dissabte i diumenge se celebren les Jornades de Recreació Històrica, pocs dies abans que es compleixin els 200 anys de la batalla final de la Guerra del Francès a Tarragona (28 de juny). Una selecció de 9 grups de recreació històrica espanyols i un de francès especialitzats en l’època napoleònica seran els encarregats de fer reviure l’últim acte bèl·lic de 1811 que es va viure a Tarragona amb la pressa de les escales de la Catedral i el Pla de la Seu, així com també duran a terme la reconstrucció d’un campament militar de l’època al Fortí de Sant Jordi. En total, un centenar de professionals recrearan  la cruenta batalla.

El dimarts 28 de juny, a les 20.30 h, es durà a terme l’acte institucional davant del Monument als herois. L’acte comptarà amb una ofrena floral, la participació de la Banda Unió Musical de Tarragona i l’encesa de 21 salves d’honor. Tot seguit, 300 timbals i el públic concentrats, tocant el “Toc de setge”, desfilaran fins al Pla de la Seu, passant per la Rambla Nova, Comte de Rius, Plaça de la Font, Baixada de la Misericòrdia, carrer Major, escales i fins el Pla de la Seu, on tots els participants col·locaran les espelmes commemoratives mentre sona el toc dels campaners de la Catedral.

Aquests actes de recreació històrica ja formen part de la segona fase del programa 1811:Tarragona assetjada. Aquesta segona fase s’allargarà fins al mes de novembre, aglutinant un total de 40 activitats.

El passat mes de febrer van començar els actes de commemoració d’aquest Bicentenari del Setge de Tarragona a la Guerra del Francès, organitzats per diferents institucions i associacions, és a dir, ha estat i és una commemoració en la qual s’hi ha aplegat bona part del teixit institucional i civil de la ciutat.

Des de llavors i fins a final de maig s’han celebrat prop de 40 actes, amb l’assistència d’unes 9.100 persones.

Així doncs, durant deu mesos, entre febrer i octubre, s’hauran celebrat uns 80 actes:15 conferències, 4 exposicions, 14 publicacions (8 llibres i 6 revistes – en paper o en suport digital), 9 rutes històriques, 2 audiovisuals de producció pròpia, 10 projeccions de pel·lícules i documentals, 4 activitats pedagògiques, dos dies de Jornades de Reconstrucció Històrica, dos dies d’un Curs d’Estiu de la Universitat Rovira i Virgili, una missa solemne a la Catedral i l’acte institucional del dia 28 de juny.

Història

L’any 1809 capitulava Girona, un any més tard Lleida i Tortosa a inicis de 1811. Tarragona, que havia esdevingut la capital del Principat, era assetjada per l’exèrcit napoleònic des dels primers dies del mes de maig de 1811 fins el dia 28 de juny. Les conseqüències dels 56 dies de setge, el saqueig posterior i l’ocupació durant més de dos anys foren catastròfiques per a la ciutat i els seus habitants, morint prop d’11.000 tarragonins. L’any 1813 Tarragona era un munt de ruïnes i estava gairebé deshabitada. En els anys posteriors a la retirada napoleònica, amb un esforç gegantí, els tarragonins varen fer renéixer la ciutat de les cendres, però no serà fins a cinquanta anys després del setge quan es començarà a recuperar una certa normalitat social i econòmica. 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta