Memòria del setge i ocupació de Tarragona. La Guerra del Francès en els fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (1808-1814)

De Manuel Fuentes, Joan Quijada i Neus Sánchez. Editat per l'Arxiu Històric Arxidiocesà de TarragonaPortada memoria del setge i ocupació

Memòria del setge i ocupació de Tarragona. La Guerra del Francès en els fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (1808-1814), és un llibre que recopila la documentació del setge i de l’ocupació francesa que patí la ciutat custodiada a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, a més de testimonis inèdits com el Memorial del canonge Ignasi Ribes i Mayor.

Amb aquesta publicació es vol donar difusió a tot un seguit de documents valuosos per comprendre el període de la Guerra del Francès al territori de l'Arquebisbat de Tarragona.

 


Portada del llibre ’Lo caragirat’Lo caragirat

De Josep Martí i Folguera. Edició a cura de Jordi Tiñena

Aquest dijous 20 d'octubre a les 20 h tindrà lloc la presentació del llibre Lo caragirat, de Josep Martí Folguera, amb una edició a cura de Jordi Tiñena. L'obra ha estat editada per Arola Editors amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, en el marc dels actes de 1811. Tarragona assetjada, per a commemorar el Bicentenari del setge de la ciutat a la Guerra del Francès.

L'acte de presentació tindrà lloc a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona i anirà a càrrec de l’escriptor Jordi Tiñena.


Tarragona Mayo – Junio 1811. Una ciudad sitiada durante la Guerra del Francés - PortadaTarragona (Mayo – Junio 1811): una ciudad sitiada durante la Guerra del Francés

D'Antoni Moliner Prada

El passat dia 21 de juny es va presentar el llibre Tarragona (Mayo – Junio 1811): una ciudad sitiada durante la Guerra del Francés, d’Antoni Moliner Prada i editat a Madrid pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas i Ediciones Doce Calles.

La presentació va anar a càrrec de Maties Ramisa, professor d’història de la Universitat de Vic.

 

Portada de la Revista ’A Carn’Número 16 de la revista A carn!

S’ha editat el número 16 de la revista A Carn!, publicació electrònica d’Història Militar Catalana, amb un monogràfic dedicat al setge napoleònic de Tarragona de 1811.

Inclou articles de Salvador-J Rovira, Alfredo Redondo, Francesc Murillo, Manel Güell i Josep M. T. Grau, entre d'altres

 


 

Portada del catàleg de l’exposició Catàleg de l'exposició "Tarragona durant la Guerra del Francès"

El dijous dia 16 de juny de 2011 es presentà el catàleg de l'exposició "Tarragona durant la guerra del Francès, 1808-1814", editat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i Arola Editors.

Aquesta exposició es pot visitar fins el dia 3 de juliol de 2011 i es pot gaudir d'una visita guiada gratuïta tots els diumenges a les 12 del migdia. Fins al moment, 3.000 visitants han passat per la mostra.

 

Portada de ’1811. El setge de Tarragona’1811. El setge de Tarragona

D'Àngel - O. Brunet (textos) i Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza (il·lustracions)

Dins dels actes que commemoren el Bicentenari del setge de la ciutat durant la Guerra del Francès, sota el lema de "1811. Tarragona assetjada", la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona edita el còmic 1811. El setge de Tarragona, obra dels autors tarragonins Àngel-O. Brunet (textos) i Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza (il·lustracions).


Portada de ’Tarragona a la Guerra del Francès’Tarragona a la Guerra del Francès (1808-1813)

Núm. 6 de la col·lecció Quaderns de l’Arxiu

Amb textos de Salvador – J. Rovira Gómez

Dins dels actes que commemoren el Bicentenari del setge de la ciutat durant la Guerra del Francès, sota el lema de 1811. Tarragona assetjada, s’ha publicat el llibre Tarragona a la Guerra del Francès (1808-1813), número 6 de la col·lecció Quaderns de l’Arxiu, elaborat i editat pel Servei d’Arxiu i Documentació Municipal, amb textos de Salvador – J. Rovira i Gómez.

Els textos de Salvador – J. Rovira i Gómez, professor d’Història Moderna de la Universitat Rovira i Virgili, contextualitzen i analitzen en un relat històric tot el que va significar per a Tarragona els esdeveniments registrats durant la Guerra del Francès, entre 1808 i 1813.  D’altra banda, les imatges seleccionades i descrites per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona són una mostra del patrimoni documental que es conserva d’aquest període o bé relacionat amb les commemoracions posteriors: 108 documents reproduïts entre actes, bans, correspondència, plànols, gravats, premsa i fotografies.

Per a més informació:


Portada Tinc un gat de tres colorsTinc un gat de tres colors

D'Àngel-O. Brunet i Txomin Medrano

El dia 15 de març s'ha presentat el conte Tinc un gat de tres colors d’Àngel O. Brunet, amb il·lustracions de Txomin Medrano, patrocinat per la Fundació Privada Mútua Catalana. Coordinat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, des de la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Conselleria d’Ensenyament, s’ha organitzat la distribució d’aquest conte a tots els nens i nenes que cursen 4t d’educació primària, en prop de trenta centres escolars de Tarragona, per a que es treballin els valors de la cultura de la pau.


La crisi de la Guerra del Francès (1808-1814) al Camp de TarragonaLa crisi de la Guerra del Francès (1808-1814) al Camp de TarragonaLa crisi de la Guerra del Francès (1808-1814) al Camp de Tarragona

De Manel Güell

A l'època moderna la dinàmica d'una guerra, a més de provocar la mort de militars i de civils innocents i la destrucció d'immobles i collites, solia comportar també epidèmies contagioses, misèria i fam. Aquest context de crisi generalitzada es traduïa en un període de clara involució demogràfica, perfectament constatable en xifres a través de la documentació de l'època. Han perdurat molts dels testimonis escrits sobre la guerra del Francès (1808-1814). La tragèdia es va estendre arreu del país, i Tarragona i la seva comarca no en van ser una excepció, ans al contrari; el cas de la zona tarragonina és un dels més durs.


Revista Kesse número 44Revista Kesse número 44

La revista Kesse s'ha volgut afegir a tot un seguit d’actes que se celebren a Tarragona amb un número especial dedicat a aquest període de la nostra història, propera en el temps i l’espai. El dossier inclou els articles següents:

  • A la memòria dels caiguts en el setge de Tarragona de 1811, Alfredo Redondo Penas
  • Paràlisi de l'activitat comercial i èxode de la població de Tarragona durant la Guerra del Francès, de Lluís Ballester
  • Els nobles de la ciutat de Tarragona i la Guerra del Francès, de Salvador-J. Rovira i Gómez
  • Rastrejant les petjades de la guerra més cruel, de Manel Güell

Per a més informació:

Segells de reconeixement d'administració oberta