• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura

El final de la Guerra Civil a Tarragona

Activitats programades del 15 de gener al 21 de març de 2020

Com en anteriors edicions, al voltant de la data del final del conflicte bèl·lic a Tarragona, el 15 de gener de 1939, ara fa 81 anys, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat hem programat tot un seguit d’activitats de difusió per a ajudar a conèixer què va significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la nostra ciutat. La recuperació d’una efemèride del passat és útil i convenient si té com a objectiu difondre la nostra història i serveix, com és el cas, per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el
present i en el futur la convivència democràtica i pacífica entre tots plegats.

> Descarregueu-vos-en el programa en pdf aquí
 

Actes dia a dia

[SUSPÈS] Inauguració exposició "Les dones motor de les lluites socials a Tarragona"

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
15/01/2020 19:00 a 20:00
Preu
Entrada lliure
Organitzat per
Ómnium Cultural del Tarragonés

Amb motiu dels dos dies de dol decretats per l'accident produït a l’empresa IQOXE, aquest acte ha quedat SUSPÈS.

L'exposició romandrà oberta fins el 15 de febrer.

Horari: de 9 a 21 hores.

A través de testimonis, textos i dades històriques, recorrerem la història recent de Tarragona des d’una perspectiva desconeguda per a la majoria dels tarragonins, la de la meitat de la societat que normalment no surt a la primera plana, la de les nostres mares i àvies, veïnes, amigues i companyes de feina.

L’historiador Jordi Piqué assenyala que l’antifranquisme, l’activisme cultural  van ser forçosament minoritaris, clandestins i testimonials. L’exposició es proposa mostrar aquest camí llarg i costerut, marcat també per una la lluita per aconseguir els drets de les dones on hi destaquen noms com Pilar Pradells, mare de set fills, que l’any 1956 va crear la cèl·lula del PSUC a Torreforta i que l’any 1975, junt amb altres dones, va fundar l’Associació de Veïns de Torreforta. O bé Carme Casas, mare de dos fills, també activista política i sindical de la clandestinitat. I altres com Teresa Fortuny, que com a sindicalista i activista política va seguir ben de prop -i va participar-hi-, molts dels conflictes laborals registrats a Tarragona des de finals dels 60, com els de Tabacalera, Valmeline, Sol Galena o Loste.

Més endavant la fi del franquisme tampoc va significar la fi de les lluites socials: a Tarragona, per exemple, Lourdes Latorre, que l’any 1976 va ser sòcia fundadora del Bloc Feminista de Tarragona i que exercia de sexòloga al Centre de Planificació Familiar creat l’any 1981, Lola Paniagua, activista ecologista, i Carme Lleyda, membre de l’equip de coordinació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Cartes des de la presó

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
16/01/2020 a 19:00 a
31/01/2020 a 21:00
Preu
Entrada lliure
Organitzat per
CRAI Catalunya URV

Horari de l'exposició: de 9 a 21 hores.

El CRAI Campus Catalunya us convida a visitar l'exposició “Cartes des de la presó”, que recull una selecció del Fons Vilaró i que ens relata la vida a les presons franquistes a partir de les dues-centes quaranta cartes que Daniel Vilaró Rius va escriure a la seva família entre el 1939 i el 1943.

Inauguració de l'exposició "Cartes des de la presó"

Què
Exposicions, Patrimoni i història
Quan i on
16/01/2020 19:00 a 20:00
Preu
Entrada lliure
Organitzat per
CRAI Catalunya URV

Fins al 31 de gener. Horari de 9 a 21 h.

El CRAI Campus Catalunya us convida a visitar l'exposició “Cartes des de la presó” , que recull una selecció del Fons Vilaró i que ens relata la vida a les presons franquistes a partir de les dues-centes quaranta cartes que Daniel Vilaró Rius va escriure a la seva família entre el 1939 i el 1943.

Visita guiada 'Els espais de la memòria de Tarragona'

Què
Visites, rutes i excursions, Patrimoni i història
Quan i on
18/01/2020 11:00 a 13:00
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona

Visita guiada Els espais de la memòria de Tarragona (refugi antiaeri, Antiga Audiència i Presó de Pilats), a càrrec d'Ester Ferré i Jordi Piqué.

Imprescindible inscripció prèvia. 

La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda. Representació teatral amb TeclaSmit Teatre

Què
Teatre
Quan i on
21/01/2020 18:00 a 19:45
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Venda d'entrades

Inscripció prèvia:

Seguint el text de la novel·la, Colometa, ja en edat avançada, ens conta els avatars de la seva vida. Quinze actrius, quinze dones, encarnen un mateix personatge: la Natàlia (Colometa).

L’obra, i la posada en escena, és un monòleg que el personatge, amb quinze veus, ofereix al públic, de manera natural com si es tractés d’una reunió d’amigues. No hi ha escenari, no hi ha pati de butaques: les intèrprets són entremig del públic.

Donat l'aforament limitat de la sala, s'han previst dues sessions consecutives:

  • 1a sessió: 18 hores
  • 2a sessió: 19.45 hores

 

Intèrprets: Marta Baldirà, Montse Romans, Montse Sans, Carme Ponce, Cinta Ramon, Helena Lucas, Agnès Martí, Pilar Domingo, Isabel Bitria, Mònica Ors, Xesca Arqués, Duli Ramos, Àngels Sabaté, Antònia Sabater, Carme Carles.

Selecció del text i direcció: Sergi Xirinacs.

Visita guiada als indrets de la repressió franquista

Què
Visites, rutes i excursions, Patrimoni i història
Quan i on
25/01/2020 10:00 a 12:00
Preu
Gratuït amb inscripció prèvia
Venda d'entrades
Organitzat per
Fòrum de Tarragona per la Memòria

Visita guiada als indrets de la repressió franquista, a cura de F. Xavier Tolosana.
Aquesta visita es repetirà els dissabtes 29 de febrer i 28 de març.

La correspondència de Margarita Xirgu. Lectura dramatitzada

Què
Lletres
Quan i on
29/01/2020 19:00 a 20:00
Preu
Entrada lliure
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona

El 2019 ha estat l’Any Margarida Xirgu, cinquantenari de la seva mort, i que el govern de la Generalitat ha declarat com a una de les commemoracions oficials per recuperar i divulgar la seva memòria.

L’actriu i escriptora Àngels Bassas, ens proposa una lectura dramatitzada de la correspondència escrita, de la famosa i excepcional actriu catalana.

Degut als seus viatges i al seu exili, el seu epistolari és molt extens i ric en contingut, en sentiments i en dades històriques que ens faran poder seguir un fil argumental. Un viatge per a donar veu a l’epistolari íntim de la internacionalment coneguda actriu, directora i pedagoga teatral.

La lectura va acompanyada de la música que ofereix Esther Vila amb el seu violoncel, que recolzarà dramàticament la lectura en la part emocional i de referents històrics.

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal