• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2011 Recepció a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental de la Indústria Química Albiac (1902-2000)

Recepció a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental de la Indústria Química Albiac (1902-2000)

Recepció a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental de la Indústria Química Albiac (1902-2000) Producte Kaiser
L'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona rep el fons de la Indústria Química Albiac SA
24/02/2010

La tinenta d’alcalde i coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament, Rosa M. Rossell, i el Xavier Albiac han signat aquest dilluns 22 de febrer el conveni de recepció del fons documental de la Indústria Química Albiac SA (1902-2000).

La família Albiac ha cedit a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona tota la documentació generada i rebuda per l’empresa. Una documentació que reflecteix la creació i desenvolupament d’aquesta indústria local des dels seus orígens, a inicis del segle XX, fins a la data de tancament.

El fons documental, format per 79 unitats d’instal·lació, inclou informació tècnica i comercial, de màrqueting i publicitat; així com documents comptables, marques i patents, projectes d’expansió de l’empresa al Marroc i projectes tècnics referents a la fabricació de cremes de sabates i demés productes de neteja. A més a més, s’hi afegeixen fotografies que il·lustren el treball a la fàbrica i la maquinària de l’època.

La documentació presenta un destacat valor cultural i per a la investigació, alhora que resulta especialment interessant per a copsar l’evolució del disseny publicitari, ja que des de la mateixa empresa es programaven i definien les diferents campanyes de publicitat.

Aquesta indústria química pionera a Tarragona, especialitzada en productes de neteja i cremes per a sabates, ha estat regida al llarg de tota la seva trajectòria per les successives generacions de la nissaga Albiac. La primera patent de la família fou registrada l’any 1902 i la gènesi de l’empresa va anar a càrrec de Tomàs Albiac Gutierrez, que es formà i treballà a Alemanya.

Les dependències de la primera fàbrica es trobaven al número 63 del carrer Jaume I, amb una façana projectada per l’arquitecte Jujol. Després les instal·lacions es traslladaren al núm. 36 de l'avinguda Ramón y Cajal, i posteriorment, als Pallaresos.

Aquest dissabte 20 de febrer, l’Ajuntament de Tarragona va col·locar la placa amb el nom del carrer Manel Albiac, hereu d’Indústries Químiques Albiac, l’empresari que obria nous mercats al Marroc i que malauradament  va perdre la vida als atemptats esdevinguts a Casablanca, l’any 2003.

Per a més informació:

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal