Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2012 Les fortificacions de Tarragona i la Guerra del Francès

Les fortificacions de Tarragona i la Guerra del Francès

Les fortificacions de Tarragona i la Guerra del Francès

Joan Menchón, arqueòleg municipal, participa al Cicle de Conferències del Setge de 1811
Les fortificacions de Tarragona i la Guerra del Francès Joan Menchón, durant la conferència que es va fer a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona
08/06/2012

 

Continua el cicle de conferències que l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació Setge de Tarragona 1811 organitzen per recordar el setge, assalt i repressió que va patir la ciutat de mans dels francesos l’any 1811.

L’arqueòleg municipal, Joan Menchón, ha parlat de les fortificacions de Tarragona, fent un recorregut històric des de l’època dels ibers fins a la Guerra del Francès. Tarragona és un lloc estratègic,  ja des de l’antiguitat, fàcil de defensar però alhora això fa que hagi estat també una zona molt bèl·lica.

En el moment del Setge de 1811, Tarragona tenia un sistema de defenses complicat, fruit de més de 2000 anys d’història. Joan Menchón explicava en la seva intervenció al cicle de conferències del Setge que en aquell moment, la ciutat de Tarragona disposava de tres línees de defensa. La muralla romana, reforçada als s. XV i XVI, una segona línea que arribaria a la zona baixa, a tocar de mar i una tercera per poder controlar l’actual carretera de Barcelona, on es va construir, entre d’altres, el Fortí de l’Oliva. Tot i això, Joan Menchón recordava que els francesos van entrar a la ciutat pels mateixos llocs que ho havien fet segles abans, durant la Guerra dels Segadors, les tropes catalono-franceses: la part baixa de la ciutat i el Fortí de Sant Josep, a l’alçada de l’actual carrer de l’Assalt. La història, un cop més, es repeteix.

Cap a 1820 les fortificacions malmeses de la ciutat es van començar a refer, però les tasques van durar poc, doncs a partir de 1850 i fins ben entrat el s. XX es van anar desmuntant les diferents fortificacions de Tarragona.

Properes conferències:

  • Dia 14 de juny. ARMAMENT UTILITZAT PER LES TROPES IMPERIALS AL SETGE DE TARRAGONA, sr. Francesc Pintado Simó, membre de Massena International Society.
  • Dia 21 de juny. L’ESGLÉSIA DE TARRAGONA AL 1811. Dr. Josep-Maria Sabaté Bosch, professor emèrit de la URV.
Segells de reconeixement d'administració oberta