Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2017 L'Ajuntament senyalitza dos espais de la memòria emblemàtics de la resistència i oposició antifranquista

L'Ajuntament senyalitza dos espais de la memòria emblemàtics de la resistència i oposició antifranquista

L'Ajuntament senyalitza dos espais de la memòria emblemàtics de la resistència i oposició antifranquista

Es tracta de la presó de Pilats al Pretori i el grafit de l’Antiga Audiència.
L'Ajuntament senyalitza dos espais de la memòria emblemàtics de la resistència i oposició antifranquista Grafit ubicat a l'interior de l'Antiga Audiència. | FOTO: Ajuntament de Tarragona.
29/12/2016

 

La presó de Pilats al Pretori i el grafit de l’Antiga Audiència compten des d’avui amb noves senyalitzacions que els identifiquen com a espais emblemàtics de la memòria a Tarragona. La iniciativa forma part del projecte Espais de Memòria que té com a objectiu senyalitzar i mantenir els llocs representatius de fets relacionats amb la repressió franquista i la represa que culminà amb el restabliment de la democràcia.

La torre romana del Pretori va ser l’anomenada presó de Pilats, un espai destinat a presó provincial fins l’any 1953. Entre 1939 i 1948 hi van passar unes 6.900 persones. La senyalització d’aquest punt emblemàtic permetrà recordar el patiment i esforç de les persones demòcrates en la lluita contra la dictadura. El grafit a l’interior de l’Antiga Audiència és la única resta material que testimonia l’inici de la Guerra Civil a Tarragona.

Amb anterioritat l’Ajuntament ja havia desenvolupat activitats de recuperació de la Memòria Històrica en col·laboració amb el Memorial Democràtic i l’Associació de Víctimes de la repressió Franquista a Tarragona. L’any 2009 es va dignificar la fossa comuna del Cementiri de Tarragona, que l’any següent es millorava amb l’escultura anomenada “Dignitat”, obra de Salvador Mañosa, donada per l’Associació de Víctimes del Franquisme de Tarragona. El 2011 s’inaugurava un monument al Camí de l’Oliva en record dels afusellats en aquell indret i pocs anys després l’Associació de Víctimes del Franquisme de Tarragona hi afegí una placa de recordatori. Finalment, aquesta mateixa entitat, l’any 2014 va inaugurar una placa d’homenatge a les dones que van estar empresonades al convent de religioses Oblates.

La consellera de Patrimoni de l’Ajuntament, Begoña Floria, ha manifestat que “des del 2009 l’alcalde Ballesteros ha posat el tema de la memòria històrica damunt de la taula”  i ha subratllat que “aquests projectes són importants no per la seva magnificència sinó perquè permeten treballar ferides i coneixements de la historia de la nostra ciutat, tot i que són complexos de dur a terme perquè hi ha diferents sensibilitats”.

Per l’elaboració dels espais a senyalitzar se segueix el criteri de retre homenatge a les accions que afecten, o les protagonitzen, col·lectius plurals, a fi de destacar el caràcter general de la repressió sobre totes les persones antifranquistes, i posar de manifest el component plural de la resistència i l’oposició antifranquista.  

Segells de reconeixement d’administració oberta