• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de Tarragona Cultura
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Google Plus de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Biblioteca Fons Lluís de Salvador i Andrés

Fons Lluís de Salvador i Andrés

Imatge Lluís de Salvador

Lluís de Salvador i Andrés (1893 - 1975) va ser periodista i director dels diaris Tarragona i Diari de Tarragona.

Els seus escrits es poden llegir a nombroses publicacions periòdiques tarragonines anteriors a 1939 com a la revista Ideal científico literario (1911), a El Temps, gaseta hebdomària (1929), a la Revista estudiantil (1931) o el diari antifeixista Llibertat (1936-1938) o el 19 de juliol (1938).

Salvador, en qualitat de cronista, va redactar una memòria detallada dels bombardejos franquistes que va patir la ciutat i una crònica de la vida ciutadana durant el conflicte bèl·lic. Es va endur els papers amb ell i la seva família quan va haver d’exiliar-se a França. Al poc temps d’estar instal·lat esclatà la Segona Guerra Mundial. L’ocupació de França per l’exèrcit nazi i la por de possibles represàlies va fer que Salvador enterrés la documentació en un lloc proper al riu Garona, però una revinguda del riu va inundar els terrenys i es van malmetre. Tot i això, els continuà guardant pensant que un dia podrien veure la llum.

L'any 1994 el seu fill, Ramon de Salvador, va fer donació de la documentació a la Biblioteca Municipal. La transcripció d'aquests documents ens ha permès la publicació de dos llibres: Tarragona sota les bombes. Crònica d'una societat en guerra (1936-1939) i Quan la mort venia del cel. Memòria dels bombardejos sobre Tarragona (1937-1939). Són un testimoni de primera mà d’uns fets que van marcar la vida de tota una generació.

A partir d'aquesta documentació i de les entrevistes fetes a ciutadans que van viure la Guerra Civil, l'any 2015 elaborem, juntament amb alumnes de Comunicació Audiovisual de la URV, un documental de 65 minuts sobre els bombardejos que patí la ciutat i l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona. En podeu veure el teaser aquí.

 

Compartir

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal