Esteu aquí: Inici Exposicions

Exposicions

« Agost 2019 »
Agost
DlDtDcDjDvDsDg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Santa Tecla: cartells del fons municipal (1884-1935)

Exposició a l'Antic Ajuntament del 14 al 29 de setembre de 1991

El fons documental de l'Ajuntament relacionat amb la festa Major de Santa Tecla és molt extens i mostra una gran diversitat de formats. L'any 1991 va tenir lloc la primera mostra de cartells, vint-i-dos en total, que en molts casos funcionaven com a cartells programa i en d'altres eren il·lustrats.

> Podeu consultar la col·lecció completa aqui

Santa Tecla: cartells del fons municipal (1942-1992)

Exposició a l'Antic Ajuntament del 17 al 26 de setembre de 1993.

La mostra recollia els cartells de les festes de Santa Tecla conservats a la Biblioteca Hemeroteca Municipal des de 1942 (el primer conservat després de la Guerra Civil) fins l'any 1992. Tot i ser una col·lecció incompleta es van exposar un total de trenta-tres cartells. 

> Podeu consultar la col·lecció completa aquí 

Llibres estimats: homenatge al Dr. Josep Gramunt i Subiela

Exposició a la Casa Castellarnau del 25 de setembre al 24 d'octubre de 1993.

Coincidint amb el centenari del naixement del notari tarragoní Josep Gramunt i Subiela, es va voler mostrar la importància el patrimoni documental de la ciutat i potenciar l'estima dels ciutadans pels llibres. 

Gramunt sentia passió pels llibres i per Tarragona, fet que el portà a reunir una important col·lecció de llibres relacionats amb la ciutat. Després, la seva pòstuma voluntat i la generositat de la família van fer possible que el conjunt bibliogràfic restés en propietat de l'Ajuntament, a la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

En l'exposició en homenatge a Josep Gramunt es van mostrar 21 llibres, molts d'ells incunables, provinents de diverses biblioteques i col·leccions privades i de l'església. Entre ells hi havia el Manipulus curatorum, el primer llibre imprès a Tarragona el 1484, la Biblia políglota Complutense, d'entre 1514 i 1517 o el Missale tarraconense, primer missal que es conserva de l'esglesia de Tarragona.

Els anys negres. Tarragona a la dècada dels quaranta

Exposició a la Casa Castellarnau del 20 de setembre al 24 d'octubre de 1994.

L'exposició pretenia recuperar la memòria històrica dels anys quaranta a la ciutat. S'incloien imatges i objectes característics de l'època en set àmbits: el règim, la ciutat i la seva configuració urbana, la vida quotidiana, els  mitjans de comunicació, les festes i la vida cultural. S'hi van recrear diversos ambients. La mostra va ser visitada per més de 12.000 persones.

​ ​

Torreforta: 50 anys de vida al barri

Exposició a Torreforta de l'1 al 30 de maig de 1999.

Torreforta és el barri més antic de Ponent, l'any 1999, amb motiu el seu cinquantenari, va tenir lloc una exposició que donava una pinzellada antropològica de l'evolució del barri, des d'abans de la construcció de les primeres cases fins a finals del segle XX. Es va estructurar en quatre grans àmbits: l'espai i la gent, la gènesi (1950-1959), el creixement i la problemàtica (1960-1975) i el temps de canvis, reivindicacions i consolidació (1976-1999).
 

Cartells de Setmana Santa de Tarragona, 1928-1969

Exposició al Pati de Jaume I del 6 d'abril a l'1 de maig de 2000

Els cartells, com qualsevol document publicitari, tenen una vida efímera, perden la seva funció un cop finalitzat l'acte al qual fan referència, però és a partir d'aquest moment que comencen a tenir un valor històric. Els cartells anunciadors de la Setmana Santa tarragonina conservats a la Biblioteca Hemeroteca Municipal constitueixen un important fons. 

L'any 2000 es va organitzar una primera mostra de cartells de la Setmana Santa tarragonina, des del primer cartell de 1928, fins l'any 1969. Son obra d'autors tarragonins i forans com Francisco Cidón, Francesc Monravà, Isidre Valentines, Marcel Riera, Enric Baixeras, Cosme López Vens, Francesc Egea, Pau Macià, Magí Ribas Barenys o Pau Cots.

​> Podeu consultar-ne aquí la col·lecció completa.

Cartells de Setmana Santa de Tarragona, 1970-2000

Exposició al Pati de Jaume I del 4 al 22 d'abril de 2001

La segona mostra de cartells corresponia al període 1970 fins l'any 2000. A la dècada dels anys setanta en alguns casos van ser les empreses de publicitat les que es van fer càrreg del disseny i de l'edició dels cartells, com és el cas de Publicitat Egea o Pastor Publicitat. En d'altres casos van ser dissenyats per artistes com Magí Ribas Barenys, Alexandre Ayxendri o Antoni Porqueres. A partir de l'any 1988 la imatge del cartell passa a ser una fotografia.

> Podeu consultar aquí la col·lecció completa.

 

Martí: sis mirades d’un científic

Antoni Martí i Franquès a la Biblioteca Hemeroteca Municipal. Antic Ajuntament, del 26 d'octubre al 30 de novembre de 2012

La Biblioteca Hemeroteca Municipal disposa d'un important fons documental del científic altafullenc Antoni Martí i Franquès (1750-1832), una part del qual ens va arribar gràcies al llegat del químic i mestre Antoni Quintana Marí (1907-1998).

L'any 2012 i amb motiu de la celebració del Festival Internacional de Fotografia SCAN vam convidar a sis artistes perque fotografiesin els llibres, les cartes i els documents del científic i també el seu herbari, d'inicis del segle XIX, i el quadern de treball.

Els fotògrafs escollits van ser:

  • Eva Moreno Ramos (Vitoria, 1966)
  • Quim Vendrell Moreno (Tarragona, 1957)
  • Pau Gavaldà (Tarragona, 1950)
  • Javi Sánchez (Tarragona, 1979)
  • Ram Giner (Tarragona, 1955)
  • Dolors Ayxendri (Tarragona, 1955)


Son sis mirades diferents al voltant d'un mateix personatge. La setena mirada és la que oferia Nacho Mayals, que les va recollir en un audiovisual.


 

 

Catalunya bombardejada

Antic Ajuntament de l’11 al 27 de gener de 2013

Exposició itinerant produïda pel Memorial Democràtic. A Tarragona s'incorpora la documentació de Lluis de Salvador i Andrés i diversos exemplars de premsa de l'època relativa als bombardejos que patí la ciutat durant la Guerra Civil dels fons de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona.  

Recull de premsa:

> Tarragona rinde homenaje a las víctimas de los bombardeos de la Guerra Civil. Laura Casas. La Vanguardia, 25 de gener 2013.

Imatges àuliques. L’autoretrat del poder (1800-2000)

Exposició a l'Antic Ajuntament del 5 de juny al 4 d'agost de 2013

Exposició produida pel Museu d’Història de Tarragona i la Biblioteca-Hemeroteca Municipal amb fons propis, que mostra algunes de les imatges de propietat municipal dels monarques i sistemes polítics que s’han succeït durant aquests dos segles, contextualitzades amb documents relacionats. 
 

 

Recordant Poetes

Exposició al Tinglado 1 del Moll de Costa, de 19 de desembre de 2013 al 19 de gener de 2014

Recuperar les obres d’art així com homenatjar el conegut Cafè Poetes. Amb aquests dos objectius l’Ajuntament de Tarragona va voler recollir totes les obres d’art d’aquest emblemàtic cafè tarragoní, cedides a la ciutat. El 21 de març de 2012, es va signar el conveni per a la cessió de la col·lecció de quadres i escultures de l’antic Cafè Poetes, propietat d’Antoni Torrell Camps i de Joaquin Martín Garcia, mitjançant el qual van lliurar aquests objectes a l’Ajuntament per tal que s’integressin com a fons del Museu d’Història.

Part de la col·lecció, 45 obres d’art de les 188 amb què compta el fons de Poetes, es van poder veure al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, en l'exposició que va tenir lloc del 19 de desembre al 19 de gener de 2014, organitzada pel Museu d’Història en col·laboració amb l’Autoritat Portuària i la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

Per fer partícip a la ciutadania d’aquest homenatge es va obrir un grup de Facebook, des del qual es convidava, a totes aquelles persones que ho vulguin, a compartir imatges, textos, anècdotes, records, impressions, emocions... al voltant de l’emblemàtic Cafè Poetes, per tal que tothom que ho desitges i que hagues tingut relació amb aquest cafè-galeria pugues aportar la seva experiència personal.

El mític Cafè-Galeria d'Art es va inaugurar el 9 de juny de 1978. Al capdavant s'hi trobaven Antoni Torrell i Joaquim Martín. El primer era procedent d'Alcover, el segon, de Pamplona, i tots dos havien estudiat a Barcelona diferents disciplines artístiques; aquest fet i l'herència que recollien d'un altre local mític, La Geganta, van fer que l'obertura del local fos ja des del començament alguna cosa més que l'obertura d'un cafè o un bar.
 


El Toni i el Quim van triar la Part Alta i van situar Poetes en un carreró sense sortida a la meitat del carrer de Sant Llorenç, al núm. 15, una zona que en aquells anys estava molt degradada, i així van començar, l'aposta per donar una nova vida a aquest barri.

El novembre de l'any 1980 s'hi va fer la primera ampliació; la segona s'inaugurava el 17 de gener del 1990, amb la qual s'incorporava una sala autònoma, al primer pis, que, a partir del 30 de novembre de 1992, va passar a anomenar-se Jaume Vidal Alcover, com a homenatge a un dels clients més destacats i assidus, mort l'any anterior.

El local va tancar, després de 25 anys de treball, el 27 de setembre de 2003, deixant enrere un quart de segle d'intensa activitat cultural. Joaquim Martín i Antoni Torrell, amb la programació de diferents tipus d’actes, s'havien convertit en veritables animadors i impulsors de la vida cultural de la ciutat. Poetes va ser un punt de referència per un públic heterogeni, bona part d’ells amb activitats professionals lligades al món artístic i cultural o amb inquietuds relacionades en aquests camps.
 

 


Aquí podeu veure el vídeo de l'exposició:
 

Comparteix

Museu d'Història de Tarragona Ciudades Patrimonio de la Humanidad UNESCO Tarragona Patrimoni Mundial
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat