Esteu aquí: Inici Patrimoni MOLT PRIVAT Cívic Tàrraco

Cívic Tàrraco

La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i les càtedres de Smart City i d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han impulsat un innovador projecte pilot per articular un PROCÉS PARTICIPATIU que permeti generar un MAPA D’IDEES, mitjançant la creació d’una XARXA CÍVICA que ajudi a millorar la gestió de tres projectes del patrimoni històric de la ciutat. 

Durant la fase del procés participatiu hi van participar tarragonins i tarragonines (tècnics, polítics, veïns, líders veïnals i ciutadania en general) del 13 al 27 de juny de 2016.

Posteriorment, després d'analitzar totes les opinions i idees, el passat 1 de desembre de 2016 se'n van presentar les conclusions, en un acte emmarcat en les Jornades del Patrimoni Mundial a Tarragona.

Objectius

El projecte CÍVIC TÀRRACO té un triple objectiu:

  • Millorar la gestió del patrimoni de Tarragona i la presa de decisions
  • Potenciar la participació ciutadana afegint als mecanismes clàssics de reunions i entrevistes nous elements digitals i tecnològics
  • Aconseguir una governança pública més social, participativa i transparent

Quins són els temes

Els projectes de patrimoni en els quals s'ha pogut participar són:

  • El pla director del Fòrum de la Colònia
  • La intervenció en la plaça dels Sedassos i carrer Ferrers (Circ)
  • El pla director de l’espai del Circ Romà

Per què el patrimoni

Perquè Tarragona és una ciutat que viu i conviu amb un patrimoni històric integrat en el seu espai urbà de tal manera que podem dir que és la ciutat de la història viva. La gestió intel·ligent i participativa per viure i explicar aquest patrimoni de la millor manera posible és el repte perquè al segle XXI la ciutat històrica sigui també una ciutat de futur.

Com s'ha fet aquest procés

Procés participatiu mitjançant la creació d'una xarxa cívica que s'ha articulat:

  • De forma presencial: amb entrevistes i impulsant grups de deliberació
  • Per mitjans digitals, a través d’un espai virtual de debat i conversa, amb l’eina tecnològica ‘Messagenes’ (aplicació via web o smartphone que permet aportar idees i informar-se, on es garanteix un tractament ètic de les dades de cada participant)

A partir del procés es genera el mapa d'idees que ajudarà a millorar la gestió dels tres projectes municipals patrimonials.

Com funciona Messagenes

Messagenes és una eina tecnològica que funciona de forma semblant a una xarxa social contextualitzada i moderada en què s'obren diferents 'news rooms' de debat i participació al voltant de preguntes que es van formulant.

Els usuaris han pogut participar, via web o mobile app, en els news rooms corresponents a cada un dels tres temes plantejats, previ registre al news center de Participació. També es pot participar al punt de participació a l'Antic Ajuntament (carrer Major, 39), amb l'ajut dels reporters cívics.

Accediu al news center de participació

També s'hi pot accedir directament als newsrooms de cada tema per consultar el que s’està dient:

Què fem amb les dades

Messagenes és una “xarxa social contextualitzada”, en què el perfil tindrà ús únicament en el context per al qual va ser creat. No es comerciarà en cap cas amb les dades personals (que només serviran per participar a la xarxa) i es garanteix que no hi haurà publicitat.

El mapa d'idees és una eina per a la millora de la gestió i està disponible per a governants, responsables, tècnics i tota la ciutadania com a coneixement compartit. A més, la URV farà una sèrie de recomanacions a partir de l'anàlisi del mapa.

Segells de reconeixement d'administració oberta