Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Activitats Tots els públics Quan els objectes parlen Quan els objectes parlen 2019

Quan els objectes parlen 2019

La Peça del Mes del Museu d'Història de Tarragona

Cartell de Cada mes, al pati de la Casa Castellarnau s'exposa un objecte de la col·lecció municipal en una vitrina, juntament amb un cartell que explica la seva singularitat, i és visible des del carrer. Amb aquesta activitat donem a conèixer algunes peces del fons del Museu d'Història i en divulguem la seva història.

El primer dimecres de cada mes a les 6 de la tarda, el tècnic de Patrimoni Històric, Cristofor Salom, fa una presentació de la peça al mateix pati de la Casa Castellarnau, on posa en context la peça, el seu moment històric, la seva troballa, significat i totes aquelles característiques que posen en relleu el seu valor històric.

 

 


Programació 2019:

Febrer: Melpomene

Inscripció funerària romana de marbre cisellat. Conté la inscripció que recorda a Melpomene, una jove esclava. Fou trobada a l’entrada de Tarragona, vora la via Augusta, i formava part del monument funerari familiar del seu amo. La peça ens permet acostar-nos a les pràctiques funeràries com una de les expressions de la societat romana.

Presentació de la peça 6 de febrer a les 18 h. Exposada fins al 28 de febrer.

Març: Estovadors

A la Tarragona de la segona meitat del segle XIX i fins a mitjans del segle XX hi havia una gran activitat al voltant de l’exportació de vi. Tarragona va ser la província amb un major volum d’exportació de vi i això va portar a la proliferació de nombrosos tallers de boters que es situaren al barri de la Marina. L’estovador és una de les eines més característiques dels fabricants de botes.

Presentació de la peça 6 de març a les 18 h. Exposada fins al 31 de març.

Abril: Quadre d'Antonio Saura

Antonio Saura fou pintor. En els seus inicis a Madrid una tuberculosis l’immobilitzà durant 5 anys al llit. Començà llavors a dibuixar i pintar. Els primers resultats foren pintures de caràcter oníric i d’influència surrealista, a la qual pertany aquesta pintura. Generalment  representa paisatges imaginaris, amb una forta influència dels pintors Arp i Tanguy i presències metamorfejades de figures humanes.

A partir dels anys 50 començà les seves sèries més famoses: Desnudos, Autoretratos, Sudarios y Crucifixiones que li donarien fama i prestigi internacionals.

Presentació de la peça 3 d'abril a les 18 h. Exposada fins al 30 d'abril.

Maig: Llàntia púgil

Els petits objectes quotidians ens fan més propera la vida de cada dia d’èpoques remotes. Aquest curiós exemplar de llàntia romana, a banda de representar com a tema decoratiu la lluita de dos púgils, està realitzada amb una tècnica molt particular i poc freqüent en època romana: el vidriat.

Presentació de la peça 8 de maig. Exposada fins al 31 de maig.

Juny: Medalla commemorativa de la Guerra del Francès

El setge de Tarragona per part de l’exèrcit imperial napoleònic, l’any 1811, va ser el fet més traumàtic i violent que havia patit la ciutat durant pràcticament dos segles. Ha estat també l’esdeveniment més commemorat en la memòria de la ciutat al llarg dels segles XIX i XX. Precisament l’any 1961 es van celebrar els cent-cinquanta anys de la trista efemèride i, a tal efecte, es va encomanar a l’artista tarragoní Salvador Martorell una medalla de la qual en podem veure els motllos de guix per a la seva fabricació.

Presentació de la peça 5 de juny a les 18 h. Exposada fins al 30 de juny.

Juliol: Ventall isabelí

Un ventall com aquest, d’ivori i paper litografiat i pintat, formaria part del conjunt de complements femenins que acostumaven a considerar-se objectes de prestigi.

A l’època, es va desenvolupar un autèntic llenguatge dels ventalls, ritus socialitzant del segle XIX.

Presentació de la peça 3 de juliol a les 18 h. Exposada fins al 31 d'agost.

Setembre: Safata d'argent

Safata de plata que formava part d’un joc d’escriptori de l’Ajuntament de Tarragona de principis del segle XIX.

A la inscripció de la base hi podrem llegir una pàgina de la història, i acostar-nos als esdeveniments polítics que varen sacsejar el país després de la guerra del Francès.

Presentació 4 de setembre a les 18 h. Exposada fins al 30 de setembre.

Octubre: Esmocadora

Representa un tipus d’eina avui pràcticament desconeguda. Es tracta d’una variant de tisora que servia per “mocar” les espelmes, és a dir, per retirar-ne el ble consumit. Podien ser més o menys luxoses i decorades. En aquest cas deuria pertànyer a un context benestant.

Presentació 2 d'octubre a les 18 h. Exposada fins al 31 d'octubre.

Novembre: Tub eudiomètric

Amb aquest senzill tub el científic Antoni de Martí i Franqués va estudiar la composició dels gasos que formen l’atmosfera amb major precisió que els seus contemporanis. Aquesta petita eina ens permet parlar d’aquest destacat científic de finals de segle XVIII i principis del XX.

Presentació de la peça 6 de novembre a les 18 h. Exposada fins al 30 de novembre.

Desembre: Densímetre

Aquest tipus d’instrument de mesura era emprat per determinar la densitat dels líquids i, per tant, permetia determinar el grau alcohòlic del vi. Aquest estri es va popularitzar entre els boters que van aparèixer a la ciutat gràcies a la prolífica indústria del vi al segle XIX.

Presentació de la peça 4 de desembre a les 18 h. Exposada fins al 31 de desembre.

Segells de reconeixement d'administració oberta