• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Viu la història Els deportats als camps nazis

Els deportats als camps nazis

S’ha donat poca atenció als ex deportats republicans als camps de concentració nazis, tant dels supervivents com dels que foren assassinats als camps.

Van ser combatents republicans o membres d’organitzacions declarades il·legals pel règim franquista que es van exiliar i van seguir el combat antifeixista, la majoria a França. Els que van ser detinguts pel III Reich en aquell país, en un primer moment se’ls va considerar presoners de guerra, fins que el govern francès va dir que no eren membres de l’exèrcit francès, i el govern de Madrid se’n va desentendre. La majoria van ser deportats a Mauthausen, on se’ls va classificar com a apàtrides, s’identificaven amb un triangle blau a la roba, amb la lletra S (Spanisch) en blanc al centre. En altres camps els van classificar com opositors al nazisme i portaven un triangle vermell.

L’any 1984 es va inaugurar al Camp de Mart el Monument als Morts de Tarragona a Mauthausen i altres Camps Nazis. En aquest monument hi figura el nom de setze víctimes. En aquest moment ja tenim constància d’entre 34 i 36 deportats tarragonins, 17 dels quals foren assassinats i 17, alliberats pels vencedors. La voluntat de l’Ajuntament és retre homenatge a tots ells.

Tot seguit, s'enllaça la llista de deportats de què que tenim coneixement. La majoria foren deportats a Mauthausen.

Aquestes llistes són provisionals i objecte de revisió. Si teniu informació sobre aquests o altres deportats us podeu posar en contacte amb el Museu d’Història de Tarragona, a través del correu electrònic, o als telèfons 977 242 220 i 977 242 752, o bé personalment a Casa Castellarnau (carrer Cavallers, 14, 43004 Tarragona).

Cens de deportats de Tarragona a camps d'extermini nazis

Comparteix

Museu d'Història de Tarragona - Casa Castellarnau – C. dels Cavallers, 14 – 43003 Tarragona

Tel. 977 242 220 - mht@tarragona.cat

Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal