2a temporada

Dones a la història de Tarragona

La lluita de les dones de Tabacalera

Estrena el 6 de desembre de 2021

Anna Guasch i Natalia Andreu, dues treballadores i sindicalistes de la Tabacalera, expliquen què va suposar la fàbrica per a la ciutat, les principals reivindicacions i lluites al llarg de molts anys, la discriminació que van patir per ser dones i com van aconseguir que es reconeguessin els seus drets.

Sacerdotesses de Tàrraco. Dones amb poder

Estrena el 29 de novembre de 2021

Meritxell Blay ens parla de la invisibilitat de la dona, ja des de la fundació de Roma, i del paper que va exercir en la història. Coneixerem les vestals i el rol de les dones com a sacerdotesses, i les flamíniques, les seves funcions i els seus rituals, tot descobrint els pedestals dedicats a dones i conservats al Pretori, o la inscripció dedicada a Fulvia Celera.

Maria Antònia Ferrer, una vida dedicada a la història

Estrena el 22 de novembre de 2021

Montse Duch, deixebla de la historiadora M. Antònia Ferrer (1926), ens parla de la importància que van tenir els ensenyaments de la seva mestra entre diverses generacions, i M. Antònia, dels seus records a la Fundació de l’Escola Pax, als anys seixanta, o de l’organització del Col·loqui Internacional sobre la Segona República, que l’any 1981 va organitzar la Facultat de Lletres de Tarragona.

El bosc i la Marquesa

Estrena el 15 de novembre de 2021

Amb Puri Canals, coneixem com i per què el bosc de la platja Llarga porta el nom de bosc de la Marquesa, qui era aquesta marquesa i com, en uns anys d’especulació urbanística, va ser possible la preservació d’aquest espai natural. I també sabrem quina és la importància paisatgística del lloc.

Recordant les oblidades

Estrena el 4 de novembre de 2021

Montse Sans i Tecla Martorell ens parlen de quan el convent de les Oblates era una presó de dones. Sabrem d’on venien, quantes eren, de què se les acusava i en quines condicions vivien. Conèixer aquests fets va portar Tecla Martorell a escriure el llibre 'Memòria de les oblidades'. La història que s’hi explica s’ha portat a escena amb una obra de teatre i un espectacle de dansa.

Gitanes empoderades mirant el futur

Estrena el 28 d'octubre de 2021

Cinta Bellmunt i Trinitat Torres ens acosten al paper de la dona dins la comunitat gitana, i ens parlen de com ha anat canviant i com iniciatives com l’Associació de Dones Gitanes Karing Vaxt ("mirar al futur", en romaní) incentiva el jovent d'aquesta comunitat a seguir amb els estudis sense perdre la seva identitat gitana.

Antònia i Regina Opisso, escriptores

Estrena el 21 d'octubre de 2021

Montse Palau ens explica qui era la família Opisso i com, mentre que els seus membres masculins arribaven a ser molt coneguts, les dones van ser ignorades i silenciades. Tant l’Antònia (1853-1929) com la seva neboda, Regina (1879-1965), van escriure molt i van participar en moviments antiesclavistes, l'una, i, l'altra, en entitats pacifistes que defensaven el vot femení. Van ser unes lluitadores contra els prejudicis de l’època.

Pepita Ferrer, jugadora d’escacs

Estrena el 14 d'octubre de 2021

Montse Recasens i Miguel Zanón ens recorden la jugadora d’escacs Pepita Ferrer (1938-1993). Va ser la primera jugadora i monitora d’escacs catalana i de l’Estat espanyol a aconseguir la categoria de mestre internacional femení, l’any 1974. Va ser vuit cops campiona d’Espanya i quatre de Catalunya, i va participar set vegades en les Olimpíades d’escacs. Tenia un estil de joc agressiu. Els darrers anys, al barri de Torreforta, hi va desenvolupar una important tasca d’ensenyament. La Biblioteca de Torreforta porta el seu nom.

Carme Casas, lluitadora antifranquista, amb Neus Saún

Estrena el 7 d'octubre de 2021

Neus Saún Casas ens parla de la seva mare, Carme Casas Godessart (1921-2013). El seu compromís polític i la seva perseverança en la lluita contra el nazisme fan d’ella un testimoni d’excepció. Va ser cofundadora de l’associació Les dones del 36, que tenia com a objectiu sensibilitzar les generacions més joves contra el feixisme i la dictadura. L’Ajuntament de Tarragona va posar el seu nom i el del seu marit a un carrer del barri de Sant Salvador.

Dones a la prehistòria, amb Marina Lozano

Estrena el 30 de setembre de 2021

Fa quatre mil anys ja hi havia treballs especialitzats per sexes, perquè algunes tasques només les feien dones; ja existia, doncs, l'especialització del treball. Marina Lozano, mitjançant l’estudi d’ossos i dents, ens explica quines eren aquestes activitats que feien les dones durant la prehistòria.

 

Beatrice Bizot

Estrena el 23 de setembre de 2021

Beatrice Bizot és l’única dona escultora que té obra pública als carrers de Tarragona, entre més d’una cinquantena d’obres. I ho és per partida doble: és l’autora de dos conjunts escultòrics, El mar, la plaça i la finestra, al Serrallo, i l’homenatge a Xavier Dupré, al circ romà.

 

"Santa Tecla, patrona nostra", amb Meritxell Pérez

Estrena el 16 de setembre de 2021

Meritxell Pérez ens farà una exposició de la figura de santa Tecla, la patrona de totes les tarragonines i tarragonins. Santa Tecla és una heroïna del cristianisme antic: surt triomfal d’una sèrie de martiris, és verge, és peregrina, és apòstol, i moltes dones imitaran aquest model. Amb el temps, es convertirà en la personificació de l’església mateixa. La devoció popular va fer de Tecla la santa que és avui en dia.

Segells de reconeixement d'administració oberta