Eines pedagògiques per descobrir i gaudir de la Tarragona romana
El Museu d’Història de Tarragona – Conselleria de Patrimoni organitza el curs, adreçat especialment a docents i professionals de la cultura, i que tindrà lloc a la Casa Canals de l’11 al 14 de juliol.
El Museu d’Història de Tarragona – Conselleria de Patrimoni organitza el curs “Eines pedagògiques per descobrir i gaudir de la Tarragona romana”, en el marc de l’escola d’Estiu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya. El curs, adreçat especialment a docents i professionals de la cultura, tindrà lloc a la Casa Canals (Sala Plana, segon pis) de l’11 al 14 de juliol.
Els monuments gestionats pel Museu d’Història de Tarragona són l’escenari ideal per desenvolupar-hi eines pedagògiques i transmetre l’interès per les formes de vida del passat i el respecte a la cultura llatina, de la qual som hereus directes. L’objectiu del curs és donar a conèixer al professorat els recursos pedagògics que s’estan realitzant als monuments romans perquè puguin transferir a l’alumne el coneixement d’una ciutat romana que, encara avui, condiciona i enriqueix la vida quotidiana de Tarragona
Diferents agents que treballen en els monuments gestionats pel Museu d’Història de Tarragona exposaran els seus projectes educatius i les propostes pedagògiques –com ara visites, tallers, continguts de realitat virtual–, combinades amb innovacions pedagògiques, per descobrir les muralles, el circ, l’amfiteatre, el fòrum de la colònia; en definitiva, la ciutat romana de Tàrraco
El curs es desenvoluparà en quatre jornades i diàriament s’impartirà una primera sessió teòrica i informativa, seguida per una sessió pràctica, que es portarà a terme almenys en un dels recintes monumentals gestionats pel Museu d’Història.
Dades del curs
Modalitat | Presencial |
Professorat | Albert Morelló Baget, Anna Catà Farré, M. Reis Fabregat Fibla, Maria Adzerias Saperas , Marta Panadés Manresa |
Data | de l'11 al 14 de juliol. De 10:15 a 14:00 |
Dies | De dilluns a dijous |
Hores | 15 hores lectives |
Lloc | Granada,11 (Casa Canals) Sala Plana 2n. Pis, Tarragona |
Preu | Col·legiats/des: 65 € | No col·legiats/des: 95 € |
Programa
DILLUNS 11 DE JULIOL
10:00-10:10 Recepció i salutació de la consellera de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Sra. Begoña Floria Eseberri.
10:10-10:30 Acte de benvinguda “La pedagogia al Museu d’Història de Tarragona” a càrrec del Sr. Lluís Balart, director del Museu d’Història de Tarragona
10:30-11:30 Conferència: "Aproximació didàctica al patrimoni de la Tarragona Romana", a càrrec d’Anna Catà i Txema Nosas d’Auriga serveis culturals
11:30-12:00 Pausa i desplaçament al Pretori, Fòrum provincial (plaça del Rei)
12:00-14:00 Activitat didàctica. "Ens trobem al fòrum!", a càrrec d’Anna Catà i Txema Nosas d’Auriga serveis culturals. A través del patrimoni, descobrirem com era la societat de Tàrraco i quines inquietuds tenien. L’activitat es portarà a terme al recinte monumental del Pretori i Circ i es visitarà la maqueta de Tàrraco a l’Antiga Audiència.
DIMARTS 12 DE JULIOL
10:15-11:15 Conferència. "Tàrraco a l’abast dels alumnes. Propostes didàctiques". A càrrec de Núria Montardit Bofarull i Marta Panadès Manresa del Camp d’Aprenentatge de la Ciutat de Tarragona.
11:15-11.45 Pausa i desplaçament a l’Amfiteatre romà (parc de l’Amfiteatre romà)
11:45-14:00 Activitat didàctica. "Històries a l’arena, bèsties, gladiadors i màrtirs!" A càrrec de Núria Roig Font i Jordi Tortosa Giménez. A l’amfiteatre de Tàrraco, el professorat experimentarà les vivències dels espectadors, el bestiari i els gladiadors. Reviurem el què es duia a terme a l’arena, l’ambient i les diversions. Avançarem en el temps fins a la cristianització de la ciutat i la construcció de la Basílica. Una aproximació que permetrà conèixer els recursos i les estratègies didàctiques aplicables a l’alumnat d’educació secundària.
DIMECRES 13 DE JULIOL
10:15-11:15 Conferència. "Deixa’t conquerir per Tàrraco" a càrrec de Albert Morelló Baget, Jesús Martínez Casanellas i Maria Adzerias Saperas de CÒDOL Educació.
11:15-12:00 Pausa i desplaçament al recinte arqueològic del Fòrum de la Colònia (carrer de Lleida).
12:00-14:00 Activitat didàctica. "Cornelius i Aemilia els amfitrions de Tàrraco", a càrrec de Albert Morelló Baget, Jesús Martínez Casanellas i Maria Adzerias Saperas de CÒDOL Educació. Els professors es convertiran en els convidats d’una de les màximes autoritats de la ciutat: el duumvir Lucius Cornelius Romanus i de la seva esposa, Aemilia Kara. Posant-se en el lloc del seus alumes, els professors experimentaran cadascuna de les diferents dinàmiques pedagògiques que CÒDOL Educació ha dissenyat per a la dinamització pedagògica del recinte del Fòrum de la Colònia.
DIJOUS 14 DE JULIOL
10:15-11:15 Conferència. "Contingut i mètode vs. joc i manipulació?" a càrrec de Maria Reis Fabregat Fibla i M. Dolores Ynguanzo González de NEMESIS SCCL.
11:15-11:45 Pausa i desplaçament a l’Antiga Audiència (plaça del Pallol, 3).
11:45-14:00 Activitat didàctica. "Toca Tàrraco!" a càrrec de Maria Reis Fabregat Fibla i M. Dolores Ynguanzo González de NEMESIS SCCL. Es realitzarà una passejada pels monuments per descobrir com Tàrraco no només es pot observar, també es pot tocar gràcies a un complet recorregut amb manipulació d’objectes i amb vestuari, tots ells reproduint models d’època romana.