• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Quan els objectes parlen, nova proposta del Museu d'Història per donar a conèixer el Patrimoni

Quan els objectes parlen, nova proposta del Museu d'Història per donar a conèixer el Patrimoni

L’aparador de la Casa Castellarnau presentarà cada mes una peça de la col·lecció municipal
Quan els objectes parlen, nova proposta del Museu d'Història per donar a conèixer el Patrimoni La consellera Begoña Floria amb el tècnic de Patrimoni, Cristofor Salom aquest matí durant la presentació del cicle "Quan els objectes parlen". Foto: Mauri Fernàndez
01/03/2018

A partir d'aquest mes de març, el Museu d'Història posa en marxa una nova proposta per donar a conèixer el patrimoni de la ciutat, 'Quan els objectes parlen: la peça del mes'. Cada mes, al pati de la Casa Castellarnau s'exposarà un objecte de la col·lecció municipal en una vitrina, juntament amb un cartell que explicarà la seva singularitat, i serà visible des del carrer. La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha explicat que "des de la conselleria de Patrimoni treballem per conservar i divulgar el nostre patrimoni, amb aquesta nova activitat donarem a conèixer algunes peces del fons del Museu d'Història i en divulgarem la seva història" i ha afegit "es tracta d'un format nou, que té com a objectiu generar interès per la història i apropar el ric patrimoni que tenim a tota la ciutadania. A Tarragona comptem amb grans monuments emblemàtics, amb aquesta proposta també descobrirem les petites peces que ens aporten detalls de la història dels nostres avantpassats".

El primer dimecres de cada mes a les 6 de la tarda, el tècnic de Patrimoni Històric, Cristofor Salom, farà una presentació de la peça al mateix pati de la Casa Castellarnau, on posarà en context la peça, el seu moment històric, la seva troballa, significat i totes aquelles característiques que posen en relleu el seu valor històric. L'acte serà obert a tothom i gratuït.

La programació s'estén fins al novembre de 2018. Les peces que s'hi exposaran:

Març: Petit cupido de bronze d'època romana

Representació habitual del Déu de l'Amor. El tractament anatòmic és naturalista i proporcionat. La posició, en actitud d'avançada, li dóna sensació d'ingravidesa i lleugeresa. Li manquen l'arc i les fletxes, propis de la seva iconografia. Les representacions de Cupido són molt abundants en l'art hel·lenístic i romà i acostumen a identificar-se amb exvots tot i la manca de context de la seva procedència.

Presentació de la peça: 7 de març a les 18 h

Abril: Canonada de plom d'època romana

Els romans van ser autèntics experts en la canalització de l'aigua. A la ciutat, les canonades de plom o fistulae servien per conduir l'aigua potable. Algunes, com aquesta, portaven inscripcions, amb la curiositat que el nom es llegeix a l'inrevés: "Del taller de Claudi Soia". Possiblement els artesans de l'època no van pensar a fer les lletres del motlle a la inversa perquè la inscripció es llegís del dret.

Presentació de la peça: 4 d'abril a les 18 h

Maig: Pot de farmàcia del segle XVIII

Pot de ceràmica vidriada en forma de copa ideat per protegir les plantes medicinals de la llum i la humitat. Aquest exemplar prové de l'antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. La part central del recipient està decorada amb una corona realitzada amb fulles de llorer, amb policromia en verd, ocre, blau i manganès. Està coronada amb la tau al damunt, que envolta les següents lletres: "DI = /VERSA", que indica que aquest pot servia de "calaix de sastre".

Presentació de la peça: 2 maig a les 18 h

Juny: Joc de candelers

D'estil isabelí i forma de balustre invertit. El fet característic d'aquest joc de candelers rau en la seva tècnica de platejat, freqüent de 1849 a 1885, coneguda amb el nom de vidre de plata o vidre de mercuri. La peça té una doble paret de manera que quedi buida i se'n pugui platejar l'interior amb la fixació de la plata, amb mercuri o amb nitrat de plata. Això permetia abaratir costos, i per aquest motiu es coneix com a plata de pobre.

Presentació de la peça: 6 de juny a les 18 h

Juliol: Bust de Bonaventura Hernández Sanahuja

Realitzat per Carles Mani. Hernàndez Sanahuja va ser un erudit autodidacta i precursor de l'arqueologia a Tarragona. L'Ajuntament va encarregar a un jove escultor modernista, Carles Mani, el bust de l'insigne tarragoní l'any de la seva mort (1891). Mani va ser amic de Santiago Rusiñol, que el va acollir a casa seva a París. Allí també va coincidir amb Pablo Picasso. Més tard, va ser protegit per Antoni Gaudí, amb qui va col·laborar en l'obra de la Sagrada Família.

Presentació de la peça: 4 de juliol a les 18 h

Setembre: Porró de vidre

Càntir català de vidre transparent bufat amb aplicacions de vidre. Té el broc petit lleument corbat i el broc gros molt vertical, amb l'extrem arrodonit. L'ansa està rematada amb un gall. Aquests càntirs eren molt comuns a la primera meitat del segle XIX i es coneixien com a càntirs de bateig: en funció de la forma en què finalitzava el broc gros indicaven el sexe del nadó. Aquest cas corresponia al bateig d'un nen.

Presentació de la peça: 5 de setembre a les 18 h

Octubre: Tortuga (Teula)

El terme tortuga, en aquest cas, identifica cadascuna de les teules que es disposen a l'extrem de la teulada de manera que formen una canal per conduir l'aigua de pluja. La curiositat d'aquesta peça és que presenta una inscripció: "Espartero Duque de/ la Victoria, y defensor/ de la libertad española/ conta (sic) los malditos Carlistas/ que llamaban puta a la/ Reyna madre Cristina/ año de 1838".

Presentació de la peça: 3 d'octubre a les 18 h

Novembre: Tramvia

Escrivania amb forma de vagó de tramvia i amb un tinter i una polvorera sota la coberta. La peça, realitzada als tallers de Ramon Garcia de Tarragona, va ser un regal d'uns socis del Círculo de Tarragona al senyor Cayetano Janini, promotor del primer tramvia de Tarragona.

Presentació de la peça: 7 novembre a les 18 h

Comparteix

Museu d'Història de Tarragona - Casa Castellarnau – C. dels Cavallers, 14 – 43003 Tarragona

Tel. 977 242 220 - mht@tarragona.cat

Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal