Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Visites Empremtes del passat Punts 19. Pretori-Circ

19. Pretori-Circ

19. Pretori-Circ

Part del recinte del circ i de la plaça de representació del fòrum provincial, posteriorment convertit en castell, quarter i presó.

El Passeig Arqueològic, el recinte del Pretori-Circ i l’Amfiteatre són la tríada capitolina del monumental llegat que Tarragona ha rebut dels antics romans, ara gestionats tots pel Museu d’Història de Tarragona. Tot i que els tres espais són molt coneguts, potser l’equipament que més destaca és el recinte del Pretori-Circ. Això es deu en part al fet que és l’únic dels tres que fa alhora de Museu.

Tanmateix, el seu atractiu principal és allò que el fa únic al món: el fet que del recinte en formi part un dels pocs Circs romans que es troben dins d’una ciutat i que, a més, tingui un estat de conservació tan espectacular. El recinte, protegit per la muralla medieval, ha estat habilitat per tal que tothom qui ho vulgui pugui viure una experiència similar a la que devien viure els milers d’habitants de Tàrraco quan entraven al Circ: caminar per dins les voltes, pujar a les grades o fer camí cap a la plaça de representació del fòrum provincial.

Si refem les passes dels nostres avantpassats romans, arribarem fins a la torre del Pretori. En temps antics, aquesta torre era una de les dues capses d’escales que permetien pujar des del nivell del Circ al de la plaça de representació del fòrum provincial. En època medieval aquesta torre es va fortificar i convertir en el castell dels prínceps de Tarragona primer, i en la residència reial a la ciutat després. Tot i haver patit moltes modificacions, encara és impossible no adonar-nos de l’origen romà de l’edifici i de les reformes que s’hi van fer a l’època medieval. Amb la visita al Pretori podreu aprendre tot allò que cal saber sobre la Tàrraco romana i la Terragona medieval!

Podeu trobar l’accés al recinte del Pretori-Circ al número 1 de la Rambla Vella.

El que veiem actualment és un conjunt que presenta dos estats molt diferents. Per una banda, el Circ té un estat de conservació bo i ens mostra elements quasi exclusius d’època romana. El recinte conté també elements d’altres èpoques, com la muralla medieval i la Torre de les Monges, ambdues del segle XIV. Això es deu, és clar, a les actuacions que s’han fet modernament sobre l’entorn i a l’enderrocament i retirada dels edificis i carrer que hi havia construïts sobre el recinte.

Per altra banda, la torre del Pretori presenta una gran varietat d’estils causada per l’adaptació als diferents usos que s’ha fet de la construcció al llarg de la història. L’origen de la torre i la major part de la seva estructura en les dues primeres plantes data d’època romana. En aquestes plantes destaca l’ús de carreus encoixinats disposats amb la tècnica d’opus quadratum per formar les parets interiors i exteriors i les voltes interiors fetes amb opus caementicium que sostenen els pisos superiors. En canvi, les parts superiors de l’edifici i altres actuacions concretes es poden relacionar amb l’adaptació com a castell que es va fer en època medieval i amb la seva activitat com a quarter militar en l’època moderna. També en destaca la rehabilitació com a presó, posterior a la destrucció parcial de part de l’edifici perpetrada per les tropes franceses quan van abandonar la ciutat l’any 1813. L’activitat com a presó es va allargar i va modificar l’espai fins que durant l’època franquista es va decidir restaurar l’edifici per ressaltar la seva imatge medieval. Finalment, a la segona meitat del segle XX l’edifici va ser habilitat com a museu i s’hi van fer obres que en van millorar els accessos i la distribució d’espais.

  • Part del recinte del circ i de la plaça de representació del fòrum provincial, posteriorment convertit en castell, quarter i presó.
    41.1157876 1.2565845
 
Segells de reconeixement d'administració oberta