Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2009 L’Àrea de Patrimoni i el Palau de Congressos presenten el programa “Vetllant pels infants, treballant per al futur”

L’Àrea de Patrimoni i el Palau de Congressos presenten el programa “Vetllant pels infants, treballant per al futur”

L’Àrea de Patrimoni i el Palau de Congressos presenten el programa “Vetllant pels infants, treballant per al futur”

Una exposició, una obra de teatre i una presentació d’un llibre són els principals actes d’aquest programa
12/11/2009

Sota el lema de “Vetllant pels infants, treballant per al futur”, s’apleguen una sèrie d’actes que volen ser un homenatge a aquelles persones que d’una manera o altre dedicaren esforços a tenir cura dels infants. Una dedicació solidària i moltes vegades anònima, desenvolupada en uns moments molts difícils i dramàtics, com ho van ser la revolució i Guerra Civil i, després, una postguerra marcada per la repressió i l’exili. 

Cal retre aquest homenatge a molts homes i dones que foren professionals de l’ensenyament o de la sanitat: mestres, infermeres, metges...  Homes i dones que veien en aquells infants la llavor que havia de germinar i esdevenir els ciutadans d’un futur millor.
 
En aquests actes organitzats per la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i el Palau Firal i de Congressos de Tarragona, l’homenatge es concreta en la maternitat d’Elna i en Josep M. Alomà Sanabras. 
 
La maternitat d’Elna va ser la institució creada per una jove mestra suïssa, Elisabeth Eidenbenz. Aquest centre, situat al sud de França, va estar en funcionament entre 1939 i 1944 i va assistir i possibilitar el naixement de prop de sis-cents nadons, en bona part fills de mares republicanes que s’havien vist obligades a emprendre el camí de l’exili, però també a fills de mares jueves que patien la persecució dels nazis.
 
Josep M. Alomà Sanabras, anarquista autodidacta, va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, mestre i delegat del Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) de Tarragona entre 1936 i 1937.
 
Els actes comprenen una exposició, una conferència i una representació teatral sobre la maternitat d’Elna; i la presentació del llibre i la projecció de l’audiovisual Una utopia, una esperança. La història de Josep M. Alomà, obra del seu nét, Ramon Gras i Alomà. Finalment, es col·locaran les plaques corresponents a dos carrers de la ciutat, localitzats als voltants de l’Hospital Joan XXIII. Un carrer portarà el nom de Josep M. Alomà Sanabras i l’altre maternitat d’Elna.

Programa d'actes de "Vetllant pels infants, treballant per al futur"

Segells de reconeixement d'administració oberta