Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2012 Intervenció arqueològica al circ romà de Tarragona

Intervenció arqueològica al circ romà de Tarragona

Intervenció arqueològica al circ romà de Tarragona

L’Ajuntament de Tarragona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica inicien una intervenció arqueològica, amb la participació voluntària d’estudiants d’arqueologia, a la zona de l’arena del Circ romà. L’objectiu de l’excavació és documentar el màxim dels resultats possibles per tal de poder oferir una major i millor informació.
Intervenció arqueològica al circ romà de Tarragona Foto: J.Omella
20/08/2012

 

La intervenció està prevista que finalitzi el proper 20 de setembre i compta amb la direcció d’Imma Teixell, arqueòloga municipal i Josep M. Macias, investigador del ICAC.

El Museu d’Història de Tarragona està treballant per potenciar, a nivell museogràfic i en el sector anomenat capçalera, la visita pública del Circ romà, concretament en la zona compresa entre la façana del Circ a la Rambla Vella, la volta ocupada per la recepció de visitants, el carrer Sant Oleguer i l’arena del Circ corresponent a aquest sector. L’excavació arqueològica se situarà a la zona de l’arena del Circ romà, concretament en el sector de la capçalera oriental i a l’entorn del podi romà i del tancat o pati del comú bastit al segle XIV (enfront de la plataforma museogràfica de visualització existent), per tal de documentar l’estratigrafia constructiva del circ enfront del podi, del Pati del Comú i de possibles vestigis d’època visigòtica i alt medieval.

El Circ romà és l’evidència més antiga d’aquest espai, i es coneix que en època medieval es reocupà l’espai intern construint un gran edifici datat en el segle XIV dC a l’antiga arena del Circ. La documentació escrita i l’obtinguda arqueològicament fins ara, identifica aquest edifici amb un pati descobert que rebé el nom de pati de la Boqueria o pati del Comú, espai que es relaciona amb una àrea de titularitat municipal al servei de l’activitat ramadera i d’escorxament d’època medieval.

Durant els anys 2010 i 2011 ja es van dur a terme les obres per a la supressió de barreres arquitectòniques de la capçalera del Circ romà, projecte emmarcat dins del Pla Integral de la Part Alta (PIPA). L’objectiu era connectar, sense cap tipus de barrera arquitectònica, la zona visitable de la capçalera. D’aquesta manera s’ha creat un recorregut per permetre la visita a les quatre voltes adjacents al carrer Sant Oleguer així com a l’arena.

Tenint en compte que en l’actualitat no és visible la cota original de l’arena del Circ, el MHT vol recuperar, encara que sigui de manera parcial, part de la referida cota de circulació per tal de fer entenedora la superposició constructiva i cronològica de l’espai i, d’aquesta manera, poder facilitar la comprensió del monument.

Segells de reconeixement d'administració oberta