Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2015 Tàrraco es consolida com a producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre

Tàrraco es consolida com a producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre

Tàrraco es consolida com a producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre

Un acord entre l'Ajuntament i la Generalitat fixa el marc de col·laboració per tal de consolidar el Patrimoni Mundial de Tàrraco.
Tàrraco es consolida com a producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre Ferran Mascarell i Josep Fèlix Ballesteros durant la signatura del conveni. Foto: Mauri
04/12/2015

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, han signat avui un acord marc de col·laboració que permetrà potenciar el Patrimoni Mundial de Tàrraco, ja que ofereix un marc operatiu i de gestió basat en la cooperació de tots els agents implicats. L’acord té un objectiu compartit: consolidar aquest patrimoni com un producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre. El compromís signat ha de culminar amb l’aprovació del Pla de Gestió Integral del Patrimoni Mundial de Tàrraco.

Els objectius de l’acord marc són: promoure la gestió integrada dels monuments que formen part del Patrimoni Mundial de Tàrraco, comptant amb implicació del Ministeri de Educació, Cultura I Esport de l’Estat i la resta d’actors implicats en la seva gestió; fer de Tarragona una ciutat de referència en matèria de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural, que millori la qualitat de vida dels seus ciutadans i sedueixi als seus visitants; fer una planificació integrada de l’arqueologia urbana que millori els processos d’intervenció i faciliti els processos de transferència del coneixement en relació a les institucions científiques de la ciutat i del país; establir pautes i criteris comuns d’intervenció en la restauració, la conservació preventiva, la difusió i la presentació dels elements patrimonials de la Tàrraco romana; construir un relat clar i únic per a tot el Patrimoni Mundial de Tàrraco, que comuniqui una imatge única de tot el conjunt, tot fomentant la seva actualització en funció dels avenços en la recerca arqueològica.

Per tal d’assolir aquest objectius i millorar l’experiència de la visita del Patrimoni Mundial de Tàrraco, el Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Tarragona estan treballant en:

  • La construcció d’un únic relat per a tot el Patrimoni Mundial de Tàrraco, amb la implicació de la comunitat científica de Tarragona.
  • La conceptualització d’una nova instal·lació museística que esdevingui l’espai de síntesi on descobrir el passat romà de la ciutat i on s’exposi una selecció dels materials arqueològics que il·lustrin el nou relat, a través de la unió del MNAT, el Circ i el Pretori.
  • La redacció del pla general d’intervencions en conservació i restauració.
  • La constitució d’una Comissió de Seguiment que proposarà, impulsarà, aprovarà i coordinarà les actuacions a realitzar.
  • El nomenament d’un coordinador per part de cadascuna de les administracions i la creació d’un equip tècnic que vetlli pel correcte desenvolupament de l’acord marc i de les actuacions que se’n derivin.

L’acord marc té una durada de quatre anys renovables i es posa en pràctica a través d’una sèrie de compromisos específics per projectes que seran desenvolupats entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona. Avui s’han signat dos dels tres convenis específics previstos per a aquest any: el referent a la construcció del relat i el referent a la integració en una sola visita del Museu Nacional Arqueològic, el Circ i el Pretori, i que esdevingui un únic espai de síntesi per explicar la Tàrraco romana.

El conseller de Cultura ha ressaltat que “el valor patrimonial de Tarragona ha de ser element central per a explicar la romanització a Catalunya i a l’Estat” i ha subratllat que “les institucions plasmem en un document la voluntat de cooperar compartint els actius que tots tenim per treure el major rendiment de Tàrraco perquè allà on aconseguim sumar esforços hi ha resultats”.

Durant els 15 anys que han passat des de la declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial, totes les institucions implicades en la seva gestió han invertit i actuat per tal preservar i difondre aquest patrimoni excepcional. En quest sentit, l’alcalde de Tarragona ha destacat que “15 anys després de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, formalitzem una feina feta que ve del passat, però que ens fa trepitjar fort i segur perquè Tarragona com un dels espais que millor, excava i treballa per recuperar i difondre el seu patrimoni”.

Tàrraco, patrimoni de la UNESCO

El 30 de novembre del 2000, la UNESCO va declarar el conjunt arqueològic romà de Tarragona, Patrimoni Mundial de la Humanitat, posant de relleu l’excepcionalitat dels vestigis conservats. Aquesta importància va quedar ratificada el passat mes de juliol de 2015, quan el Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO va declarar que “l’enclavament tarragoní té una significació excepcional que transcendeix els límits nacionals”, atorgant-li la categoria de Valor Universal.

> Accés al dossier de premsa

> Projecció virtual del Tetre Romà de Tarragona (autor: Toni Gironés)

Segells de reconeixement d'administració oberta