Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2016 Els primers treballs arqueològics al carrer Ferrers evidencien part de la graderia del Circ

Els primers treballs arqueològics al carrer Ferrers evidencien part de la graderia del Circ

Els primers treballs arqueològics al carrer Ferrers evidencien part de la graderia del Circ

Durant dues setmanes s’han dut a terme els treballs de prospecció de la zona de la graderia longitudinal nord del Circ romà, ubicada en dos solars del carrer Ferrers, a tocar de les restes visibles de la plaça dels Sedassos.
Els primers treballs arqueològics al carrer Ferrers evidencien part de la graderia del Circ Imatge del resultat de les excavacions.
30/03/2016

 

La intervenció arqueológica de les dues darreres setmanes al carrer Ferrers ha tret a la llum part de la graderia del circ romà i de les subestructures on s’assenta, integrant el costat nord de l’edifici circense que es desenvolupava entre la torre del Pretori i a l’alçada de l’actual façana de l’Ajuntament. Les quatre línies de graderia que s’han descobert fins ara coincideixen amb les que es troben conservades a més altura a la plaça dels Sedassos, de manera que la superior coincideix amb la que es troba immediatament per sota de la tanca actual que delimita amb el carrer.

També s’han pogut recuperar evidències d’una de les voltes de formigó romà (opus caementicium), que servia com a element de sustentació de la pròpia graderia, la qual se suma a les ja conegudes del sector de la plaça dels Sedassos que es disposen paral·leles entre elles.

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha volgut destacar que és "una bona notícia trobar restes de la graderia. És un resultat que ens permetrà interpretar millor el Circ”.

D’època posterior a l’ús del Circ romà s’ha recuperat un mur d’època medieval que es troba en la mateixa línia del podi romà (mur de dos metres d’alçada que separava la graderia de l’arena-pista per on corrien les bigues i del qual també s’ha recuperat un petit espai, que tenia la funció de protegir els espectadors en cas que es produís algun tipus d’accident durant l’espectacle). L’estructura medieval està posant en relleu l’ocupació i afectació de les estructures romanes amb una funcionalitat que caldrà aclarir en futures intervencions.

De la mateixa manera, l’aparició d’unes escales i altres estructures que cal datar a partir d’època moderna, deixen clara l’ocupació de l’espai de graderia per a usos que ja no tenen res a veure amb l’edifici d’espectacles romà, i que cal posar en relació amb immobles i edificis que l’utilitzarien com a espai de jardí i/o espai obert.

Per últim cal incidir que l’execució de les tres cales arqueològiques permet conèixer l’estratigrafia arqueològica conservada així com aproximar-se a la cronologia, la qual serà usada com a mostra representativa de tot l’àmbit que calia estudiar. A partir d’aquí es decidirà com generar una zona molt més diàfana i visitable, que alhora seria un mirador: un espai de divulgació per entendre molt millor què hi ha en aquesta part de la ciutat romana.

Aquesta actuació s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Fundació Mútua Catalana i l’Ajuntament de Tarragona.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta