Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2017 Els recintes patrimonials reben més de 630.000 visites durant l'any 2016

Els recintes patrimonials reben més de 630.000 visites durant l'any 2016

Els recintes patrimonials reben més de 630.000 visites durant l'any 2016

Durant l'any passat, el balanç del qual s'ha fet públic avui, la Conselleria de Patrimoni ha dut a terme importants intervencions arqueològiques i s'ha obert a la participació ciutadana.
Els recintes patrimonials reben més de 630.000 visites durant l'any 2016 Moment de la presentació del balanç de l'any 2016. | FOTO: Mauri Fernández.
14/02/2017

Des de la Conselleria de Patrimoni Històric-Museu d’Història es fa un balanç molt positiu d’aquest 2016. En primer lloc cal destacar que enguany s’apunta a una xifra rècord de visitants dels darrers sis anys; també es fa constar l’impuls de projectes i intervencions arqueològiques tan destacats com el Pla director de Muralla, junt amb la Generalitat de Catalunya, així com l’inici dels treballs de proximitat amb les institucions i entitats relacionades amb el patrimoni, per tal d’obrir a debat diferents aspectes de la ciutat, a través del nou projecte Cívic Tàrraco i l’elaboració del reglament sobre el Pla d’usos. El pressupost de la Conselleria de Patrimoni del 2016 ha estat de 700.000 €.

En la línia de les xifres en positiu del balanç fet setmanes enrere per part del Patronat Municipal de Turisme, la dada de 638.858 visites als diferents monuments romans que pertanyen al conjunt arqueològic de Tàrraco i als dos edificis d’època moderna, Casa Castellarnau i Casa Canals, és una dada important, ja que ha anat creixent any rere any des de la crisi econòmica, concretament el 2012, que va baixar fins a 400.000 visitants aproximadament.

Des de la Conselleria es vol posar èmfasi en l’esforç per millorar les condicions d’obertura, en les constants actuacions de manteniment i en el bon treball de difusió tan a través del personal de museus, com del web o des de les oficines de turisme. D’entre els més visitats es pot destacar el Circ-Pretori amb 208.210 visites; l’Amfiteatre amb 177.871; així com el Passeig Arqueològic - Muralles i la maqueta de Tàrraco, ubicada ara a l’Antiga Audiència, amb unes 100.000 persones cadascú. Per la seva banda, el Fòrum de la Colònia és el monument que ha presentat un major creixement de visites.

Intervencions arqueològiques

Pel que fa al nombre d’activitats i actuacions dutes a terme en l’àmbit de Patrimoni, cal destacar l’impuls del Pla director de la Muralla, que conjuntament amb la Generalitat de Catalunya contempla un marc de futur i preveu 65 actuacions. En aquest sentit, aquest 2016 s’han engegat els treballs de consolidació del tram de la baixada del Roser. Una altra de les intervencions destacades ha estat l’excavació al carrer Ferrers, que ha descobert una ocupació medieval amb estructures molt importants i part de la graderia que continua en la línia de plaça Sedassos per damunt de les voltes del circ, i que amb la col·laboració de Fundació Mútua Catalana s’ha pogut dur a terme.

La divulgació històrica i la participació, prioritàries

Pel que fa a la divulgació històrica, des de la Conselleria de Patrimoni es vol destacar l’èxit un any més del festival Tàrraco Viva, que aquest 2016 va proposar l’eix temàtic de Roma i Egipte, una fascinació mediterrània, i que amb això es pretén establir continuïtat per donar a conèixer a través de la divulgació històrica, la relació del món romà amb la història antiga.

D’entre les principals accions de divulgació cal destacar les Jornades del Patrimoni Mundial a Tarragona, organitzades al voltant del 30 de novembre, dia que es va declarar Patrimoni Mundial el conjunt de Tàrraco per la UNESCO i en el que s’hi van presentar diferents propostes com l’app Tarragona Accessible, els diferents processos del projecte participatiu Cívic Tàrraco i Els usos del Patrimoni; així com l’impuls d’un nou premi, el Premi Tàrraco, que es va lliurar, per primer cop al Camp d’Aprenentatge amb motiu de la seva tasca de divulgació a la ciutat.

També les Jornades Europees del Patrimoni, les accions de divulgació històrica com Tarragona 1800 o la Nit dels Museus, són moments a destacar d’aquest 2016. En definitiva, l’Ajuntament i la Conselleria de Patrimoni aposten per la divulgació de la nostra història, com una de les eines més potents de la ciutat, així com tota la feina duta a terme conjuntament amb el Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, amb el qual s’amplia la capacitat d’arribar a nous públics, nous visitants i turistes a la nostra ciutat, principalment interessats en el Patrimoni.

Segells de reconeixement d'administració oberta