Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni Mundial Celebrem XV anys El programa en un cop d'ull

El programa en un cop d'ull

XV de Tàrraco Patrimoni de la humanitat


> Accés al programa en pdf

 

PRESENTACIÓ DELS ACTES DEL 2N CONGRÉS TARRACO BIENNAL, DEDICAT A LA FIGURA DE L’EMPERADOR AUGUST AMB MOTIU DEL BIMIL·LENARI DE LA SEVA MORT

Tarragona, la romana Tarraco, capital de l’antiga província Hispània Citerior, posteriorment anomenada Tarraconense, ha heretat un ric i important patrimoni històric i monumental que la converteixen en una de les ciutats destacades de l’Imperi Romà. Conscient de la transcendència d’aquest passat, la Fundació Privada Mútua Catalana, entitat tarragonina sense ànim de lucre que té com a objectiu la promoció de la cultura, va crear el 2012 el Congrés Arqueològic Internacional Tarraco Biennal i en va organitzar la segona edició, centrada en aquesta ocasió en la figura d’August, el bimil·lenari de la mort del qual es va complir l’any 2014. Ara es presentaran les actes d’aquesta segona edició del congrés, que va tenir lloc a Tarragona del 26 al 29 de novembre de 2014.

Data i hora: dimecres 25 de novembre a les 19 h
Lloc: Sala d’Actes de l’Antiga Audiència (plaça del Pallol)
Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala)
Organitza: Fundació Mútua Catalana

 

TÀRRACO, UN PASSAT PLE DE FUTUR: JORNADA SOBRE PROJECTES PEL PATRIMONI HISTÒRIC DE TÀRRACO

La celebració dels XV anys del Patrimoni Mundial de Tàrraco és una magnífica ocasió no només per fer balanç del que ha significat per a la ciutat, sinó que també ens ha de permetre presentar les línies de treball que des dels diferents àmbits de la gestió del patrimoni s’estan duent a terme actualment i els projectes de futur que s’estan treballant. En una sola jornada, diferents responsables del patrimoni històric presentaran els seus projectes de futur en els àmbits de la investigació, la conservació, la museografia i la divulgació del llegat de Tàrraco.

Data i horari: dijous 26 de novembre de 9 a 14 h
Lloc: Casa Canals
Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala)
Organitza: Àrea de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona
Col·laboren: ICAC, MNAT, Aula d’Arqueologia URV, Museu Diocesà...

 

JORNADES DE PORTES OBERTES ALS RECINTES MONUMENTALS

Amb motiu dels actes de celebració del XV aniversari de la declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial, podràs gaudir d’entrada lliure als principals recintes monumentals i museístics de la ciutat. Una magnífica oportunitat que no et pots perdre per conèixer l’antiga Tàrraco.

Recintes: Passeig Arqueològic (Muralles), pretori, circ, amfiteatre, Fòrum de la Colònia, necròpolis paleocristiana, Mausoleu de Centcelles (Constantí), Vil·la dels Munts (Altafulla), Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (plaça del Rei)

Dates: dissabte 28 i diumenge 29 de novembre
Organitzen: Museu d’Història de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

 

VINE AL MUSEU DE NIT!

Visita nocturna al MNAT (plaça del Rei)

Un recorregut per les principals peces del passat romà de Tàrraco: mosaics, escultures, monedes, làpides, estris de la vida quotidiana... en una visita única.

Data i hora: dissabte 28 de novembre a les 22 h (duració aprox. d’1 h)
Invitacions i entrades: MNAT

 

ACTIVITATS AL MAUSOLEU DE CENTCELLES (Constantí)

11.30 h: Conferència “Centcelles: quinze anys de Patrimoni Mundial”

12.30 h: Esbart de Constantí. Celebració del 15è aniversari. Actuació

13.30 h: Tast de dieta Mediterrània

Data: dissabte 28 de novembre
Lloc: Mausoleu de Centcelles (Constantí)

 

L'HERÈNCIA ROMANA I VISIGODA DE LA CATEDRAL DE TARRAGONA

Conferencia a càrrec d’Andreu Muñoz Melgar, arqueòleg i director del Museu Bíblic Tarraconense

La Catedral de Tarragona s’ubica a l’acròpoli de la ciutat i ha estat un espai privilegiat que ha configurat la silueta urbana durant més de vint segles. La conferència us ofereix, a la llum de les darreres intervencions arqueològiques, un estat de la qüestió actual sobre l’evolució històrica i urbanística d’aquest espai, des de l’època romana fins a la construcció de la catedral, a mitjans del segle XII. Podreu gaudir d’un repàs a les qüestions de la presència en aquest espai del praesidium (campament) d’Escipió, del Temple de Culte Imperial, de la Catedral Visigòtica, del període islàmic i de la primera catedral medieval.

Data i hora: dissabte 28 de novembre a les 11 h
Lloc: catedral de Tarragona
Organitza: Associació dels Amics de la Catedral de Tarragona​

 

HISTÒRIES DE TÀRRACO

Vine i veuràs com eren els antics habitants de Tàrraco

El diumenge 29 de novembre, aprofitant el lliure accés als principals recintes monumentals, hi haurà activitats de recreació històrica en els recintes de les muralles, el pretori, el circ, l’amfiteatre, la Vil·la dels Munts i el Mausoleu de Centcelles. Així podràs veure i sentir com vivien alguns dels habitants de l’antiga Tàrraco:

  • Legionaris, centurions, senadors i actors de teatre al Passeig Arqueològic (MHT)
  • Magistrats i funcionaris al pretori romà (MHT)
  • Bombers, edils, aurigues i prostitutes al circ romà (MHT)
  • Gladiadors, sacerdotesses i editores a l’amfiteatre romà (MHT)
  • L’emperador August a la Volta del Pallol (MHT)
  • Legionaris baix imperials al Mausoleu de Centcelles (MNAT)
  • Els primers cristians a la Necròpolis Paleocristiana (MNAT)
  • Caius i Faustina, propietaris de la Vil·la dels Munts. (MNAT)


Data i horari: diumenge 29 de novembre d’11 a 14 h
Entrada lliure

Amb la participació de Nemesis, Projecte Phoenix, Thaleia, Aula de Teatre URV, Associació Sant Fructuós, Tarraco Ludus, MV Arte, Septimani Seniores, Museu d’Història de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

 

INGENIERÍA ROMANAL’art de construir dels antics romans en realitat augmentada

Projectem el primer capítol de la sèrie sobre enginyeria romana que ha realitzat Digivision per al segon canal de Televisió Espanyola. Es tracta del primer capítol d’una sèrie que pretén apropar, amb els mitjans tecnològics més avançats, el coneixement constructiu dels antics romans al ciutadà d’avui. En aquest capítol la nostra ciutat té un protagonisme molt destacat a través de l’antiga Tàrraco. Us sorprendrà l’enginy dels antics romans a l’hora de construir ciutats, aqüeductes, edificis d’espectacles, etc. No us ho podeu perdre.

Producció: Digivision
Coproducció: Structuralia, Corporación Radio Televisión Española, S.A.U., Gradhermetic
Escrit i dirigit per José Antonio Muñiz
Produït per José Antonio Muñiz, José Antonio Sánchez de León
Direcció documental i científica: Isaac Moreno
Presentat per Isaac Moreno

Dates: dissabte 28 i diumenge 29 de novembre
Horari: passis continus
Lloc: Espai Turisme (carrer Major)
Idioma: castellà
Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala)

 

INAUGURACIÓ DE LA PLAÇA DE LA UNESCO

La plaça de la UNESCO és un lloc especial de la ciutat. És un dels punts d’unió entre passat i present, entre proximitat i llunyania. Aquesta rotonda uneix la Part Alta i el barri del Port, però al mateix temps uneix el centre històric i l’eixample del segle XVI. La torre de les Monges és l’enllaç que, a l’Edat Mitjana, articula el vell circ, la muralla i les defenses de la ciutat del segle XIV. A més, aquí arribava la Via Augusta, que unia Tàrraco, capital de la Tarraconense, amb l’urbs eterna, Roma. Ben a prop, el pretori i l’amfiteatre. I també des d’aquí som ben a prop de la visió dels focs artificials del Concurs de Castells de Foc, de Santa Tecla, de les activitats de Tàrraco Viva o de la recollida dels passos de Setmana Santa. Aquest lloc és, doncs, a tocar o molt pròxim a la unió dels patrimonis que conformen la Tarragona del segle XXI.

Data: dilluns 30 de novembre a les 17.30 h
Lloc: Plaça de la UNESCO (antiga rotonda Rambla Vella i Passeig St. Antoni)

 

ACTE INSTITUCIONAL ‘15 ANYS DE TÀRRACO PATRIMONI MUNDIAL’ I PRESENTACIÓ DE LA MONEDA DE COL·LECCIÓ DE TÀRRACO

Amb motiu de l’efemèride, parlarem de la importància que Tàrraco formi part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO i del Grupo Ciudades Patrimonio com a entitat municipalista que vetlla pel patrimoni mundial a les ciutats que en formen part.

A més a més, durant l’acte es presentarà la moneda de Tàrraco que la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre ha batut en el marc de la col·lecció de monedes de les Ciutats Patrimoni.

Data i hora: dilluns 30 de novembre a les 19 h
Lloc: Sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona
Organitzen: Ajuntament de Tarragona i Grupo Ciudades Patrimonio

 

ACTE DE SIGNATURA DEL CONVENI GENERALITAT – AJUNTAMENT

Es tracta d’un acord marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya per a la millora de l’experiència de la visita al Patrimoni Mundial de Tàrraco. Aquest acord permetrà integrar en una sola visita el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els recintes monumentals del circ i el pretori, els quals conformaran un espai de síntesi del patrimoni mundial de Tàrraco i un espai d’exposició dels millors béns culturals mobles procedents de la Tàrraco romana.

Data i hora: divendres 4 de desembre de 2015 a les 12 h
Lloc: Pretori romà (sala del Sarcòfag d’Hipòlit)
Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala)

 

EXPOSICIÓ VIRTUAL "AHIR I AVUI: 15 ANYS DE TÀRRACO PATRIMONI MUNDIAL"

Exposició d’imatges al bloc del XV aniversari

Fotografies de l’Arxiu i Mauri Fernández

Us convidem a un petit recorregut amb més de cinquanta fotografies per descobrir el passat i el present dels monuments declarats Patrimoni Mundial de la ciutat i, a la vegada, poder entreveure’n la inserció en el dia a dia de la Tarragona del segle XXI.

Dates: del 24 de novembre al 8 de desembre
Lloc: http://patrimoni.tarragona.cat/celebrem-XV-anys

 

ELS ALTRES PATRIMONIS MUNDIALS DE TARRAGONA

Tarragona no només té un riquíssim patrimoni històric amb el llegat romà de Tàrraco, sinó que forma part d’altres declaracions com a Patrimoni Mundial:

 

Els castells

El Comitè del Patrimoni Mundial convé que aquest element compleix amb els criteris d’inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, donat que:

La població de Catalunya considera que la tradició de les torres humanes forma part integrant de la seva identitat cultural. Aquesta tradició es transmet de generació en generació, conferint als membres de la comunitat un sentiment de continuïtat, cohesió social i solidaritat.

La seva inscripció a la Llista Representativa podrà promoure el patrimoni cultural immaterial com a a instrument d’enfortiment de la cohesió social, fomentant, al mateix temps, el respecte del diàleg cultural i de la creativitat humana.

 

PILARS DEL PATRIMONI

El diumenge 29 de novembre les colles castelleres de Tarragona realitzaran uns pilars per tal de celebrar la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Data i hora: diumenge 29 de novembre a les 13 h
Lloc: plaça del Rei
Amb la col·laboració de la Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona

 

La dieta mediterrània

El Comitè del Patrimoni Mundial convé que aquest element compleix amb els criteris d’inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, donat que:

La dieta mediterrània, que s’ha anat transmetent de generació en generació, principalment al si de les famílies, confereix a les poblacions de la conca del Mediterrani un sentiment de pertinença comú i constitueix  un tret distintiu de la seva identitat, així com un espai comú afavoridor d’intercanvi i diàleg.

La inscripció d’aquest element a la Llista Representativa no només pot contribuir al fet que a altres llocs del món es prengui consciència de la importància que tenen les pràctiques alimentàries saludables i sostenibles, sinó que també pot estimular el diàleg intercultural, donar testimoni de la creativitat humana i fomentar el respecte de la diversitat cultural, ambiental i biològica.

 

MENÚ MEDITERRANI

Des del 24 de novembre fins al 8 de desembre, alguns restaurants de Tarragona oferiran menús basats en la dieta mediterrània. Pa, vi, oli, llegums, verdures, peix, carn i fruita són els principals productes que combinats formen la base de la nostra dieta tradicional. Tot en un moment històric en el qual hom comença a veure la necessitat de produir aliments de proximitat i de temporada per tal de garantir la màxima qualitat i varietat en la nostra dieta diària.

Preus: 20 € i 30 €
> Llista de restaurants participants 

 

FIRA DE L’OLI

Dates: del 27 al 29 de novembre
Lloc: Rambla Nova
Organitza: ESPIMSA

Segells de reconeixement d’administració oberta