Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Agenda 2023 8 M [AJORNAT] Cecilia Monzón, una advocada mexicana assessinada per defensar els drets de les dones

[AJORNAT] Cecilia Monzón, una advocada mexicana assessinada per defensar els drets de les dones

Aquest acte ha estat ajornat.

La Cecilia Monzón era advocada. comptava amb una especialitat en Dret Penal i mestratge en Sistema Penal Acusatori per l'Institut d'Estudis Judicials del Poder Judicial de l'Estat de Pobla. Es va distingir pel seu activisme en la defensa dels drets de les dones, especialment d'aquelles en situacions de vulnerabilitat

Va ser candidata a la presidència municipal de Sant Pere Cholula pel Partit Verd Ecologista de Mèxic en 2018. Com a postulant, va denunciar al llavors candidat a diputat Manlio López Contreras per violència política de gènere, convertint-se en la primera dona a Mèxic a aconseguir una sanció baix aquesta figura.

Cecilia Monzón va ser parella del polític Javier López Zavala, excandidato a la gubernatura de Pobla en 2010, amb qui va tenir un fill. Un dia abans de ser assassinada, l'activista s'havia presentat en la Fiscalia local per a demandar una pensió alimentària a López Zavala.

El dissabte 21 de maig de 2022, Montsó va ser crivellada en la seva camioneta per dos subjectes armats, els qui van disparar en sis ocasions contra el vehicle. Els atacants anaven a bord d'una motocicleta, en la qual van fugir després de l'atemptat.

L'assassinat de l'activista va causar pronunciaments per part de diferents instàncies, com l'Institut Nacional de les Dones,11​ la Comissió Nacional dels Drets Humans,12​ la Comissió Permanent del Congrés de la Unió,13​ l'Oficina a Mèxic de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (#ONU-DH),14​ el Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d'Espanya,15​ entre altres.

El 7 de juny de 2022, la Fiscalia de Pobla va anunciar la detenció de Javier López Zavala com a presumpte autor intel·lectual del feminicidi de la Cecilia. Les autoritats també van notificar la captura de dues persones implicades més: Jair N., nebot de López Zavala; i Santiago N., el seu secretari particular. Un tercer involucrat, Silvestre N., no havia estat detingut encara.

Ponent: Helena Monzón, advocada i germana de la Cecilia Monzón. 

@Helena_Monzon

Més informació sobre aquest esdeveniment…

[AJORNAT] Cecilia Monzón, una advocada mexicana assessinada per defensar els drets de les dones
Què
Xerrades i congressos
Quan
07/03/2023 18:00 to 20:00
Localització
Preu
Entrada lliure
Organitzat per 
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta