Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Agenda 2023 8 M Exposició sobre Natividad Yarza Planas

Exposició sobre Natividad Yarza Planas

Elaborada per la Carme Porta Abad, comissària de l'Any Nativitat Yarza Planas i Elisabet Nel·lo Tubau, disseny gràfic.

Natividad Yarza Planas (Valladolid, 1872 - França, 1960), primera alcaldessa a Catalunya elegida democràticament a les eleccions de gener del 1934 en la candidatura d'ERC de Bellprat. Mestra, miliciana i política.

L'any 1876 la família es va instal·lar a Barcelona. Va treballar com a mestra en diversos municipis fins a 1930, any en què va ser nomenada mestra de l'escola de Bellprat. Afiliada al Partit Republicà Radical Socialista, va ser membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona i va participar en la creació del Centre Radical Socialista de Bellprat. Va ser també una de les fundadores de l'Associació Femenina Republicana Victoria Kent a Barcelona (1931), que volia fomentar la col·laboració de les dones amb la República. En 1933 Yarza va presidir la comissió gestora a l'Ajuntament de Bellprat i va ser triada sotssecretària de la Junta General Constituent de l'Institut Laic Benèfic de Catalunya.

Després de les eleccions generals de novembre de 1933, Yarza va abandonar el Partit Republicà Radical Socialista i es va afiliar en Esquerra Republicana de Catalunya. Va encapçalar la candidatura a les eleccions municipals a Bellprat el gener de 1934, en les quals va ser triada alcaldessa, i va ser nomenada la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l'Estat espanyol triada per sufragi universal. Poc després va ser destinada com a mestra, a la Pobla de Claramunt, i va haver d'abandonar l'alcaldia. Durant la Guerra Civil, malgrat tenir 63 anys, es va allistar en la columna del Barri, que la va portar al capdavant d'Aragó, i en acabat es va traslladar a Barcelona per a integrar-se com a mestra del Consell de l'Escola Nova Unificada. Després de la guerra es va exiliar a França, i en 1940 la Comissió depuradora de Magisteri la va donar de baixa com a mestra. Va morir a Tolosa en 1960.

Horari

  • De dilluns a divendres d'11 a 22 h
  • Dissabtes i festius d'11 a 13 h

Més informació sobre aquest esdeveniment…

Exposició sobre Natividad Yarza Planas
Què
Exposicions
Quan
08/03/2023 a 11:00 a
31/03/2023 a 20:00
Preu
Entrada lliure
Organitzat per 
SIAD Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta