Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Agenda 2023 8 M Gènere, interculturalitat i construcció de l’altre

Gènere, interculturalitat i construcció de l’altre

Durant la sessió, analitzarem i desconstruirem de manera conjunta com el gènere esdevé clau en la construcció de l’altre, i els processos de construcció de l’alteritat i d’un discurs hegemònic present a la societat majoritària, que situa un «nosaltres» occidental, modern i liberal versus un «ells» menys desenvolupat, opressor envers les dones i amb necessitat de la nostra ajuda (victimització, paternalisme, sacralització, exotització). Analitzarem com la construcció de l’altre es troba basada en discursos que es fomenten en estereotips racistes que pressuposen un «ells» masclista i patriarcal i un «nosaltres» alliberat, modern, avançat. Veurem, a través de mitjans i ficció, com aquestes construccions discursives i de representació es vehiculen a través de la «situació de les dones», els drets de les dones, i el paper que juguen els mitjans en reforçar els estereotips i uns marcs mentals que generen violència a l’hora d’evitar adreçar les arrels estructurals de la desigualtat, les relacions de poder que generen múltiples formes de violència.

Biografia Laila Serra Badran
Laila Serra Badran és llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. Des de ben jove es vincula amb la causa palestina, per la connexió amb les seves arrels maternes. A Palestina hi treballa com a tècnica de comunicació i d’incidència en algunes organitzacions de base i col·lectius feministes, per a la defensa dels drets de les persones a viure amb dignitat a la seva terra.

Després de fer el màster en Moviments Socials, Conflictes Internacionals i Periodisme de Construcció de Pau (UAB), reafirma la seva convicció en la comunicació com a eina i factor clau per a la transformació social, i com a motor de canvi per evitar que l’abús de poder estructural es reprodueixi en les pràctiques discursives. Durant el seu pas per ACSUR - Las Segovias, i després SUDS, cofunda l’Observatori Regular per la Igualtat de Gènere en Noticiaris (ORIGEN), junt amb l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la UAB.
S’ha especialitzat en estudis de gènere, amb especial focus a l’Orient Mitjà, per la School of Oriental and African Studies (SOAS). En l'actualitat, exerceix de professora al màster de Gènere i Comunicació de la UAB. Analitza la instrumentalització dels drets LGTB, homonacionalisme i pinkwashing en contextos no eurocentrats, i el seu impacte en els moviments de base i en la construcció de la mirada occidental.

Gènere, interculturalitat i construcció de l’altre
Què
Xerrades i congressos
Quan
21/03/2023 18:00 to 20:00
Localització
Preu
Gratuït
Organitzat per 
SIAD Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta