Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Serveis a les persones Notícies 2015 Tarragona posa en marxa la Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores

Tarragona posa en marxa la Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores

Tarragona posa en marxa la Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores

El proper dia 8 d’octubre es presentarà a tota la ciutadania a la jornada “Jo cuido, cuida’m”
Tarragona posa en marxa la Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores Fotografia: Mauri Fernández
05/10/2015

 

Aquest matí s'ha presentat la Xarxa de Suport a les Persones Cuidadores de Tarragona, un espai de treball que reuneix totes les entitats i serveis públics que tenen incidència en la cura de les persones dependents i dels seus familiars.

La Xarxa sorgeix a partir de la constatació que la família té un paper clau en la cura d’un familiar en situació de dependència. Sovint, el familiar no professional a càrrec d'una persona dependent experimenta pèrdues en l'àmbit de salut, de renúncies socials, d’oci o pèrdues econòmiques que poden derivar a una percepció de càrrega psicològica i en una pèrdua de qualitat de vida. Per tal de donar resposta a aquesta responsabilitat, s'han anat generant respostes socials des de diversos àmbits: associatiu, Administració publica, etc. Aquesta necessitat es detecta en els processos participatius de dos plans municipals: el Pla Municipal d’Igualtat (la majoria de cuidadors familiars són dones ) i el PLICS (Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social). La iniciativa de crear la Xarxa sorgeix de l’Ajuntament, però aviat les entitats, associacions i organitzacions de la ciutat fan seva la proposta.

Els principals objectius d’aquest espai de treball són enfortir la capacitat d’organització de la ciutat en acollir, acompanyar i donar suport a les famílies cuidadores, facilitar assessorament i formació per enfortir la capacitat de les famílies per afrontar la situació, promoure el reconeixement públic i la visibilitat de la tasca defensant el seu dret a cuidar i incorporant aquest tema a l’agenda pública i construir canals i fórmules de col·laboració amb els professionals dels àmbits de la salut, la psicologia, el treball social, etc., implicats en l’atenció a les famílies cuidadores per millorar conjuntament l’orientació i eficàcia de les respostes de suport a aquest col·lectiu.

Les primeres accions impulsades per la Xarxa ja s’han materialitzat en la publicació d’una guia de recursos i en l’organització d’una jornada de presentació de la Xarxa “Jo cuido, cuida’m” oberta a tota la ciutadania i que tindrà lloc el proper dia 8 d’octubre al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

Aquesta guia de recursos està adreçada, tant a les persones cuidadores, com a professionals, i pretén facilitar informació sobre els recursos socials i sanitaris que poden ajudar a les famílies cuidadores en la cura dels seus familiars, que ofereixin una atenció integral i integradora des d’una visió biopsicosocial i de manera interdisciplinària. Es planteja com una guia dinàmica, oberta a noves incorporacions de recursos i amb previsió d'actualitzar-la mitjançant revisions periòdiques. Està organitzada en fitxes amb el nom de recurs, què ens ofereix, on trobar-lo, horaris i nom de la persona de contacte.

La jornada “Jo cuido, cuida’m” serà el proper dijous, dia 8, a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. La trobada és oberta a tota la ciutadania i servirà per presentar la Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores de Tarragona. Durant la primera part s'explicarà el procés de creació de la Xarxa i es presentarà el model de Barcelona, a continuació es faran taules de treball sobre la informació i els recursos existents, el voluntariat, els grups d’ajuda mútua i les bones pràctiques.

La Xarxa està integrada per l'Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona – AFAT, Associació de Nens amb Càncer AFANOC, Associació Asperger Camp de Tarragona, Astafanias, Associació Ment i Salut la Muralla, Associació TarracoSalut, Associació Parkinson de les Comarques de Tarragona, Associació Provincial Paràlisi Cerebral de Tarragona, Cap Bonavista, CAP Jaume I, CAP Llevant, CAP Muralles, CAP Sant Salvador, CAP Sant Pere i Sant Pau, CAP Tàrraco, CAP Torreforta - La Granja, Creu Roja Tarragona, Federació Catalana de Voluntariat, Fundació Catalunya La Pedrera, Fundació Esclerosi Múltiple, ONCE, Unitat de Treball Social de l’Hospital Joan XXIII, Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Col·legi de Treballadors Socials de Tarragona, Col·legi d’Infermeria de Tarragona, Col·legi de Psicòlegs de Tarragona, Grau de Treball Social de la URV, cuidadores familiars, Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), Ajuntament de Tarragona a través de Promoció de la Salut, Institut Municipal de Serveis Socials, Polítiques d’Igualtat i Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social.

 

Feu un cop d'ull al programa de la jornada.

 

Consulteu-ne la guia de recursos.

Segells de reconeixement d’administració oberta