Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2022 L'IMSST recupera la Torreforta com a seu

L'IMSST recupera la Torreforta com a seu

L'IMSST recupera la Torreforta com a seu

L’edifici acollirà el Servei d’Intervenció Socioeducativa del barri per a infants i adolescents en situació de risc i també esdevindrà un espai sociocultural per a les entitats
L'IMSST recupera la Torreforta com a seu Foto: Tjerk van der Meulen.
09/03/2022

L’edifici de La Torreforta tornarà a ser seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona. En concret aquest immoble, inclòs a l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya i que dona nom al barri, acollirà properament el Servei d’Intervenció Socioeducativa de Torreforta per a infants i adolescents en situació de risc o vulnerabilitat així com les seves famílies. A banda, l’emplaçament també servirà com aespai cultural i social de proximitat per a entitats i associacions del barri. 

Aquesta masia, ubicada al carrer Francolí número 65 del barri, ja havia estat la seu central de l’IMSST des del 1993 fins al 2015, any en què es trasllada a l’actual ubicació, a la plaça Prim, al centre de la ciutat. 

Durant una visita realitzada aquest matí a l’immoble, la consellera de Serveis Socials i presidenta de l’IMSST, Inés Solé, ha destacat “la importància de recuperar aquest espai integrat al barri i a on famílies i entitats tindran cabuda”. Solé ha recordat que “una de les prioritats d’aquest govern és la inversió i dignificació les nostres instal·lacions. Prioritzem garantir uns espais de confort, confiança i confidencialitat per poder donar una atenció qualificada als nostres usuaris i garantir-los uns drets bàsics socials de qualitat”. 

El SIS i el seu paper fonamental a Torreforta 

El Servei d’intervenció socioeducativa (SIS) està destinat a donar suport a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, acompanyant el procés de criança. Els objectius principals que es treballen des del servei són reduir la situació de risc i prevenir situacions de des protecció així com treballar els lligams emocionals entre infants, joves i familiars i la vinculació d’aquests amb el territori i la resta de xarxes i serveis de la ciutat. 

L’atenció que ofereix el SIS a les famílies, els infants i els adolescents en situació de risc o vulnerabilitat es realitza preferentment fora de l’horari escolar en els períodes lectius, tot i que hi pot haver també atenció individual o grupal en horari lectiu amb joves no escolaritzats i amb pares i mares amb infants de 0-3 anys que encara no assisteixen a Llar d’infants. Les activitats comprenen l’ àmbit de les emocions, la salut, el desenvolupament físic i psicomotriu, la comunicació i el llenguatge, el desenvolupament de les habilitats socials, l’establiment de vincles, l’autoestima, la identitat i, d’una manera especial, el desenvolupament de les habilitats parentals, que acostuma a ser un dels puntals de la intervenció. 

El Servei d’Intervenció Socioeducativa de la zona de Torreforta, fins ara, només comptava amb unes dependències que resultaven insuficients dins del Centre Cívic del mateix barri però amb la recuperació de la masia, el SIS comptarà amb un espai propi adaptat a les necessitats de cada franja d’edat. En aquest sentit, a l’edifici s’ubicaran les quatre línies d’intervenció del SIS que cobreixen des dels 0 als 18 anys. 

La Torreforta, que entraria en funcionament abans de finalizar l’any, podrà donar servei a un centenar d’infants i adolescents de les diferents franges d’edat i les seves famílies. L’edifici consta de tres plantes i un extens pati exterior. La planta baixa acollirà els tallers i l’activitat adreçada a les famílies i infants de 0 a 3 anys. La primera planta anirà destinada al grup d’infants de 4 a 12 anys, a la segona, els joves i adolescents de 13 a 18 anys i a les golfes s’ubicarà una sala de reunions, per a xerrades i activitats formatives. Les sales per a les activitats dels infants i joves també podran ser espais polivalent. 

La Torreforta, un espai obert al barri 

A banda de les instal·lacions interiors, la finca de la Torreforta també compta amb una extensa zona exterior a on les entitats del barri podran realitzar també les seves activitats. Tal com ha explicat la consellera Solé, “aquest ha d’esdevenir un espai obert també a totes les associacions i a la ciutadania en general. El barri ha de fer seva aquesta nova seu recuperada, que ha de poder albergar des d’un concert a qualsevol altra activitat cultural”. 

Amb aquesta finalitat, dins el projecte de reforma, que compta amb un pressupost de 90.000 €, es contempla també condicionar l’espai exterior de l’edifici, fent els arranjaments adients de jardineria, afegint una font, algunes taules, bancs i, fins i tot, algun gronxador infantil. 

Segells de reconeixement d'administració oberta