Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2018 Tarragona ja disposa d'un protocol de prevenció de la mutilació genital femenina

Tarragona ja disposa d'un protocol de prevenció de la mutilació genital femenina

Tarragona ja disposa d'un protocol de prevenció de la mutilació genital femenina

Els professionals dels diferents serveis es coordinen per prevenir, atendre i protegir les dones i nenes
Tarragona ja disposa d'un protocol de prevenció de la mutilació genital femenina La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, amb representants de la Taula Local per prevenir la mutilació genital femenina. Foto: Mauri
27/02/2018

La Taula Local per prevenir la mutilació genital femenina ha elaborat un protocol d'actuació adreçat a professionals dels àmbits socials, sanitaris, de l'educació i dels cossos de seguretat de Tarragona, amb informació concreta de les directrius a seguir per poder detectar i intervenir adequadament en aquestes situacions i evitar que succeeixin nous casos. L'objectiu de la guia és l'atenció i protecció a les dones i nenes i la salvaguarda dels seus drets fonamentals.


La mutilació genital femenina és una de les formes més aberrants de violència de gènere, una violació dels drets humans i un atemptat clar a la salut i als drets reproductius de les dones. La seva pràctica en alguns països africans reflecteix una desigualtat de gènere i constitueix una forma extrema de discriminació de les dones. És practicada majoritàriament en menors i és també una violació dels drets de l'infant. S'addueixen motius espirituals o religiosos, socials, higiene, estètica i psicosexuals, per aplicar-la.

La Taula local ha estat impulsada per l'Ajuntament de Tarragona i està formada per representants de: serveis socials, centres educatius, llars d'infants municipals, pediatria de l'àmbit sanitari, de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, treballadors socials dels centres sanitaris, tècnics d'immigració, de l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte i dels cossos de seguretat.

La Taula Local per prevenir la mutilació genital femenina ha treballat durant el darrer any per establir un protocol de prevenció a escala municipal, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures a emprendre des del primer moment en què hi hagi alguna sospita. El protocol recull informació sobre la mutilació genital femenina, com es pot ajudar a desmuntar aquests mites, el marc legal, el treball a desenvolupar, els objectius, els indicadors de risc, les funcions dels professionals i els circuits d'intervenció.


Una altra finalitat de la Taula és fomentar la coordinació entre els professionals i recollir les dades necessàries de la població diana per planificar la prevenció, en els àmbits i les zones territorials on hi hagi més nombre de població susceptible.

 

Cal assenyalar, que a Catalunya existeix un protocol per evitar l'ablació. Les famílies que han de viatjar a països que es practica l'ablació han de signar un document on es comprometen a no practicar-ho amb les seves filles, i s'han de sotmetre a la nena a una revisió mèdica.
La Llei 5/2008, del 24 d'abril del Parlament de Catalunya, que té per objecte l'erradicació de la violència masclista, defineix les mutilacions genitals femenines com un tipus de violència pròpia de l'àmbit social o comunitari, i commina els poders públics a emprendre les accions que siguin necessàries per erradicar-la. També està tipificada al Codi Penal.

La consellera de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, ha subratllat la importància de tenir un protocol i del treball desenvolupat per la Taula: "la prevenció de la mutilació vaginal no es pot realitzar des d'un sol àmbit o només per un sol professional, cal fer-lo des d'una perspectiva integral amb tots els professionals, els de Salut, Serveis Socials, mediadors interculturals, associacions i ONG de països practicants i, també, els cossos de seguretat i l'àmbit judicial. Es tracta d'unir esforços i treballar de forma coordinada per salvaguardar els drets fonamentals de les dones".

Segells de reconeixement d'administració oberta