Observatori Social - Pla d'Inclusió i Cohesió Social de Tarragona

Esteu aquí: Inici Eines per l’acció Banc de bones pràctiques

Banc de bones pràctiques

Aquí podreu trobar guies pràctiques de diferents àmbits i accions que s’han dut o es duen a terme que serien considerades bones pràctiques per afavorir la inclusió social de la població.

L’objectiu de les bones pràctiques és la promoció del coneixement i la innovació professional per tal de millorar les intervencions i la qualitat dels serveis dirigits a la ciutadania així com cobrir les noves necessitats.

Projecte ‘Encoratja’t’ (Fundesplai)

La fundació catalana Fundesplai ha llançat ‘Encoratja’t, una proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero, que vol “trencar” els estereotips de gènere i promoure les tasques conjuntes als casals i colònies d’estiu entre nens i nenes. Es pretén treballar amb més de 85.000 infants, joves i educadors durant dos cursos escolars. 

Així mateix, ha incidit que per segon any i després de la formació especifica als monitors i educadors sobre la igualtat de gènere, violència zero i LGTBI, els espais de Fundesplai són “entorns segurs i de confiança LGTBI” per “apoderar els joves” i les seves famílies, així com acollir els diversos models de família. ‘Encoratja’t’ també compta amb la col·laboració de l’escriptora, Gemma Lienas, que ha escrit relats inèdits per erradicar la violència de gènere i educar als més menuts.

 

Enllaç

Darrera actualització:  30/04/2018

El FITI, una experiència de teatre integratiu biennal

El festival ha madurat combinant interculturalitat i integració.

Com explicar la cultura popular al món en tota la seva globalitat? La resposta la trobem en el FITI, el Festival Internacional de Teatre Integratiu que se celebra cada dos anys al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, i que és capaç d’arribar fins i tot als col·lectius sovint més oblidats de la nostra societat.

Començant pel teatre, el FITI barreja moltes disciplines artístiques que s’uneixen per crear un concepte d'art entès com a vehicle de transformació social que permeti l’apoderament de col·lectius com el de persones amb diversitat funcional. Així, el festival del Baix Besòs declara l’Art, com a tal, com un territori d’igualtat entre les persones. D’aquesta manera, a la clara orientació d’interculturalitat, hi hem d’afegir la integració també en la diferència funcional de les persones.

De fet, l’objectiu principal de l’entitat impulsora del festival, l’Associació Alquimistes (una entitat sense ànim de lucre), és integrar i ajudar a desenvolupar les persones amb discapacitat intel·lectual. Al final, i centrant-se en el territori de les arts escèniques, el festival ha acabat essent, a partir de la seva primera edició el 1999, una espècie de plataforma d’intercanvi cultural, una plataforma en definitiva, perquè les companyies i col·lectius de qualsevol indret del món hi puguin anar a interpretar les seves creacions artístiques, amb aquesta especial atenció cap als col·lectius més vulnerables.

 

Enllaç

Darrera actualització:  30/04/2018

Mamás que Leen

L’alfabetització de les mares migrades: una eina per a l’apoderament.

Mamás que Leen és un grup d’alfabetització per a dones nouvingudes que volen aprendre llengua castellana. Moltes no parlen cap llengua que no sigui la materna i algunes són totalment analfabetes, per això l’aprenentatge, compartit amb dones de diverses cultures, és un repte i alhora una eina que les ajuda a socialitzar i a participar de l’escolarització dels seus fills.

 

Enllaç

Darrera actualització:  26/04/2018

Projecte Minuts.cat per a joves desocupats de Nou Barris

Minuts.cat és un projecte que, igual que els Bancs del Temps, revaloritza el temps dedicat a la comunitat i el fa bescanviable per serveis del barri. Acaba d’aterrar a Barcelona amb un programa dedicat especialment a joves d’entre 16 i 24 anys que estiguin a l’atur perquè participin en activitats per la sostenibilitat, la igualtat de gènere o l’intercanvi intergeneracional al districte.

 

Enllaç

Darrera actualització:  09/04/2018

Roses de roba per promoure l’educació de nenes i joves a l’Índia

Sonrisas de Bombay oferirà durant el Dia de Sant Jordi roses de roba que han estat fabricades a mà per dones dels 'slums' de les comunitats de Bombai amb les quals treballa l’organització. La idea és que tant empreses com escoles o persones particulars puguin adquirir-les per regalar-les o vendre-les.

Els diners recaptats es destinaran al projecte GIRL, centrat en la reinserció educativa de noies que s’han vist obligades a abandonar els estudis o que es troben en risc de deixar la seva formació. A través d’aquest programa, se’ls concedeixen beques que faciliten que puguin seguir estudiant.

Durant el 23 d’abril, Sonrisas de Bombay serà present amb els seus estands a diversos punts dels municipis de Barcelona, Sabadell, Tarragona i Eivissa, on oferirà aquestes roses i llibres de l’entitat. 

 

Enllaç

Darrera actualització:  19/04/2018

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat