Observatori Social - Pla d'Inclusió i Cohesió Social de Tarragona

Esteu aquí: Inici Eines per l’acció

Eines per a professionals

En aquest apartat hi podeu trobar eines de treball i consells pràctics per reforçar, complementar i facilitar la vostra pràctica professional en els diversos àmbits de la intervenció.

 

'Cuidar, cuidarse y sentirse bien': Guía para personas cuidadoras según el modelo de Atención Integral y Centrada en la Persona (Fundación Pilares)

L'objectiu de la guia és oferir una sèrie de pautes i eines per cuidar de manera personalitzada i tractant de fomentar la màxima autonomia i independènica en les persones que cuidem. Però, sobre tot, està dedicada especialment a les persones cuidadores i pretén ajudar-les a que es sentin bé fent-ho, sense haver de renunciar a la pròpia vida ni als projectes, ni a les coses amb que gaudeixen. 

‘Cuida’t +’, el nou projecte tecnològic que fomenta l’autoprotecció

La Creu Roja impulsa un servei que permet realitzar un seguiment integral de la salut i detectar situacions de risc a la llar. El projecte consiteix en fomentar l’autoprotecció de la salut per prevenir malalties, vigilar les petites molèsties quotidianes o controlar les malalties cròniques, mitjançant un seguiment de les constants de les persones usuàries del servei, com ara el pes o la tensió arterial. Aquestes dades es transmeten automàticament al sistema de seguiment constant.

 

Guia ‘La salud sexual. Claves para disfrutar de unos hábitos sexuales sanos y placenteros’ 

La nova guia, elaborada per Dincat, no només va dirigida a les persones amb discapacitat que volen millorar la seva salut sexual sinó també a professionals i familiars. Així, al llarg del document, s’ofereix informació sobre sexualitat des d’una perspectiva integradora i es tracten temes com la salut, els drets, el cos, el plaer, la relació amb els altres o la gestió de les emocionals. A més, es donen diversos recursos i suports perquè es puguin detectar disfuncions sexuals o abusos, entre d’altres.

 

Guia Aprenem Català des del Panjabi. 

La població catalana que té el panjabi com a llengua primera disposa d’una guia per aprendre i usar la llengua catalana. Aprenem català des del panjabi és el número 10 de la col·lecció Viure a Catalunya publicada per la Direcció General de Política Lingüística. La col·lecció inclou versions en amazic, àrab, xinès, urdú, anglès i francès, entre d’altres.

El panjabi és la llengua que es parla al Panjab, una regió situada entre l’Índia i el Pakistan. Actualment a Catalunya resideixen 63.777 persones nascudes en aquests dos països asiàtics.

 

Manual pràctic per reconèixer i actuar davant de delictes d'odi

El manual té l’objectiu d’incrementar el coneixement de la societat civil sobre els delictes i els discursos d’odi, impulsar l’activisme contra l’odi i la discriminació (especialment en línia) i afavorir l’intercanvi d’idees, experiències i bones pràctiques enfocades a la construcció de narratives alternatives.

 

Guia per a ciberactivistes contra l'odi a les xarxes socials

L'Institut de Drets Humans de Catalunya i SOS Racisme han participat en el desenvolupament de la guia pràctica 'Ciberespect', que proporciona eines per identificar el discurs d'odi i prendre acció davant d'aquest. La guia explica que el discurs d'odi no és un element nou, però que lesxarxes socials han proporcionat una nova plataforma per a la divulgació d'ideologies que promouen l'odi basat en la pertinença, real o fictícia, a una ètnia, religió, nacionalitat, gènere, edat, orientació sexual o identitat de gènere, ideologia, estatus socioeconòmic, aparença, o qualsevol altre aspecte 'diferencial'. Més info.

 

Catàleg transnacional de bones pràctiques de ‘Alternative Future’

Amb l’objectiu de proporcionar eines al col·lectiu de professionals que treballa en centres residencials d’acció educativa (CRAE), el projecte europeu ‘Alternative Future’ ha publicat un catàleg de bones pràctiques per millorar l’acompanyament als joves tutelats. 

 

Igualtat de dones i homes a empreses i organitzacions: guia pràctica per diagnosticar-la.

Instrument per a la diagnosi de la igualtat de dones i homes a empreses i organitzacions. Ofereix la metodologia i les eines necessàries per poder analitzar i identificar la situació i per a comprovar com les polítiques de gestió de persones influeixen en l’assoliment de la igualtat de tracte i d’oportunitats.

 

Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans audiovisuals

Guia d'estil per ajudar als professionals de la comunicació a oferir una informació de qualitat sobre persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

Paraules clau: Voluntariat, Participació ciutadana, Gais, Lesbianes, Lgtbi, Exclusió social, Guia d'estil, Comunicació, Tractament de la informació

 

El tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació

Guia d'estil per ajudar als professionals de la comunicació a oferir una informació de qualitat sobre la violència masclista.

Paraules clau: Voluntariat, Participació ciutadana, Violència masclista, Exclusió social, Guia d'estil, Comunicació, Tractament de la informació

 

Guia d'Estil sobre sensellarisme (Ajuntament de Barcelona)

Guia d'estil per ajudar als professionals de la comunicació a oferir una informació de qualitat sobre les persones sense llar.

Paraules clau: Voluntariat, Participació ciutadana, Sensellarisme, Exclusió social, Guia d'estil, Comunicació, Tractament de la informació

 

"Instrumento para la evaluación y determinación del Interés Superior del Menor en la declaración de situación de desamparo" (Save the Children)

El objetivo es evaluar y determinar el Interés Superior del Menor- La Observación general Nº 14 (2013), del Comité de los Derechos del Niño, sobre el derecho del niño a que su interés superior sea una consideración primordial, señala: “la evaluación y la determinación del interés superior del niño son dos pasos que deben seguirse cuando haya que tomar una decisión”.

 

Oxfam Intermón presenta un web per informar millor sobre les violències que pateixen les dones

Aquest web s'emmarca dins el projecte Periodisme Compromès i és la primera que fa un recull de tots els recursos disponibles per periodistes amb l'objectiu de millorar la informació sobre la violència masclista.

 

Guia  ‘Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom’

La guia, que s’ha presentat en el marc de la jornada ‘m4Socialday’, ha de servir per garantir un accés equitatiu i d’igualtat d’oportunitats a totes les persones, independentment de les seves condicions. Consta de dues parts: per una banda, un recull de bones pràctiques per a un disseny d’aplicacions mòbils i de pàgines web accessibles per a tothom, i recomanacions per elaborar continguts accessibles; i, per altra banda, s’hi presenten quatre casos d’èxit on s’han desenvolupat solucions accessibles i on la participació de l’Administració pública i de les entitats socials han estat clau perquè les solucions fossin dissenyades d’acord amb les necessitats dels usuaris.

 

L'app  'Mapa d'entitats socials'

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha presentat aquest dilluns l’aplicació per a mòbils i tauletes ‘Mapa d’entitats socials', un projecte pioner a tot l’Estat que permet localitzar i establir vies de col·laboració amb les entitats socials de Catalunya. La presentació d’aquesta app s’ha fet en el marc de la presentació de la campanya ‘Defensem els drets socials’ que impulsa la Taula del Tercer Sector.

 

"What's up! Com vas de salut mental?"

La iniciativa d'Obertament pretén disminuir les probabilitats de conductes discriminatòries envers l'alumnat de secundària que passa per un problema de salut mental. Es tracta d'una proposta pedagògica destinada a alumnes de 3r d’ESO que ajuda els adolescents a abordar la discriminació associada als problemes de salut mental i involucra l’equip docent. 

 

Guia para la pràctica de la mediació intrajudicial

La guia del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), actualitzada després de les modificacions legislatives i les experiències viscudes en Jutjats i Tribunals, recull tota la normativa nacional i internacional i els protocols de mediació en els àmbits civil, familiar, penal, laboral i contenciós-administratiu.

 

AMIGA ETT SOCIAL SL

Eina de contractació promoguda per la Fundació Formació i Treball, la Fundació Amiga, avalada pels més de vint anys de trajectòria en la inserció i intermediació laboral amb col·lectius vulnerables. "Mitjançant les nostres contractacions pretenem millorar la xarxa de contactes, la capacitat relacional de les persones que formen part de la nostra borsa de treball i l’accés als recursos i les oportunitats de feina. Volem que la nostra ETT sigui un recurs pont al mercat laboral on continuar desenvolupant el Projecte Professional de manera autònoma i, al mateix temps, oferir un servei de qualitat a les empreses perquè no només siguin empreses usuàries, sinó també empreses col·laboradores de la nostra missió."
 

Lleida acollirà la presentació d'una guia per dissenyar i executar processos participatius. 

Tindrà lloc el 26 d'octubre a la sala polivalent de la Diputació de Lleida. Aquesta guia ha estat ja presentada a Barcelona i Girona, i al llarg de la tardor es donarà a conèixer també a​ ​Tarragona. La guia defineix què entenem per participació ciutadana i tot el que fa referència als processos participatius: perquè són necessaris, actors que hi intervenen, com es duen a terme, avaluació dels resultats, etc.

 

Guia Pràctica sobre Vulneració dels Drets dels Infants en les Ruptures Conflictives de Parella, "Missatges per als pares, els fills i els professionals. Caminant junts perquè no et sentis sol" (Associació Catalana per la Infància Maltractada)

L’Associació Catalana per la Infància Maltractada, sempre atenta a les situacions que poden vulnerar als infants i adolescents, vol aportar i contribuir que els pares i mares que per diverses raons decideixin no seguir amb la seva relació de parella, tinguin l’oportunitat de reflexionar per tal que aquesta ruptura sigui el menys estressant per als seus fills.

​L'edició d'aquesta guia forma part de les activitats de sensibilització que s'estan desenvolupant en el marc del grup de Treball que coordina l'ACIM des de desembre de 2013. Esperem que resulti del vostre interès.

 

Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l'àmbit laboral (Secretaria d’Igualtat de la UGT de Catalunya i Grup UGT-LGTB)

Amb l’elaboració i difusió d’aquesta guia, des de la UGT de Catalunya pretenem mostrar el compromís inequívoc de la nostra organització sindical en l’eradicació de les desigualtats que pateixen les persones LGBTI –lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals– en el marc de les relacions laborals i, per extensió, a la resta de la societat. Durant l’última dècada s’han fet passes importants en el reconeixement de drets amb l’aprovació de normatives com la Llei 13/2005, que modifica el Codi Civil en matè- ria de matrimoni, la Llei 3/2007 sobre la rectificació al registre de la menció al sexe de les persones i, recentment, amb l’aprovació de la Llei catalana 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. 

 

Guia pràctica: Com dissenyar espais educatius per aprendre i conviure? (Fundació Jaume Bofill)

Aquesta guia que teniu a les mans vol ajudar-vos a encetar un nou camí; un camí que posa l’èmfasi en aprendre i conviure dins els espais. En aquest camí reflexionareu sobre els espais i aprendreu a visualitzar-vos en ells d’una altra manera perquè pugueu intervenir-hi, tenint en compte les característiques del vostre centre i la vostra manera d’aprendre i viure. En aquest camí, potser hi haurà moments en què us trobareu una mica desorientats, potser alguns voldreu camins diferents i us haureu de posar d’acord o, simplement, necessitareu fer una parada per agafar inspiració i forces per seguir endavant.

Guia Respectant la intimitat: protecció i tracte càlid (Conselleria de serveis i drets socials d'Astúries)

La guiaés el segon número de la sèrie "Ètica i Serveis Socials" editada per la Conselleria de Serveis i Drets Socials del Principat d'Astúries. Sorgeix com a continuïtat al primer número d'aquesta col·lecció titulat Confidencialitat en Serveis Socials. El seu objectiu és completar tots aquells aspectes que poden considerar-se com a bona praxi en relació a la protecció de la intimitat que van més enllà de la confidencialitat i no van ser prou abordats en aquest primer número.

 

Guia per a l'elaboració d'un Pla d'Igualdad en ONG's d'Acció Social (Plataforma ONG i Federación de Mujeres Progresistas)

Guia, elaborada conjuntament entre la Plataforma de ONG de Acción Social i la Federación de Mujeres Progresistas, amb la finalitat de conscienciar a les ONG de la necessitat d'assolir la igualtat d'oportunitats a les seves institucions, mitjançant la implantació d'un Pla d'Igualtat. Es donen coneixements teòrics i pràctics, amb l'objectiu de facilitar la gestió de les ONG en aquesta matèria.

 

Guia pràctica per a l'abordament de la violència de gènere a les empreses (CARVE)

El projecte CARVE té l'objectiu de conscienciar i prevenir la violència contra les dones mitjançant una campanya integral que impliqui les empreses a nivell europeu. El projecte ha estat implementat a Bèlgica, Bulgària, França, Grècia i Espanya gràcies al consorci amb vuit organitzacions col·laboradores, i té com a principal objectiu trencar el silenci al voltant de la violència contra les dones en els centres de treball. Aquesta és una guia que proporciona un ampli panorama de les metodologies existents, compara diferents experiències i descriu les pràctiques més eficients a l'hora d'abordar eficaçment la violència a les empreses.

 

Recull de recursos per sensibilitzar i prevenir el suïcidi juvenil des dels espais associatius( Consell Nacional de la Joventut de Catalunya)

La nova campanya “Trenquem tabús! Parlem de Suïcidi” iniciada des de l’àrea de salut del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) busca sensibilitzar sobre una qüestió de salut pública com és el suïcidi juvenil i facilitar recursos i eines a les entitats, associacions i col·lectius per poder treballar la temàtica des d’una perspectiva desestigmatitzadora.En aquest sentit, el CNJC ha publicat un recull de 5 recursos que aporten informació sobre la situació actual del suïcidi juvenil a Catalunya, trenquen alguns dels mites existents, proposen activitats per realitzar en el si de les entitats per tractar el suïcidi i l’educació emocional i donen eines enfocades a la detecció i prevenció. 

 

Guia pel foment d'una Contractació Pública Inclusiva en l'ocupació de persones amb discapacitat amb especials dificultats 

Els promotors de la iniciativa “Contractació Inclusiva” tenen l'objectiu que aquesta guia sigui una eina viva, una eina que evolucioni en el seu acompanyament als responsables dels processos de contractació pública i que incorpori noves pràctiques i pautes de referència, promovent la transferència i difusió de les mateixes. Una eina que s’emmarca en una iniciativa de llarg recorregut per una Contractació Pública més eficaç i compromesa en la generació de valor social i per la creació de condicions favorables a la inclusió laboral d’aquelles persones que més necessiten del progrés cap a una societat més justa i més avançada.

 

ONG en Xarxa

ONGenXarxa es tracta d'una pionera iniciativa social, que neix amb l'objectiu de mostrar la feina de les Organitzacions del Camp de Tarragona, donant-les a conèixer amb diferents entrevistes als caps visibles. La motivació és la d'escoltar, difondre la seva experiència i sobretot aprendre en tots els projectes de cooperació que es duen a terme des del nostre territori.

ONGenXarxa inclou un calendari en comú, on es poden visualitzar totes les activitats que les ONG realitzen. A més, també disposa d'un blog, que servirà com altaveu de les pròpies entitats per explicar les seves experiències i les campanyes.

Clica aquí per veure un vídeo de ONGenXarxa 

 

GUÍA DE AYUDAS SOCIALES Y SERVICIOS PARA LAS FAMILIAS 2016 (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat)

En aquesta edició, es recullen principalment les ajudes establertes en els àmbits de seguretat social, ocupació, fiscalitat, serveis socials, educació, habitatge, entre d'altres; i es faciliten les adreces i enllaços dels organismes autonòmics competents en aquestes matèries i d'entitats socials que treballen en l'àmbit de famílies, de manera que els ciutadans i ciutadanes puguin ampliar la informació sobre els ajuts existents en la seva ciutat o comunitat autònoma.
 

GUIA DE DIAGNÒSTICS SOCIALS EN L’ÀMBIT DE LA SALUT (Consorci de Salut i Social de Catalunya) 

El document que presentem, és fruit del treball elaborat pels membres de la Subcomissió de Treball Social Sociosanitari del Consorci de Salut i Social de Catalunya. El document recull de forma consensuada una guia de diagnòstics socials en l’àmbit de la salut. Aquesta guia pretén ser un instrument des d’una perspectiva funcional i orientadora per tal de facilitar la intervenció dels professionals del treball social. L’edició d’aquesta guia ens permet, per una banda, facilitar la nostra intervenció i sistematitzar la informació per incorporar-la a la Història Compartida Informatitzada (HCI) del pacient; i d’altra banda, oferir als equips de professionals de l’àmbit de la salut una mirada sintetitzada de la realitat sociofamiliar de les persones objectes d’intervenció, amb la finalitat de millorar la qualitat en l’atenció al pacient i la família. 

 

Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes. (Taula d'Entitats del Tercer Sector Social)

L’informe presentat pel seu autor, l’advocat Jordi Muñoz, planteja 10 propostes, presentades en forma decàleg, per fer front als maltractaments en la gent gran. És imprescindible que el professional de suport tingui una formació específica, completa i continuada per tal de detectar, avaluar i intervenir adequadament en cada cas. Aquests serveis especialitzats han d’anar acompanyats de recursos. Sense un servei i organisme d’alta especialització difícilment es pot fer un abordatge adient d’aquesta problemàtica social tan estesa però alhora tan invisible.

 

Pla nacional d'impuls de la mediació. Departament de Justícia (Generalitat de Catalunya)

El Pla nacional d’impuls de la mediació s’estructura en sis objectius i diferents línies estratègiques de treball. 
Els principals objectius del Pla són promoure la col·laboració entre els diferents col·lectius, afavorir un veritable canvi cultural a favor de la mediació, fomentar la cohesió social a partir de mesures preventives de resolució de conflictes, equilibrar el tant per cent de conflictes resolt a través de la mediació en relació amb els litigis judicials, impulsar la gestió integral de la mediació a través de la seva implantació en els diferents àmbits privats i públics i millorar la qualitat de les mediacions.

 

Re-generem-nos: Guia d’autodiagnosi de gènere per a entitats (Consell de la Joventut de Barcelona)

Aquesta guia té per objectiu promoure que les entitats juvenils tinguin en compte la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la seva activitat. A  través d’aquesta guia, les entitats poden autoevaluar-se en qüestions relatives al gènere i la sexualitat, prestant atenció a la realitat diferenciada de les dones i els homes per dissenyar actuacions que s’adaptin o hi donin resposta. Així doncs, la finalitat és que les entitats incorporin la perspectiva de gènere en la seva organització interna, la planificació i l'execució de totes les activitats i el funcionament ordinari de les entitats, així com impulsar-ne la seva transversalitat.

 

Guia col·laborativa per la dinamitzacio i la participació juvenil #ViquiGuiaJove (Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya)

La Guia Jove #ViquiGuiaJove per al foment i la dinamització de la participació juvenil és una caixa d’eines per als i les professionals que treballen amb gent jove per fomentar la participació a través de la dinamització juvenil. Està formada per un conjunt de fitxes per facilitar possibles línies de treball segons les necessitats o els reptes que es persegueixen.

 

Guía básica para interpretar los indicadores de desigualdad, pobreza y exclusión social (EAPN)

Aquesta publicació té com a objectiu principal familiaritzar-se amb les mesures sobre desigualtat, pobresa i exclusió social més utilitzades en els diversos informes que periòdicament publiquen diferents institucions i organitzacions.

 

 

Conferència de Jordi Muñoz "Els maltractaments a les persones grans: com i qui intervé en el seu abordatge" (DIXIT)

El centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família, a Barcelona, va oferir una conferència sobre maltractament a la gent gran adreçada a treballadors i educadors socials, psicòlegs, personal sanitari, així com a cossos de seguretat.

Jordi Muñoz, advocat i membre d’EIMA (Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans), va donar als professionals unes pautes bàsiques per fer front a situacions de maltractament de gent gran (físic, psicològic, legal, econòmic...) i determinà quins elements i actors cal tenir en compte per a una bona praxi.

 

Col.lecció eines 22: Model de serveis socials bàsics de Catalunya (Departament de Benestar Social i Família)


Publicació que ofereix instruments, guies de suport i orientació als professionals de l’àmbit social perquè puguin exercir la seva tasca amb nous recursos, noves competències i nous enfocaments.

En aquest treball es vol establir els mínims necessaris per mantenir la qualitat i un nivell òptim dels serveis i les prestacions, especialment davant l’increment de la demanda els darrers anys, la consolidació de nous drets subjectius i les dificultats per reconfigurar aquests serveis socials bàsics. Cal redefinir conceptes, diferenciar funcions i determinar les tasques pròpies de cadascú per evitar distorsions en el bon funcionament del sistema.

 

Guia: 'Innovació i empoderament en la lluita contra la pobresa' (ECAS)

Innovació i empoderament en la lluita contra la pobresa neix amb la voluntat de facilitar a les entitats d’acció social eines per iniciar processos d’innovació i millora de la seva intervenció en el terreny de la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

A partir de l’experiència del programa ‘Empoderem per transformar’, realitzat per ECAS amb una quinzena d’entitats socials, aquesta guia posa a l’abast de totes les organitzacions interessades a identificar noves estratègies de resposta col·lectiva a la pobresa i les desigualtats una sèrie de reflexions i recomanacions per emprendre el camí. Aprofundint en el perquè, el què, el com i els resultats de la innovació en la lluita contra la pobresa.

 

Guia: 'Universitaris que col.laboren amb entitats socials, en el marc de la seva activitat acadèmica' (Taula del Tercer Sector i Universitat de Barcelona)

La Taula del Tercer Sector, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha publicat la guia 'Universitaris que col.laboren amb entitats socials, en el marc de la seva activitat acadèmica'. Es tracta d'una publicació adreçada tant a les entitats del Tercer Sector Social com als universitaris, destinada a fomentar que algunes de les activitats acadèmiques que han de dur a terme els universitaris en el transcurs de la seva formació puguin ser útils per a entitats socials.

Les entitats socials podem ajudar als universitaris a prendre consciència de les necessitats de les persones vulnerables dels nostres barris, pobles o ciutats, i comprende’n les seves causes. Una guia que explica com les entitats se'n poden beneficiar: períodes de pràctiques, TFG, TFM, ApS i Doctorats.
 

Modificación del sistema de protección a la infancia y a la adolescencia. Guía para profesionales y agentes sociales (Save the children)

Quines lleis es modifiquen? Com i on consultar les lleis sobre protecció? Quan entren en vigor? Què passa amb els procediments de protecció que ja estan iniciats a la data d'entrada en vigor de les lleis? En què afectaran a la feina dels professionals relacionats amb la protecció de menors, a les famílies i als mateixos menors?

El procés de reforma del sistema de protecció es va iniciar fa ja diversos anys i hi han intervingut, a més de juristes, professionals de tots els àmbits relacionats amb els menors, la qual cosa ha suposat que aspectes educatius, psicològics o socials s'hagin recollit de forma molt patent en la redacció dels textos legals, fent per tant més propera la seva aplicació a aquests professionals. L'objecte d'aquesta guia és sistematitzar la informació.

 

Revista de Treball Social - Número 204: Al costat dels infants i els adolescents (I)

Recentment s’ha celebrat el 25è aniversari de la Convenció sobre els drets dels infants que va promulgar l’Organització de les Nacions Unides, un conveni internacional de caràcter vinculant per als estats que l’hagin ratificat (l’Estat espanyol el va ratificar el 30 de novembre de 1990). L’aprovació de la Convenció va suposar el veritable reconeixement dels infants i els adolescents com a subjectes actius i participatius, amb necessitats i drets que se’ls han de garantir i no només com a objectes de protecció. Aquest aniversari convida a la RTS a meditar sobre la situació de la infància i l’adolescència en el nostre entorn

Mapa de prestacions socials de Catalunya - actualització juliol 2015 - (Departament de Benestar Social i Família)

El document ofereix informació sintètica de cada prestació relativa, entre d’altres, als següents aspectes: font de finançament, garantia de la prestació, requisits per accedir-hi, anys acreditats de residència a Catalunya requerits per a percebre la prestació, quantia, valoració de la situació de necessitat, motius d'extinció, suspensió i reintegrament de la prestació, incompatibilitats i nombre de beneficiaris i despesa (2012, 2013 i 2014). El document també presenta una anàlisi de les prestacions socials de Catalunya segons diverses variables.

Aquest Mapa es configura com un instrument de coneixement que ha de contribuir a la presa de decisions en relació a una reordenació dels ajuts socials, així com a guanyar eficiència en la gestió i a millorar l’eficàcia protectora del sistema.

 

Guia facilitadora del treball en xarxa per a la inclusió social (Departament de Benestar Social i Família)

Aquesta Guia té com a principal propòsit facilitar alguns conceptes bàsics, idees clau,  recomanacions i propostes sobre com impulsar el  treball en xarxa en el marc dels plans locals d’inclusió social.  En  la seva realització s’han pres com a punt de partida les conclusions del grup de treball en xarxa de la Jornada per a l’Actualització de Coneixements i Propostes de Millora dels Plans Locals d’Inclusió Social” del febrer de 2013,  així  com la “Guia metodològica de la Diputació de Barcelona”, el “Document marc del Programa per al desenvolupament de plans locals per a la inclusió social”, criteris de bones pràctiques en inclusió social i altres.

 

Vídeo: Conferència de Pau López "Entendre's amb adolescents" (DIXIT TV)

L'adolescència és una de les etapes vitals on més canvis i emocions confrontades experimentem. Molts la cataloguen com la pitjor etapa de la vida, però cal desmuntar aquests tòpics i veure la gran oportunitat que suposa l'adolescència. El 21 de maig de 2015, Pau López va repassar les característiques que descriuen l'adolescència, per comprendre-la i actuar en conseqüència des de l'atenció personalitzada i la sensibilitat cap al jovent.

 

Llibre: 'Reinventar-se com a aposta de futur' (ECAS)

'Reinventar-se com a aposta de futur' neix amb la voluntat de promoure la reflexió a les entitats d’acció social sobre la necessitat o la conveniència de reconvertir-se i, alhora, proporcionar eines i pautes concretes per iniciar el procés de reinvenció.


Els testimonis en primera persona de professionals que han participat o posat en marxa processos d’anàlisi i reconversió enriqueixen el contingut teòric i els recursos metodològics amb la vivència directa i l’exemple pràctic de com es concreten les accions proposades, i al final de cada capítol s’inclou un quadre-resum amb les idees-clau.

 

'Càmera, llums, interacció! Manual de comunicació associativa en temps 2.0' (Ajuntament de Barcelona)

Aquesta guia neix amb la finalitat de ser un recurs útil per les associacions de cara a comunicar millor la seva tasca. En el document s'hi expliquen els fonaments teòrics imprescindibles, casos pràctics, idees clau i preguntes que poden ser molt útils per a les associacions.

 

La millora de la qualitat dels centres de protecció a la infància: criteris per a l'avaluació des de la perspectiva dels professionals implicats

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), adscrita  al Departament de Benestar Social i Família, va establir el 1991 el projecte marc  dels centres residencials, que ha estat alhora la base del projecte educatiu de  centre: un full de ruta que obligatòriament han de tenir tots els centres propis  i col·laboradors de la Generalitat. Aquesta relació d’objectius i garanties per als usuaris s’ha revisat recentment i s’ha actualitzat tenint en compte els canvis socioeducatius profunds experimentats en els últims dos decennis. Així mateix, s¡han tingut en compte les orientacions que recull el Pla de qualitat  2012-2014 de la DGAIA.

La present publiació és fruit de la tesi doctoral de la senyora Pilar Morros, subdirectora del CRAE Llars Infantils Torre Vicens de Lleida, i intenta ser un retrat de la realitat dels centres residencials en relació amb les bones pràctiques educatives.

Reflexions i experiències d’innovació per la inclusió a entitats socials de Barcelona (ECAS i Ajuntament de Barcelona)

L’objectiu d’aquesta publicació, que recull les reflexions i experiències exposades al seminari  ‘Innovació social per la inclusió a la ciutat de Barcelona’ celebrat el 10  de desembre de 2014 al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”, és donar a conèixer experiències d’èxit d’aplicació pràctica de processos d’innovació social en entitats socials de la ciutat de Barcelona per tal que els professionals puguin aplicar noves metodologies d’innovació social als seus projectes

 

Vídeo: Conferència de Fernando Fantova "Els serveis socials a la recerca de la seva finalitat: la intervenció social creant valor" (DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials)

Quin és el bé que protegeixen i promouen els serveis socials? Som capaços de formular-lo de forma positiva i entenedora per a tota la població? Quines són les necessitats, demandes, expectatives o situacions a què hem de donar resposta des dels serveis socials? El consultor social Fernando Fantova va respondre aquestes i altres qüestions a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.

 

'La mochila violeta. Guia de lectura infantil y juvenil no sexista y coeducativa' (Associación Mujeres Politólogas)

Amb l'objectiu de trencar amb aquests estereotips i recomanar lectures infantils i juvenils no sexistes, l'Asociación Mujeres Politólogas de Granada ha recollit en una guia editada per la Diputació de Granada al voltant de 250 lectures.  Per tal de facilitar tant a pares i mares com a educadors/ores i professorat la tria de contes i llibres aquesta entitat ha recollit en "La mochila violeta. Guía de lectura infantil y juvenil no sexista i coeducativa" més de 250 lectures recomanades, classificades per edats: infants menors de 6 anys, entre els 6 i els 9 anys, entre els 9 i els 12, i entre els 12 i els 15.

‘Del carrer a la llar’, llibre de Joan Uribe sobre el ‘Housing First’ com a model d’intervenció en habitatge

El llibre Del carrer a la llar: Housing first com a model d'intervenció i su aplicación a Barcelona té com a objectiu informar sobre què és -i no és- Housing First, quins canvis i millores conceptuals i de mètode d'intervenció implica, fent èmfasi en l'elevat percentatge d'èxit a les múltiples ciutats al voltant del món on s'està implementant.

Finalment, es proposa una reorientació de model actual a la ciutat de Barcelona en què, aprofitant els guanys de l'actual model d'intervenció -varietat i nombre de recursos-, es potenciï l'acompanyament social amb la llar com a espai residencial de la persona atesa, augmentant la probabilitat d'èxit en la intervenció -deixar definitivament la situació de sense llar o exclusió residencial- i amb una perspectiva en la qual la persona és l'eix sobre el qual pivoten serveis i professionals.

 

Guía para la elaboración de un Plan de Igualdad en ONG de Acción Social  (Plataforma de ONG de Acción Social)

Guia, elaborada conjuntament entre la Plataforma de ONG de Acción Social i la Federación de Mujeres Progresistas, amb la finalitat de conscienciar a les ONG de la necessitat d'assolir la igualtat d'oportunitats a les seves institucions, mitjançant la implantació d'un Pla d'Igualtat. Es donen coneixements teòrics i pràctics, amb l'objectiu de facilitar la gestió de les ONG en aquesta matèria.

 

Guia online sobre la regulació laboral de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària (Obra Social La Caixa)

La publicació compta amb més de 30 preguntes i respostes que repassen la vida laboral de la persona. El document ha estat elaborat per la unitat de Dret del Treball i la Seguretat Social de la UAB. La Guia sobre la regulació de l'ocupació de les persones amb discapacitat a l'empresa ordinària persegueix un doble propòsit: d'una banda, actuar com a document de consulta i referència i, de l'altra, contribuir a la formació dels professionals que intervenen en els processos d'inserció laboral ral, tant des de l'àmbit de les entitats com des del de les empreses.
 

Guía: "Acollir projectes d’Aprenentatge Servei en entitats socials" (Taula d'entitats del Tercer Sector de Catalunya)

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya publica aquesta Guia, on posa a l’abast de les entitats del Tercer Sector Social, les orientacions bàsiques que els han de permetre participar amb èxit en un projecte de servei a la comunitat. L'objectiu d'aquesta publicació és el de contribuir a incrementar la participació de les entitats socials en aquest tipus de projectes, i esdevenir així un agent més actiu i compromès en l’educació en valors solidaris i comunitaris dels adolescents i joves.

 

Dossier: III Jornades catalanes sobre l'infant: la responsabilitat dels adults vers els infants (Departament de Benestar Social i Família)

El dossier recull els materials de les jornades organitzades a Barcelona els dies 13 i 14 de febrer de 2014. Conté les ponències marc, les produccions dels grups de treball en els seminaris previs al desenvolupament de les jornades i les conclusions de cadascun d’ells després de les discussions a les jornades.

En l’encontre entre el món de l’adult i el de l’infant hi ha d’haver un acord bàsic. La idea de pacte és en aquestes Jornades. Aleshores, el Pacte per a la Infància i l’Adolescència a Catalunya, que també té una visió comprensiva, ha d’afavorir aquest encontre. I, al seu torn, les conclusions de les Jornades han de contribuir a l’aplicació del Pacte institucional.

 

Manual i guia d’autoavaluació "Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre" (Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, UAB)

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB ha publicat el manual i guia d’autoavaluació Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre (PDF). La primera part de la publicació, el manual, ofereix una exposició sobre què és la transparència, la seva importància en les entitats sense ànim de lucre i quins criteris de qualitat s’han d’aplicar per a fer una comunicació veritablement transparent. La segona part del llibre, la guia d’autoavaluació, presenta una relació d’indicadors de transparència dividits en cinc esglaons de dificultat. D’aquesta forma, des de les entitats amb menys recursos humans i econòmics fins a les més grans, es pot fer un autodiagnòstic de la situació i saber com anar millorant.

 

Guia d'experiències per al foment de la convivència des del teixit associatiu (Departament de Benestar Social i Família)

Es tracta d'una guia que té per objectiu donar suport als agents socials en la gestió de la diversitat. El document ha estat elaborat pel Departament de Drets Humans i Diversitat Cultural del Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat.

 

L'abordatge integral de les violències que afecten a les persones joves: un model d'intervenció local de promoció de la convivència i prevenció de les violències (Departament de Benestar Social i Família)

Aquesta publicació recull i sintetitza el marc teòric i un model d’intervenció local en l’àmbit de les violències que afecten les persones joves, amb la pretensió de visualitzar un exemple de bona pràctica per als i les professionals que vulguin intervenir en la prevenció de les violències d’àmbit local: generar un model de treball integral extrapolable a les diferents realitats locals.

 

La atención integral y centrada en la persona  (Fundacion Pilares)

Document que ofereix un marc per reflexionar i debatre per tal d’obtenir un model d’atenció que realment es dirigeixi a afavorir la màxima qualitat de vida i benestar de les persones.

 

Anàlisi dels serveis d’allotjament i alimentació d’urgència: recomanacions per a la seva cobertura des del món local (Diputació de Barcelona)

La Fundació Pere Tarrés, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, elabora aquest estudi sobre els serveis d'allotjament i l'alimentació d'urgència a la demarcació de Barcelona, amb l'objectiu d'establir unes bases i recomanacions per a la seva cobertura des del món local. L'informe ofereix un recull sobre serveis i prestacions que actualment s'estan aplicant, i vol ser un manual d’orientació en la presa de decisions sobre què cal fer i com s’ha de fer en cada cas.

 

Manual de prevención contra la violencia de género: buenas prácticas (Mujeres en Igualdad)

Mujeres en Igualdad, amb el suport del Instituto de la Mujer, edita aquest manual amb unes pautes bàsiques, que ens permetran reconèixer si estem patim qualsevol tipus de maltractament, informar-nos de quin tipus d'ajuda existeix i quines oportunitats hi ha per a sortir-ne, així com sensibilitzar a la societat per a la col·laboració en la lluita contra la violència de gènere.

 

Informe agregat Balanç Social 2013-14 (Xarxa d'Economia Solidària)

L'Informe agregat Balanç Social 2013-14 mostra els resultats de les avaluacions de les entitats i cooperatives. Ho fa amb la intenció de que l'exposició i anàlisi de les dades de les 70 organitzacions que han fet el balanç social "resulti útil i inspirador de cara a donar visibilitat, reforçar i inspirar a totes les persones i organitzacions que se senten identificades amb l’economia solidària".

Aquesta eina d'auditoria anima les entitats i empreses a anar més enllà del balanç econòmic i analitzar també les seves aportacions socials i ambientals.

 

Guía de voluntariado corporativo (Voluntare)

Document que recull les reflexions i experiències d'entitats i empreses de més de 14 països sobre el voluntariat corporatiu, aportades al Grup de Treball organitzat en el marc de la xarxa internacional de voluntariat corporatiu, VOLUNTARE, sota la coordinació de Forética.

 

Guía de financiación europea. Programas sociales 2014-2020 (II Plan Estratégico del Tercer Sector Social)

Aquesta guia pretén facilitar el camí a les organitzacions de la societat civil i les ONG d'acció social oferint-los propostes que permetin el finançament de la seva acció, aconseguint autonomia i independència en els seus models de treball, i alhora contribuir a la difícil situació a la que s'enfronten en aquest moment les enitats sense ànim de lucre.

 

Guia “Què podem fer els serveis socials bàsics davant les drogodependències?” (Departament de Benestar Social i Família)

Aquesta guia, editada originalment l’any 1998 i que estava exhaurida, ha estat actualitzada i revisada per encàrrec de la Subdirecció General d’Anàlisi i Programació de l’Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i se n’ha fet una edició digital. La guia està concebuda com un instrument de suport, proper a la realitat, per donar resposta a les necessitats dels professionals dels serveis socials bàsics en relació amb la intervenció social en l’àmbit de les drogodependències.

Amb l’objectiu d'apropar aquest document als professionals del territori, s’ha programat un cicle de xerrades de presentació de la guia als centres DIXIT (Barcelona, Girona, Vic i Lleida), per part de l’Associació PDS, Promoció i Desenvolupament Social, que l’ha elaborat i actualitzat.

 

Acompanyant el seu present: professionals amb la infància. Recull d`articles del butlletí Infància (2011-2012). (Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència, 2014)

Es tracta d'un document que recopila els coneixements, les reflexions i les experiències que expertes i experts exposen mensualment en el butlletí electrònic d’Inf@ncia.

El reculls dels professionals proporcionen informació i recursos per entendre la resiliència en els infants i per potenciar i desenvolupar aquesta capacitat que té l’ésser humà per afrontar les dificultats i les adversitats, superar-les i transformar-les en quelcom positiu.

 

Salud, prevención de adicciones y juventud gitana en Europa. Manual y acciones para la práctica dirigido a profesionales de la salud y de la intervención social (Fundación Secretariado Gitano)

La finalitat d'aquest manual és el de contribuir a eliminar les barreres a les quals s'enfronta la comunitat gitana a Europa en l'accés als serveis de salut i addiccions i d'aquesta manera incidir en la reducció les desigualtats en salut que pateix. La forma en què es pretén aconseguir aquest fi és oferir als i les professionals de la salut que treballen amb la comunitat gitana informació pràctica que els permeti conèixer i comprendre les especificitats d'aquesta cultura, en particular la seva relació amb la salut i les drogues, així com d'eines que els possibiliti millorar les seves habilitats per treballar amb la comunitat gitana i la seva joventut.

 

Manual de buenas prácticas en addicciones en integración laboral (Ayuntamiento de Madrid)

Aquest manual vol donar a conèixer les bones pràctiques que, en matèria d’integració laboral en l’àmbit de les drogodependències, es desenvolupen en el marc del procés d’intervenció dels CAD.

El manual recull l’experiència en aquest camp dels que han contribuït a la seva elaboració, i sorgeix gràcies a l’estreta col·laboració entre la Fundació Atenea, l’Associació Lakoma Madrid, l’Associació Ciutat Jove i l’Institut d’Addiccions de Madrid Salut, com un exemple de complementarietat, de col · laboració i de treball en xarxa.

 

Eines de finançament privat: reinventem-nos! (Consell de la Joventut de Barcelona)

En un context com l’actual, el desenvolupament de les entitats juvenils esdevé d’una gran complexitat. Per a poder endegar els projectes i les accions que us defineixen, heu d’estar capacitades i adequadament preparades per superar un dels principals esculls que impedeixen a qualsevol organització seguir endavant: el finançament.

Es tracta d'una guia que té com a finalitat donar recursos per la captació de fons privats. La guia ha estat elaborada amb l'aportació de: AFANOC, Associació cultural Ateneu Roig, Associació Juvenil Brigada SOS, Associació Juvenil Panorama 180, Colla de Diables d’Horta, IKAPS i Pallapupas, Pallassos d’Hospital.

 

La participació interna a les entitats: eina d'autodiagnòstic i reflexió (Fundació Pere Tarrés)

El departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés ha elaborat aquest document que permet a les associacions fer un autodiagnòstic sobre la participació interna. Mitjançant 7 eixos temàtics, es formulen un total de 15 preguntes per tal que les entitats puguin reflexionar i valorar possibles millores.

 

Idees per associacions participatives (Útils Pràctics 20 - Ajuntament de Barcelona)

Us presentem l’Útil Pràctic 20, de la col·lecció Dossiers Barcelona Associacions, que ofereix una sèrie d’idees clau sobre la participació, punt bàsic per al món associatiu, ja que representa un dels seus valors principals. Però aconseguir una participació adequada no pot ser fruit de la improvisació. És important treballar la implicació dels membres i voluntaris de l’entitat. I aquest procés requereix temps i coneixement.

 

Guia pràctica sobre aspectes jurídics de l’empresa social (Obra Social La Caixa)

La finalitat d'aquesta guia és presentar els elements més característics d’aquestes entitats com a formes d’organització de l’activitat empresarial. S'han triat les cooperatives, les associacions, les fundacions i les societats laborals. Es destaquen diversos aspectes del règim jurídic d’aquestes entitats i les diferències que presenten entre elles.

 

Guia de recomanacions sobre el consum d'alcohol i altres drogues en les festes locals (Gencat)

Amb l’objectiu de facilitar l’incorporació de la perspectiva de salut pública en la organització de les festes populars i celebracions estiuenques, s’han elaborat la “Guia de recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals”, i el seu “Decàleg” que les sintetitza en deu punts clau.

Aquests materials s’emmarquen en les estratègies preventives comunitàries i en el programa Nits de Qualitat. Ambdós recursos s’adrecen als referents institucionals, als tècnics locals i al món associatiu i cultural implicats en la seva planificació i tenen l’objectiu de prevenir i disminuir l’impacte dels problemes de salut relacionats amb els consums d’alcohol i altres drogues en aquests entorns ludico-festius.

 

Guía para profesionales: Claves para aproximarse a la sexualidad de las persona inmigrantes (UNAF)

UNAF (Union de Asociaciones Familiares) ha elaborat una guía per a professionals de la salut, l'educació o els serveis socials.

Al document s'hi recullen les claus que les i els professionals que treballen amb població immigrant han de conèixer en tot el referent a la sexualitat: relacions entre els sexes, característiques sexuals de les diferents cultures, anatomia sexual, planificació familiar, desitjos, prevenció d'infeccions de transmissió genital, comunicació i negociació en parella, etc. Es tracta d'un material actual, elaborat a partir del coneixement i l'experiència del programa "Promoció de la salut per a població immigrant" que desenvolupen a UNAF des de fa anys.

 

 

Acció social i empresa, el voluntariat silenciós

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) publica un recull amb diferents accions de col·laboració que es poden desenvolupar entre empreses i entitats d'acció social, mitjançant un equip de voluntariat. L’objectiu d’aquesta publicació és poder oferir eines i metodologies a les entitats d’acció social per tal d’establir aliances amb el teixit empresarial mitjançant un equip de voluntariat

 

Guia de recomanacions per a la prevenció comunitària en l'àmbit de les drogues

Guia, elaborada per l'associació Promoció i Desenvolupament Social, adreçada als professionals de la prevenció del consum de drogues. Esdevé una eina pràctica en tant que ajuda a clarificar els conceptes principals de la prevenció comunitària, a través d’exemples basats en la realitat. És el resultat d'un procés de reflexió i anàlisi d'un grup de treball format per diversos professionals de l’àmbit de la prevenció, vinculats a diferents municipis i entitats.

 

Diversitat funcional, afectivitat i sexualitat (Grup de Reflexió Ètica Aplicada del Consorci de Serveis Socials de Barcelona)

Tractar la sexualitat de les persones amb discapacitats és, malauradament, un tema complex que requereix un abordatge específic, perquè encara hi perviuen mites i tabús, i perquè les persones amb diversitat funcional no acompleixen els requisits de «normalitat» que també semblen requerir-se en aquests afers.

Les deliberacions del Grup de Reflexió d’Ètica Aplicada dels serveis residencials del Consorci de Serveis Socials de Barcelona pretenen ser un instrument útil per a les persones amb discapacitat que viuen en centres residencials del sistema públic de serveis socials de Catalunya. També,  pretenen ser una eina pels familiars dels residents, pels professionals que hi treballen i per les entitats i administracions que gestionen aquests establiments. La finalitat és identificar problemàtiques i donar orientacions i arguments que ajudin a què els drets fonamentals

 

Guía de atención primaria de salud mental en prisión (Grupo de trabajo sobre Salud Mental en la Prisión, GSMP)

 

Document dirigit a la millora de les habilitats dels/ de les professionals en el seu treball d'atenció a les persones amb malaltia mental en règim penitenciari.


Aquesta guia serveix d'eina i ajuda als/les professionals a la feina que desenvolupen en els Centres Penitenciaris en la seva atenció a les persones amb malaltia mental que es troben en aquests centres. Per a això es fa una completa síntesi d'informació sobre els diferents trastorns mentals, així com consells en els diferents casos plantejats.

 

L'abordatge integral de les violències que afecten persones joves (Departament de Benestar Social i Família)

Aquesta publicació recull i sintetitza el marc teòric i un model d’intervenció local en l’àmbit de les violències que afecten les persones joves, amb la pretensió de compartir el coneixement i visualitzar un exemple de bona pràctica per als i les professionals que vulguin intervenir en la prevenció de les violències d’àmbit local. Aquest material obre la porta a l’acció coordinada d’àmbit nacional i local a partir d’unes bases teòriques i pràctiques sòlides i contrastades: la generació d’un model de treball integral extrapolable a les diferents realitats locals, així com una sèrie d’eines teòriques i pràctiques molt útils per a tots els i les professionals que fan polítiques per a la gent jove.

 

Anàlisi dels serveis d'allotjament i alimentació d'urgència: recomanacions de la seva cobertura des del món local (Diputació de Barcelona)

Des de l'Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, amb la Fundació Pere Tarrés, han elaborat un treball d’anàlisi dels serveis d'allotjament i alimentació d'urgència social a la demarcació de Barcelona. L’objecte d’aquest informe consisteix a desenvolupar una anàlisi sobre els serveis d’allotjament i d’alimentació d’urgència social per a persones en risc d’exclusió social en el marc de la demarcació territorial de Barcelona i amb l’objectiu d’establir les bases i recomanacions per a la seva cobertura des del món local. Les orientacions que ofereix l’informe han de ser útils per als ens locals a l’hora de planificar la seva actuació i  volen ser una base perquè cada ens local analitzi i valori què cal millorar per garantir la cobertura de drets bàsics, com són l’alimentació i l’allotjament, davant de situacions de risc social.

 

Com som els catalans? Materials didàctics per comprendre la societat catalana actual (Panel de Desigualtats Socials a Catalunya)

Material educatiu per conèixer millor la societat catalana actual format per una guia didàctica general, 10 guies didàctiques temàtiques i 10 vídeos. Pensat per treballar amb l'alumnat de secundària i a les les entitats de lleure i de voluntariat social.

Les guies treballen 10 temes clau de la societat actual, i cada tema s'introdueix amb un vídeo de 3 minuts: classes socials, educació, pobresa, treball laboral, treball domèstic i familiar, joventut i emancipació, habitatge, formació de parella, models de convivència i usos lingüístics a Catalunya.Tots els continguts es basen en el coneixement actualitzat que ens proporcionen les dades del Panel de Desigualtats Socials a Catalunya, un projecte d'estudi de la societat catalana i les desigualtats socials.

 

Guia bàsica d'informació i recursos documentals sobre el Treball Social a Catalunya (DIXIT)

L’objectiu del document que teniu a les mans és oferir una selecció de les principals fonts d’informació i dels recursos documentals més escaients i fiables que orienti alumnes, docents, investigadors i professionals dels serveis socials en el seu desenvolupament acadèmic, professional i laboral a l’entorn del treball social i els serveis socials a Catalunya. En la selecció dels materials que es presenten prevalen els criteris següents: es prioritzen els recursos disponibles més actuals, la documentació més recent i de producción catalana i els documents d'accés complet en línia.

 

Guia pràctica Dincat. La salut de les persones amb discapacitat intel.lectual: què hem de tenir en compte?

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya) va presentar la guia pràctica “La salut de les persones amb discapacitat intel·lectual: què hem de tenir en compte?”, editada per la mateixa entitat gràcies a la feina del servei de discapacitat intel·lectual de l’Institut d’Assistència Sanitària de Salt-Girona i amb el suport del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Sanitat, Igualtat i Serveis Socials. La guia vol ser un document de referència per als professionals de l’àmbit sanitari (metges, infermers i auxiliars clínics) perquè millorin l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i perquè tinguin coneixement de les particularitats del col·lectiu i, en conseqüència, puguin aplicar certes adaptacions en la pràctica clínica diària, tant en ambulatoris com en hospitals.

 

Guía para trabajar con familias gitanas el éxito escolar de sus hijos e hijas (Fundación Secretariado Gitano)

Aquesta guia és el resultat del projecte europeu "Les Famílies Gitanes s'impliquen: metodologia transnacional per treballar amb famílies gitanes per a l'èxit educatiu dels seus fills / es", que s'ha dut a terme amb el suport financer del programa Aprenentatge al llarg de la Vida de la Unió Europea, a través de l'Agència Executiva en l'Àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural (EACEA) durant els anys 2012-2013, al costat de cofinançadors nacionals.L'objectiu d'aquesta eina metodològica és constituir-se en un instrument que faciliti la feina dels professionals amb les famílies gitanes per reduir l'abandonament escolar i augmentar l'èxit acadèmic dels seus fills i filles .

 

Foro de debate 2: Participación para la inclusión i transformación sociaL (EAPN)

Per a la Red Europea de Lucha contra la Pobreza i l'Exclusión Social a l'Estat Espanyol (EAPN-ES) la participació de les persones en situació de pobresa i exclusió social és un objectiu estratègic. La participació és al cor mateix de la Red, que pretén generar espais on les persones puguin proposar i avaluar les polítiques que els afecten directament.

Aquesta publicació és un producte del Grup d'Entitats Estatals d'EAPN-ES amb Fundacion Secretariado Gitano com a promotora del present treball. Per a la seva elaboració, s'ha comptat amb experts en la matèria, provinents d'entitats socials, de l'Administració Pública i la Universitat, que han aportat diferents visions i realitats sobre la participació en diferents àmbits.

 

Anàlisi de l'informe del Tribunal de Cuentas sobre la Llei de Dependència (Observatorio Estatal para la Dependencia)

L'Observatori Estatal per la Dependència ha analitzat un nou informe del tribunal de comptes sobre la Llei de
dependència que arriba de la mà de "WikiLeads". Desde l'Observatori Estatal s'analitza l'informe i es posa de manifest la sorprenent interpretació sobre el finançament i sobre altres aspectes del Sistema que argumenten en diferents aspectes com, per exemple, en la manca de crítica en l'actuació del Ministeri i la censura de les actuacions de les CC.AA, o la variació de càlcul respecte l'anterior fiscalització reflectint un fictici increment del finançament estatal.

 

La confidencialitat en la intervenció social: recomanacions del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya

Aquest treball pretén oferir elements de referència que ens ajudin a millorar la presa de decisions, des d’una perspectiva ètica, en relació a preservar la confidencialitat de la informació relativa a les persones que atenem i a gestionar el deure del secret professional en la nostra activitat diària. El document també recull algunes recomanacions i orientacions per millorar les pràctiques professionals en relació amb la confidencialitat, així com alguns annexos complementaris que fan referència a la legislació europea, espanyola i catalana i a diferents codis professionals internacionals, d’Espanya i Catalunya.

 

Adopció, acolliment familiar i escola (Gencat)

Guia escolar que vol proporcionar eines als professionals de l’educació i a les famílies per conèixer i entendre les característiques i les necessitats educatives i escolars dels infants adoptats i acollits

La guia pretén ser un instrument senzill i clar per als professionals de l’àmbit educatiu per saber interpretar correctament algunes de les dificultats i els comportaments que poden aparèixer durant tot el procés educatiu de l’infant acollit o adoptat. Considerem que aquesta guia pot ajudar a tenir un coneixement més profund de les necessitats d’aquests infants I orientar els professionals per cercar recursos i respostes adequades a les necessitats

 

Guia per la integració laboral de persones amb trastorn mental

En el marc del Programa Incorpora, l'Obra Social 'la Caixa' impulsa un projecte específic d'integració laboralde persones amb trastorn mental. Aquestes persones, socialment vulnerables i amb un alt risc d'exclusió social, configuren un col·lectiu cada dia més rellevant i visible. La Guia per la integració laboral de persones amb trastorn mental proposa bones pràctiques, metodologies de treball, models d'anàlisi i instruments per abordar el procés d'inserció laboral de persones amb trastorn mental. Les recomanacions posen especial èmfasi en el desenvolupament d'aquells aspectes clau per a l'èxit del procés d'inserció i el manteniment del lloc de treball, tant des de la perspectiva de la persona que busca feina com des de l'empresa. També pretén ser un instrument que promogui la sensibilització i ajudi a eliminar l'estigma associat a aquest col·lectiu.

 

Guía de intervención social con población gitana desde la perspectiva de género

L'edició d'aquest material de la Fundación Secretariado Gitano forma part de les accions previstes en el Conveni de col · laboració entre l'Institut de la Dona, amb el suport del Fons Social Europeu, i la Fundació Secretariado Gitano, sent l'Àrea Igualtat de Gènere d'aquesta entitat qui ha assumit la coordinació del projecte. La Guia pretén ser una eina útil per a professionals de la intervenció social en diferents àrees, sempre pensant en l'especificitat de la comunitat gitana i la transversalització de la perspectiva de gènere. L'objectiu és servir de suport per incorporar la perspectiva de gènere a l'hora de planificar, executar i avaluar els projectes d'intervenció.

 

Guia de buenas prácticas para la educación inclusiva

L'objectiu d'aquesta guia, elaborada per Save the Clindren, és difondre una sèrie de bones pràctiques orientades a millorar la inclusió de tots els nens, nenes i joves en els diferents àmbits educatius.L'enfocament d'aquesta guia és diferent al dels manuals tradicionals ja que les seves experiències i recomanacions no es dirigeixen a un col · lectiu concret.
D'aquesta manera, encara que moltes de les pràctiques que conté sorgeixen per facilitar la inclusió de col.lectius concrets en un centre, totes elles beneficien al conjunt de la comunitat educativa implicada i podrien aplicar per facilitar la inclusió d'altres.

 

La intervenció social en la malaltía crònica infantil

Resultat d’una recerca d’informació per part de cinc treballadors socials amb l’objectiu d’elaborar una eina de treball per professionals que duen a terme la intervenció social amb els pacients i les seves famílies que pateixen una malaltia crònica. Acompanyar persones que pateixen malalties cròniques requereix una sèrie de qualitats humanes i professionals rellevants, perquè afrontar la malaltia per part de les persones que la pateixen suposa un esforç important, així com l’acceptació per part dels familiars i amics més propers. Però quan parlem de malalties cròniques en infants encara és més difícil. Hi ha força treballadores i treballadors socials que es dediquen des de fa molts anys a aquesta tasca. Un grup de treballadores posa ara la disposició d'altres professionals algunes reflexions, eines i estratègies que han posat en pràcticaal llarg de la seva vida professional i que els han resultat útils

 

Prevenim.dro: Butlletí informatiu sobre prevenció de Drogodependències a Catalunya (Núm.37/2013)

"Prevenim.dro" és una publicació que des de l'any 2000 tracta de ser un instrument de comunicació entre tots els professionals que treballen en programes de prevenció de drogodependències a Catalunya. Destaca les intervencions basades en el coneixement científic actual i que aporten informació sobre l'efectivitat de les tècniques utilitzades i el procés d'implementació dels programes analitzats. Fins a l'actualitat s'han editat 37 números, incloent alguns monogràfics (prevenció familiar, drogues i accidents, gènere i drogues, etc.). El butlletí un tiratge de 2.000 exemplars distribuïts en serveis de l'àmbit social i de la salut. Població destinatària del butlletí són responsables i tècnics en prevenció i reinserció de drogodependències.

 

Esport i valors. Avaluació del programa FutbolNet de la Fundació FC Barcelona a Catalunya.

Aquest informe recull una avaluació del programa FutbolNet a Catalunya, una pràctica valuosa de l'educació en valors a través de l'esport, atès que s'entèn que es tracta d'una bona pràctica de la qual se'n poden extreure aprenentatges. El document està orientat, fonamentalment, a proporcionar informació útil a qualsevol institució que treballi en l'àmbit de l'educació en valors a través de l'esport amb la voluntat que pugui ser d'utilitat en altres projectes, aportant-los reflexió estratègica i pautes per a l'orientació educativa.

 

Guía práctica para la dinamización de grupos de mujeres con experiencia migratoria

La guía que es presenta recull la metodología emprada en el treball amb grups de dones inmigrades portada a terme en el marc del projecte Nexos. Els tallers d'autoestima i motivació per a l'ocupació que es descriuen a la guía formen part d'una etapa prèvia a les fases típiques dels itineraris d'inserció, que cerquen reforçar a les dones inmigrades en el seu procés d'integració social i laboral.

 

Liderar per aprendre. Del diàleg entre la recerca i la pràctica

Us presentem un Informe Breu on es recullen les idees principals d’un altre informe més extens publicat per l’OCDE i la Fundació Jaume Bofill sobre lideratge per a l’aprenentatge (Leadership for 21st century learning, OCDE, 2013) i que es presenta en primícia en el Congrés Internacional de Lideratge per a l’Aprenentatge el desembre de 2013 a Barcelona.

 

Guía sobre la prevención del suicidio

Aquesta guia pretén oferir algunes orientacions per a les persones que pateixen ideació suïcida i per a les persones del seu entorn més proper. Aquesta publicació està finançada per La Fundación Pública para la Integración Social de Personas con Enfermedad Mental (FAISEM) en su Plan de Calidad 2006-2010 (FAISEM, 2006) que fa especial èmfasi en la detecció i registre del risc de suïcidi, a través d'un programa de formació dirigit als seus treballadors i la inclusió d'aquest ítem en el Pla Individual d'Assistència Residencial dels usuaris i usuàries i dels registres relacionats amb les «conductes disruptives».

 

Conferència de Pilar Rodríguez "Tendències en participació social de les noves generacions de persones grans"

Pilar Rodríguez, presidenta de la Fundació Pilares per a l’Autonomia Personal, va presentar a DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials els resultats d’una investigació realitzada per aquesta fundació. L’objectiu principal és detectar tendències de canvi en l’àmbit de la participació social de les persones grans perquè es pugui adequar l’oferta a la demanda dels nous jubilats i jubilades. La base de la recerca és una enquesta representativa d’un grup de població de tot l’estat, amb edats compreses entre els 50 i 69 anys, és a dir, un col·lectiu format per més de deu milions de persones situades en una franja d’edat, que comprèn els últims anys de vida laboral activa i els primers després de la jubilació.

 

LGTB

Selecció de monografies, recursos web, entitats, etc. sobre l’àmbit LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transsexual), així com la relació dels vídeos d’actes realitzats darrerament a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials. Aquest recull de recursos actualitza i complementa el dossier temàtic del mateix àmbit realitzat per DIXIT l’any 2010. Tots els materials que s’inclouen són consultables als centres DIXIT.

 

Tot s'aprèn

Aquest dossier que us presentem és la reproducció d’una part de l’acció pedagògica que en Carles Morera, educador, va dur a terme a l’entitat EdPAC (Educació per l'Acció Crítica), dins del pràcticum de la llicenciatura de Psicopedagogia de la UOC. D’aquest treball, que podeu consultar en aquest enllaç, en reproduïm només l’eina pedagògica que va dissenyar en Carles amb la finalitat de proposar-la com una acció pedagògica que pot ajudar a prevenir la violència masclista en les relacions de les parelles adolescents.

 

Estimar no fa mal

El programa Estimar no Fa Mal s’emmarca dins la línia estratègica de Sensibilització i Prevenció del Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista (PIIVM 2012-2015)* i respon a la voluntat d’endreçar, homogeneïtzar i millorar l’eficàcia del conjunt de les actuacions preventives així com dels continguts que s’adrecen a joves adolescents que es realitzen des de les diferents administracions públiques i institucions.

 

Blog Conferencia Salud Comunitaria

El bloc Conferencia Salud Comunitaria és un espai obert per a la reflexió i el debat previ a la Conferència Nacional de Salut Comunitària que es desenvoluparà el 27 d'abril organitzada per SESPAS i semFYC, en el marc de la XIV Trobada del Programa d'Activitats Comunitàries en Atenció Primària.

 

La confidencialitat en la intervenció social: recomanacions del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya

Aquest document és sobre la reflexió sobre la confidencialitat en la intervenció social  elaborat pel Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, òrgan en què la Federació de Municipis de Catalunya hi participa. El document també recull algunes recomanacions i orientacions per millorar les pràctiques professionals en relació amb la confidencialitat, així com alguns annexos complementaris que fan referència a la legislació europea, espanyola i catalana i a diferents codis professionals internacionals, d’Espanya i Catalunya.

 

Reforma Local: destrucción del sistema de servicios sociales

Aquest  és un document elaborat, en el seu  XX Congrés celebrat en octubre de 2013, per l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, amb les conseqüències del que suposa per als serveis socials el Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de lAdministració Local. També han elaborat un document de poscionament com Associació davant d'aquestes reformes.

 

Dossier "La cronicitat"

El Dossier del Tercer Sector de l'octubre de 2013 va sobre "La cronicitat":  Una reforma clau per al nostre sistema de protecció social. Aquest dossier mostra que una veritable atenció integral i integrada al malalt crònic només en pot sortir una gran millora pel món social en general. És condició necessària d’una reforma seriosa i factible.

 

Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya

El Comitè ha de dur a terme una reflexió ètica sobre els problemes que afecten la pràctica dels serveis a fi de fer reals els drets humans i els principis ètics bàsics fonamentals. La reflexió ètica ha d’estar incorporada en la pràctica quotidiana dels Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya. Amb la seva creació, es pretén dotar els serveis socials d’un recurs que faciliti assessorament en la presa de decisions, generar coneixement i orientacions per a la intervenció i generar bones actituds i bones pràctiques.

 

Anàlisi socio-jurídic de la trata de persones amb finalitat de prostitució forçada: eines per a una intervenció des d'una perspectiva de drets

L'estudi parteix de dues premises fonamentals. En primer lloc, la necessitat de que els poders públics abordin fenòmens com la  trata de persones amb finalitat de prostitució forçada des d'una perspectiva que prioritzi la defensa dels drets de les víctimes.  En segon lloc , la urgència d'entendre aquesta problemàtica com a una manifestació més de la violència masclista. Només a partir d'aquestes dues consideracions es podran proposar solucions que responguin a l'especial vulnerabilitat de les persones afectades.

 

Guia para la pràctica de la mediación intrajudicial

En aquest marc, el CGPJ ha reunit un grup d'experts en les diferents branques de la jurisdicció que, partint de la seva experiència en aquest mètode de derivació intrajudicial de conflictes i procurant una estructura sistemàtica similar, però amb absolut respecte a les singularitats de cada ordre, han elaborat el present document amb l'objectiu de contribuir a fomentar una "cultura de la mediació" que proporcioni als nostres professionals, els jutges, i en general a tots els servidors de l'Administració de Justícia noves eines per a la resolució de conflictes en l'exercici de la tasca jurisdiccional.

 

Informe d'avaluació dels costos i beneficis del model Interxarxes

El programa Interxarxes ha complert 12 anys de funcionament, i  s'ha consolidat com a un programa de treball en xarxa adreçat a la infància i les famílies del districte d'Horta-Guinardó. Aquest informe presenta l'avaluació dels costos i dels beneficis en un anàlisi longitudinal comparant el model tradicional d'atenció i el model interxarxes.

 

Guia de prestacions i serveis a les famílies

La Guia de prestacions i serveis a les famílies, que la Secretaria de Família actualitza periòdicament, informa des d'una perspectiva general dels ajuts i els serveis que les administracions destinen actualment a totes les famílies. Aquesta Guia ofereix informació sobre prestacions en temps, com els permisos i reduccions de jornada quan neix un infant; prestacions econòmiques d'àmbit estatal i d'àmbit autonòmic; desgravacions fiscals; ajuts específics per a famílies nombroses, i altres tipus d'ajuts i serveis com el transport escolar, les beques a l'estudi, els ajuts per a l'adquisició de llibres de text i diversos programes de formació per a pares i mares, entre d'altres.

 

 

Guia adopció, acolliment familiar i escola

 

Benestar Social i Família i Ensenyament han signat un conveni per oferir als professors formació i assessorament en matèria d'acolliment i d'adopció en l'ensenyament. Els dos departaments han elaborat una guia escolar electrònica sobre l'acolliment i l'adopció que proporciona als professors eines per atendre adequadament les peculiaritats d'aquests nens i facilitar-ne el desenvolupament integral.

 

Protocol de joventut per a l'abordatge de la violència masclista

La Direcció General de Joventut presenta el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista en població jove. El protocol està específicament adreçat als professionals que treballen amb joves i constitueix una guia pràctica que estableix unes pautes d’actuació comunes per abordar la violència masclista en els nivells de la prevenció i sensibilització, la detecció i l’atenció i acompanyament. Elaborada en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, s’emmarca en el document de referència Protocol Marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.

 

Proposta de protocol per a l'entrevista en els serveis bàsics d'atenció social: projecte de final de curs "jo dirigeixo serveis socials"

 

El document, impulsat pel Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya es basa en una anàlisi i estudi que permet fixar criteris directius per millorar la gestió del temps i els procediments emprats en l'entrevista, com a eina d'atenció directa entre usuaris i professionals dels serveis bàsics d'atenció social.

 

Ciutadania i ong: el nou paper del tercer sector davant el canvi d'època

Aquest llibre ha estat elaborat per la Fundació de l'Esplai i conté  les aportacions de totes les persones que van participar en el debat sobre el paper actual de les ONG, que es va realitzar l’any 2012 a partir de la lectura d’uns textos sobre el tema.

 

 

Guía social media: las relaciones como moneda de rentabilidad

La forma més senzilla de definir el Social Media és parlar d'un nou entorn social compost per diversos mitjans en línia que faciliten les relacions, la comunicació i la interacció entre usuaris a més de possibilitar la generació i la valoració de contingut i permetre compartir-los de manera senzilla i sense la necessitat de coneixements tècnics avançats.

 

Guia d'estil: pobreza, vulnerabilidad y voluntariado

Una guia d'estil per als professionals de la comunicació per donar eines i una información de qualitat sobre les persones en situación de vulnerabilitat i pobresa. Aquesta guia d'estil pretén ser una eina per a professionals de la comunicació a l'hora de contextualitzar adequadament aquest tipus de notícies, un suport a seva tasca d'informar la ciutadania sobre de la realitat que l'envolta, d'una manera tan comprensible com objectiva i veraç.

 

El valor de la proximidad

Aquest document planteja i analitza les conseqüències de la reforma de l’Administració local i els Ajuntaments, elaborat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials.

 

solucions financeres pel tercer sector

L’objectiu del present document és presentar un conjunt de solucions financeres per  a les entitats del Tercer Sector Social que poden donar resposta a les urgents necessitats que tenen moltes entitats del sector en el moment actual. Aquestes solucions han estat identificades i recollides per la Taula d’entitats de Tercer Sector Social de Catalunya en el marc del seu projecte “Finan’3. Enfortir les capacitats financeres de les entitats del Tercer Sector Social”.

 

Guia per avaluar processos participatius

Aquesta guía ofereix alguns orientacions per a dur a terme de manera planificada i organitzada, l'avaluació dels processos participació ciutadana que s'impulsen des de diferents administracions públiques.

 

Crear escoles que preparin per al futur: debats d'educació

Aquest projecte ha sigut creat per la Fundació Jaume Bofill i per la UOC amb la col.laboració del MACBA. Aquest document recull la ponència de Richard Gerver expert en lideratge, creativitat i canvi organitzatiu. L'educació, per sobre de tot, té a veure amb la celebració de la vida dels nostres infants. Té a veure amb ajudar-los a entendre el poder i la potència del seu futur.

 

Promoció de l'envelliment actiu. guia d'accions per a les administracions locals

La Diputació de Barcelona ha elaborat un pla de treball que recull, per una banda, les diverses accions i projectes que des de les diferents àrees de la corporació s’estan realitzant amb la finalitat de consolidar una estratègia i cultura corporativa que promogui l’envelliment actiu. Per altra banda, per impulsar accions d’informació, sensibilització i formació en el territori, s’ha elaborat una Guia d’orientació als ajuntaments on es proposen dotze possibles eixos i accions a realitzar pels ens locals al llarg del 2012.

 

Oci i discapacitat, un camí a la inclusió

Angel Izquierdo va presentar a DIXIT Vic una conferència sobre la utilització d’activitats de lleure en diferents programes i serveis d’atenció a persones amb situació de dependència o amb alguna discapacitat com una eina clau per afavorir la seva normalització, inclusió i participació. El conferenciant, que és expert en direcció i gestió integrada de centres i serveis de persones grans i persones amb discapacitat, també va exposar com les activitats poden incidir en la millora de la qualitat de vida d’aquests col·lectius.
 
 

EL CIBERASSETJAMENT I LA VULNERABILITAT DELS ADOLESCENTS EN L'ERA DIGITAL

La psicòloga i pedagoga Maria José Bartrina va oferir a DIXIT, l'11 d'abril, una conferència per ajudar a pares, mares, tutors i educadors a actuar davant de situacions d'assetjament mitjançant les noves tecnologies. Va parlar sobre les oportunitats i els riscos d'Internet per als adolescents, així com les conductes derivades d'un ús inadequat de l'eina. Bartrina és responsable de l’Equip Tècnic de Menors del Servei de Mediació i Assessorament Tècnic (SMAT) del Departament de Justícia i ha escrit diversos articles sobre aquesta temàtica.

 

Guia para la comunicación con una equidad de género

Aquesta guia pretén facilitar unes pautes que poden orientar a l'hora de realitzar comunicacions tant internes com externes de Mugarik Gabe. Considerem materials interns aquells que utilitzem per comunicar-nos entre les persones de l'organització i externs els que es realitzen per a la comunicació amb la societat en general, altres col · lectius o organitzacions, etc.

 

PROTOCOL DE VALORACIÓ DEL RISC de violència contra la dona per part de la parella o exparella

Neix l’any 2001, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci Sanitari de Barcelona, amb la voluntat ferma de promoure la coordinació i la cooperació entre les diferents institucions implicades en la lluita per a l’eradicació de la violència masclista a Barcelona, com a condició necessària per poder oferir una atenció de qualitat a les dones que estan vivintsituacions de violència, i alsseus fillsi filles, i considerant la dimensió preventiva.

 

Informe del codi ètic de les associacions de barcelona

L’informe de valoració del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona destaca la feina feta durant el 2012 per donar a conèixer el codi entre les entitats. També ressalta la necessitat de seguir conscienciant sobre la necessitat d’assumir compromisos públics i treballar d’acord amb uns valors.

 

Guia bàsica d'aliances locals en el sector local

Aquesta publicació és fruit d'un procés de col·laboració entre ECAS i l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona liderat pels dos autors de la guia, Frederic Cusí i Marc Botella. La guia analitza els beneficis de la cooperació entre les administracions locals i les entitats socials, els processos i la metodologia de la construcció d'aliances i els factors d'èxit i fracàs amb l'objectiu d'ajudar a teixir lligams més sòlids.

 

Guia aprenentatge servei i inclusió social

Després d'un procés de reflexió i treball amb entitats socials, el projecte  Aprenentatge servei desenvolupat per la Fundació Jaume Bofill ha creat una guia anomenada Aprenentatge Servei i inclusió que proposa relacionar els processos d'inclusió amb els projectes d'aprenetatge servei. El text, escrit per Mònica Gijón, explicita els elements claus en aquestes situacions i tot allò que cal tenir en compte per fer propostes que siguin inclusives de veritat.

 

Guia de la planificación anticipada de las decisiones

Aquesta guía ha sigut elaborada per la Consejería de Salud de la Junta de Andalucía. El seu objectiu és facilitar als professionals del sistema sanitari  coneixements i pautas pràctiques per posar en marxa la planificiació anticipada de les decisions. Això suposa disposar d'un testament vital personalizat en el que els metges registraran els  desitjos i les preferències que cada pacient vol que es tinguin en compta en els moments finals de la seva vida adaptat al diagnòstic concret que rebin.

 

La red dynamo internacional

Dynamo International coordina la Xarxa Internacional d'Educadors de carrer que treballen sobre el terreny amb poblacions variades que treballen i / o viuen al carrer, o que ocupen l'espai públic (nens, joves, adults). La xarxa està formada per 40 plataformes nacionals d'educadors de països del Sud i del Nord. Per mitjà d'aquests nombrosos agents, la xarxa com a objectiu millorar l'eficàcia i la qualitat de les pràctiques per mitjà de la formació, l'intercanvi i la producció d'eines pedagògiques. També busca generar una mobilització internacional per tal de construir respostes estructurals i sostenibles davant les problemàtiques viscudes per les persones que trobem als carrers del món.
 

GUIA Confidencialitat en serveis socials

La guia, Confidencialitat en Serveis Socials, és el primer títol de la Sèrie Ètica i Serveis Socials. Ha estat elaborada per un grup interdisciplinari de professionals que treballen en diferents àmbits (infància, serveis socials de base, inclusió social, persones grans i persones amb discapacitat). Ofereix, a més d'una primera part introductòria que planteja qüestions conceptuals en relació a aquest tema, un seguit de recomanacions sorgides de la reflexió sobre com protegir la confidencialitat des d'una bona praxi professional en la intervenció social.

 

Revista de treball social

La Revista de Treball Social (RTS) editada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, llença la seva versió digital coincidint amb la publicació del número 197, ‘Repensant el treball social amb famílies’. Podreu accedir a l'històric de revistes des de l'any 2007.

 

Guia pràctica: Com iniciar una avaluació.

Quin tipus d'avaluació volem fer? Quan parlem d’avaluació comencen a aparèixer paraules i conceptes que ens poden semblar totalment estranys. Us oferim una breu guia per entendre una mica més el món de l’avaluació.

 

L'ajuda alimentària a Catalunya

Les necessitats d'ajuda alimentària han anat augmentant des de que va començar la crisi económica. Aquest dossier ha estat elaborat per la Creu Roja Catalunya. El dossier repassa els principals programes d'ajuda alimentària que es desenvolupen  a Catalunya actualment, i estableix línies estratègiques i propostes d'actuació per als propers anys.

 

GUIA lucha contra la discriminación racial o étnica

La següent guia és un document de treball que ofereix una guia conceptual amb alguns dels termes i definicions més rellevants en el camp de la lluita contra la discriminació racial i la intolerància, així com amb algunes de les categories bàsiques utilitzades durant el procés d'atenció a casos de discriminació per origen racial o ètnic.

 

GUIA PARA TRABAJAR CON FAMILIAS GITANAS EL ÉXITO ESCOLAR DE SUS HIJOS E HIJAS

Aquesta guia és una proposta transnacional per a treballadors que pretén contribuir a millorar la situació educativa dels gitanos i gitanes de tot Europa a través del foment d'una major implicació dels pares i mares gitanos. Amb aquesta finalitat, la guia metodològica té un caràcter pràctic per ajudar els professionals que treballen sobre el terreny a implicar les famílies gitanes en els processos educatius dels seus fills.

 

La pobresa energética a Catalunya

L'augment continuat dels preus de la energia, la crisi econòmica i la crisi immobiliària dels últims anys han agreujat els casos de pobresa energètica en el nostre país. Aquest dossier  de la Taula del Tercer Sector aprofundeix en la problemàtica per saber que podem fer-hi tots.

 

Plans locals d'inclusió i cohesió social: guia metodològica revisada

La guia metodològica revisada és un publicació que té com a finalitat centrar les polítiques d'inclusió social en un context conceptual i teòric i facilitar als municipis espais de reflexió i debat. Fruit d'un procés de revisió i actualització, i de la mà de la Universitat Autònoma de Barcelona i dels ens locals que desenvolupen plans d'inclusió social, es presenta aquesta proposta metodològica oberta, flexible i fàcilment traduïble a la diversitat local, que acompanyi els processos de disseny, elaboració,implementació, seguiment i avaluació dels plans locals d'inclusió i cohesió social.

 

Guia metodològica estrategias de ciudad y cohesión social local

La guia metodològica Estrategias de ciudad y cohesión social local de Alberto Enríquez Villacorta i Carlos M. Sáenz impulsada per l'Oficina de Coordinación y Orientación del Programa URB-AL III tracta els processos d'urbanizació i els impactes socials, accions innovadores per fer front a les problemàtiques i reflexions innovadores per la planificació de ciutats per la cohesió social.

 

Teoría de Cambio. Un enfoque de pensamiento-acción para navegar en la complejidad de los procesos de cambio social

Esta Guía ha sido publicada conjuntamente por Hivos y PNUD, y está dirigida a la rica constelación de actores y actoras ligados a procesos de desarrollo y cambio social:  donantes bilaterales, liderazgo de base, liderazgo político y social, funcionariado de ONGs, organizaciones de base comunitaria, movimientos sociales, tomadores de decisión pública y otros actores relacionados con procesos de cambio social.

 

Les propostes de programes comunitaris 2014-2020. Resum dels programes d’interès local

La Diputació de Barcelona,ha preparat un document que presenta de forma resumida quins seran els nous programes comunitaris que poden ser de major interès per als governs locals. La Comissió Europea va presentar al llarg de 2012 les propostes de programes comunitaris per al nou període de programació 2014-2020. S'espera que aquestes propostes siguin debatudes i aprovades pel Parlament i el Consell per poder entrar en vigor a partir de l'1 de gener de 2014.

 

Manual para el diseño de políticas interculturales

Este trabajo colectivo pretende contribuir a promover reflexiones muy  pragmáticas (el pragmatismo no es más que la vinculación entre ambición y  recursos para conseguirlo) para dar el paso de la retórica a la práctica y  vincular la intención con la acción. Este es uno de los objetivos principales  que nos hemos planteado. Igualmente, nos hemos propuesto que este  Manual sea un elemento de inspiración para aquellos que quieran iniciar  esta apuesta de ciudad, o bien definirla mejor, y/o consolidarla si ya se ha  comenzado a implantar.

 

Butlletí de Xarxanet.org sobre Finançament

Xarxanet.org  informa setmanalment de les convocatòries de finançament (subvencions, premis, ajuts, beques...) procedents d’administracions públiques i entitats privades (fundacions, obres socials d’empreses, caixes...) i adreçades a entitats sense ànim de lucre.  Així mateix es comuniquen i destaquen notícies, recursos i esdeveniments assenyalats relatius a temes de finançament associatiu.

 

 

Calendari d'ajuts de l'Obra Social de la Caixa

Durant aquest 2013 l’entitat posarà en marxa diferents convocatòries de suport al teixit associatiu. Aquí trobareu les diferents línies de treball i els terminis per presentar projectes. També trobareu la Guia de suport al formulari del projecte

 

Vincula't: material per treballar amb dones maltractades

És el resultat de treball de recerca que durant vuit anys van portar a terme el col.lectiu de professionals de Tamaia ( Associació de dones contra la violència familiar). Es mostra com una eina necessària per a  la formació permanent de professionals, per ajudar-se a poder ajudar, a sortir de l'espiral de dificultats que comporta, per a massa familíes, el procés de la violència familiar.

 

DIRECTRIUS DE LES NACIONS UNIDES PER UNA MEDIACIÓ EFICAÇ

Les directrius es basen en l'experiència de la comunitat internacional. Es van tindre en compte aportacions dels Estats Membres, el sistema de les Nacions Unides, les Organitzacions Regional, Supregionals i altres Organitzacions No governamentals, els grups de dones, líders religiosos, la Comunitat Acadèmica i els Mediadors i especialistes en mediació.

 

ClinHab - CLINICA JURÍDICA IMMOBILIÀRIA

Els principals objectius de la Clínica Jurídica en Dret Immobiliari i Mediació Residencial consisteixen en proporcionar als ciutadans un servei de consultes gratuït en l’àmbit de l’habitatge i oferir-los una alternativa a la judicialització dels conflictes, com és la mediació residencial; a la vegada, la Clínica pretén formar estudiants amb una experiència pràctica directa en aquestes matèries.

Guia "Morosidad hipotecaria - Alternativas y procesos".

 

MANUAL DE COMUNICACIÓ PER INVESTIGADORS

Aquest és un manual per a investigadors (i no investigadors) que volen dialogar amb la societat, comunicar-se, perquè saben que conèixer és aproximar-se i aproximar-se és el primer pas per valorar les coses, com la ciència en aquest cas.

 

En aquest document s’hi recullen propostes d’actuació que aborden les problemàtiques actuals d’exclusió social, s’hi detecten els factors que concorren en la pobresa i s’hi concreten actuacions per combatre-la, tot optimitzant esforços i recursos públics i privats.

 

Guia metodològica sobre el projecte d'intervenció social

Guia dirigida a abordar temes interdisciplinaris rellevants per a la millora de la tasca d'aquelles persones que treballen en l'àmbit de la intervenció social .

 

Protocol marc per a un abordatge coordinat de les situacions de maltractament vers les persones Protocol marc per a un abordatge coordinat de les situacions de maltractament vers les persones gransgrans

Aquest protocol vol establir el marc de referència tècnic i metodològic que possibiliti la coordinació dels diferents departaments, ens locals, institucions, agents socials i serveis que se’n desprenen, així com la delimitació dels àmbits d’actuació per garantir l’efectivitat de les intervencions en l’abordatge de les situacions de maltractament vers les persones grans.

 

L'atenció gerontològica basada en la personaLa atención gerontológica centrada en la persona

Guia realitzada per a la intervenció professional en els centres i serveis d'atenció a gent gran en situació de fragilitat o dependència.

 

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat