Observatori Social - Pla d'Inclusió i Cohesió Social de Tarragona

Esteu aquí: Inici Eines per l’acció Eines per la ciutadania

Eines per la ciutadania

Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans audiovisuals (Generalitat de Catalunya)

Guia d'estil per ajudar als professionals de la comunicació a oferir una informació de qualitat sobre persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

Aquest document vol esdevenir una eina de treball i de guia, principalment, per als professionals dels mitjans de comunicació, però també per a les productores audiovisuals i de l’àmbit de la publicitat. S’ha considerat necessari incorporar-hi, en primer lloc, un glossari amb termes relacionats amb la construcció del gènere per facilitar l’ús adequat dels termes i aclarir conceptes.

A continuació, hi trobareu recomanacions generals, sobretot quant al llenguatge i els recursos gràfics, seguides de consideracions específiques per a la informació, la ficció i la publicitat. Aquestes recomanacions són extensives també a les xarxes socials dels mitjans, per exemple, pel que fa a la moderació de fòrums o comentaris a imatges i notícies. 

 

Enllaç

Darrera actualització:  08/05/2018

El tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació (Generalitat de Catalunya)

Guia d'estil per ajudar als professionals de la comunicació a oferir una informació de qualitat sobre la violència masclista.  L'efectivitat d’aquestes Recomanacions requereix el compromís i la responsabilitat de les empreses de mitjans de comunicació, així com la inclusió d’unes pautes específiques sobre el tractament de la violència masclista als llibres d’estil i als convenis col·lectius. 

 

Enllaç

Darrera actualització:  08/05/2018

Guia d'Estil sobre sensellarisme (Ajuntament de Barcelona)

La situació en la qual viuen les persones sense llar és desconeguda per a la majoria de la població, així com el sector públic i els mitjans de comunicació, que sovint reprodueixen estereotips i perpetuen l’estigma que cau sobre elles.

Aquesta guia ofereix informació, fonts i recomanacions per un millor ús de les imatges i el llenguatge, cercant una visió normalitzadora i menys arquetípica de la realitat del sensellarisme: com afecta els qui el pateixen, els mites en circulació, el paper de les entitats i serveis municipals... I aporta un glossari terminològic per al tractament periodístic d’aquesta realitat encapçalat per un lema ben eloqüent: “Podries ser tu”. 

 

Enllaç

Darrera actualització:  08/05/2018

"Instrumento para la evaluación y determinación del Interés Superior del Menor en la declaración de situación de desamparo" (Save the Children)

El objetivo es evaluar y determinar el Interés Superior del Menor- La Observación general Nº 14 (2013), del Comité de los Derechos del Niño, sobre el derecho del niño a que su interés superior sea una consideración primordial, señala: “la evaluación y la determinación del interés superior del niño son dos pasos que deben seguirse cuando haya que tomar una decisión”.

 

Enllaç

Darrera actualització:  08/05/2018

Projecte 'Periodisme Compromès' (Oxfam Intertmón)

A través de www.informarsobreviolenciamachista.com, l'ONG dona recursos per a persones que treballen en l'àmbit de la comunicació, com ara la importància d'incloure expertes, fugir dels estereotips i utilitzar un llenguatge no sexista. 

El web "Periodisme contra les violències masclistes" funciona com a taller obert i gratuït per a professionals de la comunicació. Conté múltiples recursos com tests, audiovisuals, exercicis pràctics i documentació i està organitzat a partir de cinc blocs: Canviar la mirada, Estereotips i llenguatge, Dones invisibles, Violències masclistes i Manual de redacció.

 

Enllaç

Darrera actualització:  08/05/2018

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat