Observatori Social - Pla d'Inclusió i Cohesió Social de Tarragona

Esteu aquí: Inici Informes i indicadors Recerques empíriques ‘L’ecosistema de les empreses socials a Catalunya' (RaISe Interreg Europe, 2018)

‘L’ecosistema de les empreses socials a Catalunya' (RaISe Interreg Europe, 2018)

L’estudi pren com a referència el concepte d’empresa social que es dona a Europa en el marc de la Social Business Initiative i que considera com a tal aquelles que tenen com a missió assolir un  impacte positiu en la societat, “amb una política de reinversió de beneficis del 100% i amb més d’un 50% d’ingressos originats per la facturació de productes i/o serveis”.

Segons l’informe, a Catalunya hi ha 293 emprenedories socials que compleixen aquests criteris. El seu impacte principal es dona en l’àmbit de la inserció laboral (52,6%), especialment en el d’inserció de persones en risc d’exclusió. Aquest fet explica que gairebé la meitat de les empreses socials catalanes siguin Centre Especials de Treball i Empreses d’Inserció.

Les dades recollides confirmen que l’empresa social catalana “és un sector madur”: més de la meitat de les organitzacions van néixer fa més de 10 anys, tot i que  també és destacable que un 12,5% de les iniciatives són més recents i s’han posat en marxa els darrers dos anys.

Alhora, l’estudi també posa en relleu que la majoria d’aquestes empreses són impulsades per entitats no lucratives (un 63,8%), mentre que un terç pertanyen a persones físiques, sobretot cooperatives, i un 2,5% són propietat de persones jurídiques amb afany de lucre.

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat