Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Serveis Socials Xarxa de suport a famílies cuidadores de Tarragona

Xarxa de suport a famílies cuidadores de Tarragona

Logotip de la Xarxa de suport a les famílies cuidadores de TarragonaLa Xarxa de Suport a les Famílies Cuidadores de Tarragona és un projecte impulsat pels Departaments de Salut, Serveis a les persones i l’Institut Municipal de Serveis Socials que crea un espai de treball que reuneix totes les entitats i serveis públics que tenen incidència en la cura de les persones dependents i dels seus familiars.

La Xarxa sorgeix a partir de la constatació que la família té un paper clau en la cura d'un familiar en situació de dependència. Sovint, el familiar no professional a càrrec d'una persona dependent experimenta pèrdues en l'àmbit de salut, de renúncies socials, d’oci o pèrdues econòmiques que poden derivar a una percepció de càrrega psicològica i en una pèrdua de qualitat de vida.

Per tal de donar resposta a aquesta responsabilitat, s'han anat generant respostes socials des de diversos àmbits: associatiu, Administració pública, etc. Aquesta necessitat es detecta en els processos participatius de dos plans municipals: el Pla Municipal d’Igualtat (la majoria de cuidadors familiars són dones ) i el PLICS (Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social). La iniciativa de crear la Xarxa sorgeix de l’Ajuntament, però aviat les entitats, associacions i organitzacions de la ciutat fan seva la proposta.

Els principals objectius d’aquest espai de treball són:

  • Enfortir la capacitat d’organització de la ciutat en acollir, acompanyar i donar suport a les famílies cuidadores.
  • Facilitar assessorament i formació per enfortir la capacitat de les famílies per afrontar la situació.
  • Promoure el reconeixement públic i la visibilitat de la tasca defensant el seu dret a cuidar i incorporant aquest tema a l'agenda pública i construir canals i fórmules de col·laboració amb els professionals dels àmbits de la salut, la psicologia, el treball social, etc., implicats en l’atenció a les famílies cuidadores per millorar conjuntament l’orientació i eficàcia de les respostes de suport a aquest col·lectiu.

 

Guia de recursos:Portada de la Guia de recursos per a persones cuidadores de Tarragona

Les primeres accions impulsades per la Xarxa ja s’han materialitzat en la publicació d'una guia de recursos i en l'organització d'una jornada de presentació de la Xarxa “Jo cuido, cuida’m” oberta a tota la ciutadania i que va tenir lloc el 8 d’octubre de 2015 al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

Aquesta guia de recursos està adreçada tant a les persones cuidadores, com a professionals, i pretén facilitar informació sobre els recursos socials i sanitaris que poden ajudar les famílies cuidadores en la cura dels seus familiars, que ofereixin una atenció integral i integradora des d’una visió biopsicosocial i de manera interdisciplinària.

Es planteja com una guia dinàmica, oberta a noves incorporacions de recursos i amb previsió d'actualitzar-la mitjançant revisions periòdiques. Està organitzada en fitxes amb el nom de recurs, què ens ofereix, on trobar-lo, horaris i nom de la persona de contacte.
 

Guia de recursos per a persones cuidadores de Tarragona (PDF)

 

La Xarxa està integrada per:

Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona - AFAT - Associació de Nens amb Càncer AFANOC - Associació Asperger Camp de Tarragona - Astafanias - Associació Ment i Salut la Muralla - Associació TarracoSalut - Associació Parkinson de les Comarques de Tarragona - Associació Provincial Paràlisi Cerebral de Tarragona - CAP Bonavista - CAP Jaume I - CAP Llevant - CAP Muralles - CAP Sant Salvador - CAP Tàrraco - CAP Torreforta - La Granja - Creu Roja Tarragona - Federació Catalana de Voluntariat - Fundació Catalunya La Pedrera - Fundació Esclerosi Múltiple - ONCE - Unitat de Treball Social de l’Hospital Joan XXIII - Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla - Col·legi de Farmacèutics de Tarragona - Col·legi de Treballadors Socials de Tarragona - Col·legi d’Infermeria de Tarragona - Col·legi de Psicòlegs de Tarragona - Grau de Treball Social de la URV - cuidadores familiars - Programa d’Atenció Domiciliària - Equips de Suport (PADES) - Ajuntament de Tarragona a través de Promoció de la Salut, Institut Municipal de Serveis Socials, Polítiques d’Igualtat i Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social.

Segells de reconeixement d'administració oberta