Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Urbanisme i Territori Notícies 2010 Aquest dimecres comença l'enderrocament de l'Hostal del Sol

Aquest dimecres comença l'enderrocament de l'Hostal del Sol

Aquest dimecres comença l'enderrocament de l'Hostal del Sol

L’edifici fa 30 anys que està abandonat
14/10/2010

Amb la presència de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, avui  s'han iniciat els treballs d'enderrocament de l'edifici de l'Hostal del Sol, després de 10 anys de processos judicials i de 30 anys que estava abandonat.

L’Ajuntament de Tarragona ha desencallat un llarg problema que primer va ser judicial i després de difícil i llarga negociació amb la propietat. L' edifici  afectava negativament  l’ entorn paisatgístic,  històric i monumental de la nostra ciutat. Amb l’enderrocament de l'Hostal del Sol desapareix un element de fort impacte visual i estètic i sorgeix una nova visió magnificà d'aquesta zona monumental. L’espai serà zona verda.

Els treballs que s'inicien avui  tindran una durada de dos mesos i mig. L'enderroc es realitzarà de forma manual amb una plataforma de 40 metres fins a la primera planta i, a partir d'aquesta, es podran utilitzar mitjans mecànics. Els treballs els executa TCSA Transcornejo per un import de 148.000 euros.

Cal recordar, que en els darrers tres anys el govern municipal ha resolt l'enderrocament de tres edificis que feia   més  deu anys que estaven abandonats: el bloc Riva Garcia, els blocs de la plaça Primer de Maig i ara  l'Hostal del Sol.

Cronologia

  • 1976:  L'Hostal del Sol tanca portes.
  • 1984 : El Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) estableix l'edificabilitat a la zona baixa del baluard de Sant Climent.
  • 1994 : L'Ajuntament inicià la 3a  revisió del POUM i canvia l'ús de la zona.  La part alta del baluard passa a ser edificable i la baixa zona verda.
  • 1995 (10 de gener): S'aprova definitivament la 3a revisió del POUM.
  • 1997 (agost) : L'Ajuntament aprova l'enderrocament de l'edifici i dóna llicència per a la construcció de nous pisos.
  • Una veïna presenta un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l'ordenació del passeig de Sant Antoni que contempla el POUM.
  • 1998 ( 8 d'octubre): Davant del recurs interposat per una particular contra l'ordenació del passeig de Sant Antoni que recull el POUM, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara nul·la l'ordenació urbanística aprovada definitivament per la Generalitat en la 3a Revisió del Pla General de Tarragona respecte al polígon del baluard de Sant Climent i declara inedificables les parcel·les 20 i 27 del passeig de Sant Antoni per tal de salvaguardar els valors històrics-artístics connectats amb la protecció del paisatge.
  • L'Ajuntament impugna la sentència i interposa un recurs de cassació davant del  Tribunal Suprem.
  • 2002 (19 de novembre): El Tribunal Suprem anul·la parcialment la sentència del 8 d'octubre de 1998.
  • L'Ajuntament haurà d'indemnitzar al propietari. Aquestes negociacions han durant anys.
  • L'edifici segueix abandonat, s'hi instal·len okupes i fins hi tot hi va haver un incendi.
  • 2007 : L'Ajuntament obre expedient de ruïna per procedir a l'enderrocament.
  • Juliol 2009 : S'arriba a un acord i  l'alcalde signa el protocol d'intencions entre l'Ajuntament de Tarragona i el propietari de la finca de l'Hostal del Sol perquè  l'Ajuntament passi  a ser el titular de l'edifici,   procedeixi al seu enderrocament i el solar es converteixi en zona verda.
  • Els 1.900 metres quadrats edificables es traslladaran a la zona compresa entre la Budallera i la Vall de l'Arrabassada. L'acord contempla que el  propietari de l'edifici rebrà 1,7 milions d'euros de l'Ajuntament, que aquest  obtindrà de la venda dels terrenys.
  • Agost 2010 : La Junta de Govern acordà l'adjudicació de les obres de d'enderrocament a l'empresa TCSA Transcornejo per un import de 148.000 euros.
  • Novembre 2010: El dia 13, l'alcalde dóna l'ordre de que s’iniciïn  les obres d'enderrocament.
 

Dades històriques

  • Ubicació: Passeig de Sant Antoni, 20
  • La història de l'edifici s'inicià l'any 1894, quan Camil Huguet edifica la casa que amplia al 1897 de la mà de l'arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà.
  • El 1942 Josep Prat Ferrando, arrelat al barri del Serrallo compra el xalet a la família Huguet i comença a viure allí amb la seva dona Núria Domènech fins al 1958, data en què decideix traslladar-se a la Rambla Nova. Aviat surt la idea d'aixecar a l'antic xalet un hotel, projecte reforçat pel tarannà i la vocació empresarial de la seva dona Núria Domènech.
  • L'encarregat d'aquesta important fita arquitectònica va recaure en Antoni Pujol Sevil, fill de Pujol Barberà, amic de la família i un dels arquitectes més coneguts de Tarragona de la segona meitat del segle XX.
  • L'edifici es començà a construir entre els anys 1959 i 1960. La primera edificació estava estructurada en baixos, dos plantes i una terrassa oberta, a la que més tard es va afegir un tercer pis, posteriorment s'incrementà la seva alçada fins al 8 pisos.
  • L'edifici té una alçada de 26,59 metres i una superfície total de 1.186 m2 .
  • La planta baixa té 227 m2 i 127 de porxos. La segona planta disposa de 167 m2; la tercera, 125;  la quarta, cinquena i sisena, 147, i les dues darreres 111.
  • L'Hostal del Sol va tancar les portes al 1976, en aquell moment disposava de 51 cambres. Actualment es troba en estat de ruïna.
  • Al costat de l'Hostal del Sol hi ha la Casa Ripoll, un immoble de dos plantes i 200 m2, construït al 1913 i protegit com a monument Patrimoni-Artístic des de 1966.
 

URBANITZACIÓ DE  CIUTAT JARDÍ

D’altra banda, cal assenyalar que el proper mes de novembre s’iniciaran les obres d’urbanització de Ciutat Jardí, que tenen un cost superior al milió d’euros. El projecte inclou la urbanització dels carrers Huyà, Saragossa, Rocamora, Ribes i Baixada de la Beneficència i consistiran en renovar les infraestructures, canviar la pavimentació i instal·lació de nou enllumenat als carrers; aquestes  obres de millora han estat llargament reivindicades pels veïns. Les obres les executarà la UTE formada per Tecnofirmes SA Cyopsa-Siocia SA, per un import de 1.725.000 euros.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta