Observatori Social - Pla d'Inclusió i Cohesió Social de Tarragona

Esteu aquí: Inici Eines per l’acció Banc de bones pràctiques

Banc de bones pràctiques

L’objectiu de les bones pràctiques és la promoció del coneixement i la innovació professional per tal de millorar les intervencions i la qualitat dels serveis dirigits a la ciutadania així com cobrir les noves necessitats.

Podreu trobar guies pràctiques de diferents àmbits i accions que s’han dut o es duen a terme que serien considerades bones pràctiques per afavorir la inclusió social de la població.

 

 

 

Arica, un programa per prevenir l'alcoholisme en adolescents (IREFREA)

El programa ARICA està desenvolupat per l'Institut Europeu d’Estudis en Prevenció (IREFREA), xarxa profesional de prevenció del consum de drogues, i Promoció i Desenvolupament Social (PDS), associació que desenvolupa les seves activitats en els sectors de la promoció de la salut i del benestar social. La iniciativa compta amb el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i es duu a terme també a les comunitats de Balears i Castella-la Manxa.

 

Blog Persones cuidadores (Fundació Pere Tarrés)


Persones cuidadores és un espai de trobada virtual que, reconeixent el bon fer de la tasca quotidiana dels cuidadors i cuidadores de familiars en situació de dependència, pugui ajudar-los en el tenir cura oferint informació actualitzada, intercanvi d’experiències i suport emocional a més d'orientacions per no oblidar que qui cuida també s'ha de cuidar.
 

 

Cap nen sense bigoti, la gran recollida de llet en favor del Banc dels Aliments

L’Obra Social "la Caixa" i el Banc dels Aliments impulsen la campanya de recollida de llet per a famílies desafavorides amb l’objectiu d’aconseguir més d’un milió de litres a Catalunya. El 24% dels infants catalans estan en risc d'exclusió social i no veuen cobertes les seves necessitats mínimes com per exemple les alimentàries. Per intentar fer arribar un aliment bàsic com la llet a famílies en risc d’exclusió social i evitar aquestes situacions, el Banc dels Aliments i l'Obra Social "la Caixa" engeguen la tercera campanya "Cap nen sense bigoti" amb l'objectiu de superar aquest any la xifra d'1.115.000 litres de llet aconseguits en l'anterior edició per repartir-los entre 37.000 nens vulnerables.

 

El botó màgic, Contacontes i música popular per la inclusió social

El projecte pretén arribar a totes aquelles escoles que vulguin compartir i afavorir la inclusió de persones amb diversitat funcional, tot aportant seguretat, autoestima, autodeterminació i felicitat a aquests contacontes i músics.

El Botó Màgic “significa trencar barreres, alhora que promou la participació, de forma plena i efectiva dels contacontes i músics que formen part de la iniciativa”, expliquen des del projecte. Així doncs, la Mònica, la Dolors, el Jose, l’Andrés, la Mariona i l’Àgata no reben assistència, sinó que es converteixen en emissors de contes i de moments màgics per demostrar les seves grans capacitats. “El projecte ha resultat plenament inclusiu, on la mirada de l’infant és neta i tan sols espera amb impaciència la màgia del conte que els hi proporcionem els nois i noies del taller ocupacional d’Aspasim”, manifesten els integrants del Botó Màgic

 

Gimcana solidària per la infància (Fundació catalana de l'esplai)

Cims per la Infància - Gimcana Solidària és una competició recreativa que lluita per aconseguir que tots els infants i joves puguin gaudir del dret a fer unes activitats educatives de qualitat i no en quedin exclosos per motius econòmics.

Un de cada tres infants viu sota el llindar de la pobresa, i veu compromesa la seva educació, atenció i alimentació, podent quedar exclòs de les activitats de lleure i reforç escolar, de les colònies o el menjador. L’objectiu de "Cims per la Infància - Gimcana Solidària" és evitar-ho, promovent accions col·lectives per recaptar fons, i així ajudar 1.000 infants. Per això necessitem arribar a una recaptació de 50.000 €.

 

Joyners, una app per a la cura de les persones grans

Es tracta d'una startup multiplataforma que agrupa professionals sociosanitaris i els ofereix on-demand, en funció de les necessitats de cada usuari. En tan sols un clic, i també a través de la 'app' mòbil i el telèfon, un cuidador professional (amb experiència, format i vocacional) arriba, en menys d'una hora, al lloc en què s'ha requerit el servei.

 

Els seus drets en joc, campanya de recollida de joguines

Creu Roja ha posat en marxa la seva campanya de recollida de joguines de cara a Nadal, que arrenca amb la previsió de repartir joguines a 25.558 nens en situació de vulnerabilitat de tot Catalunya. A la demarcació de Tarragona la previsió se situa en 2.200. La previsió s'ha realitzat tenint en compte la demanda que tenen les diferents assemblees locals i comarcals de la institució humanitària que participen en la campanya, en molts casos de famílies derivades pels serveis socials de cada localitat. A la demarcació de Tarragona l'any passat es van repartir 4.500 joguines a 2.300 nens en situació de vulnerabilitat. Per cobrir la demanda, es necessiten recollir 70.000 joguines a Catalunya fins al 3 de gener.

 

‘Pren-te el pols’, una campanya per millorar la detecció de l'arítmia cardíaca per prevenir l'ictus
 

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquesta setmana la campanya 'Pren-te el pols', organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, es busca conscienciar la ciutadania de la importància de prendre’s el pols de manera periòdica per tal de detectar arítmies cardíaques i així poder prevenir l’ictus. Es calcula que prop de 40.000 catalans tenen arrítmia i encara no ho saben

 

Cafès pendents

Cafès Pendents és un projecte que va tenir origen a Nàpols l’any 2008. La idea va sorgir d’una tradició que consistia que si alguna persona tenia quelcom a celebrar, prenia un cafè i en deixava un altre pagat, anomenat caffè sospeso, per així fer que la següent persona que entrés pogués prendre’l de manera gratuïta. 

Amb el pas dels anys la iniciativa solidària s’ha anat estenent per tot el planeta, a països com Argentina, Xile o Espanya. Però fins ara no havia aconseguit arrelar a la ciutat.

 

Universi+, una universitat més accessible i diversa

Universi+ és un programa per fer accessible la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual, promogut conjuntament per UManresa-Fundació Universitària del Bages,AMPANS i Catalunya Caixa-BBVA. El seu objectiu és normalitzar la presència de persones amb necessitats de suport dins de la universitat i contribuir a enriquir la diversitat de membres que integren la seva comunitat.

Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat Espanyol que pretén proporcionar a les persones amb discapacitat intel·lectual un espai universitari d’ampliació de coneixements i interessos socials i culturals.

 

CampusRom, la Xarxa Universitària Gitana de Catalunya

CampusRom és una plataforma promoguda per un grup d'estudiants gitanos d'arreu de Catalunya per promoure una educació de "qualitat" i "d'èxit" per aquest poble. Es tracta de l'evolució d'una iniciativa prèvia, que donava suport a les persones gitanes que es volien presentar a les proves d'accés per a majors de 25 anys a la Universitat, a través de classes de català, assessorament per sol·licitar beques, entre d'altres. 
La plataforma busca generar un grup de suport mutu entre estudiants gitanos i gitanes de Catalunya que necessitin acompanyament durant el seu procés d'accés a l'educació superior i a aquells que ja l’estan cursant, ja siguin estudis universitaris o graus formatius.
 

 

 #AjudalsaSomriure, una campanya per oferir ajuda odontològica als infants en risc d’exclusió

Davant del fet que un 81,4% de les persones en risc d’exclusió social i amb problemes bucodentals no poden pagar-se els tractaments dentals, laFundació Sant Pere Claver i la Creu Roja han iniciat una campanya de micromecenatge sota el nom de #AjudalsASomriure per tal d’atendre fins a 300 nens i nenes que necessiten assistència odontològica. D’aquesta manera, tal com descriu la iniciativa, La Fundació Sant Pere Claver i la Creu Roja impulsen aquesta campanya amb l’objectiu de recaptar fons per cobrir els tractaments dentals de fins a 300 infants en situació de vulnerabilitat. Amb donacions de 20 € es pot fer una neteja dental bàsica, de 30 € un tractament dental restaurador, amb 45 € un tractament del nervi i per cada 100 € recaptats es poden atendre fins a 5 nens i nenes.

 

Guia sobre paternitat responsable (Projecte Canviem-ho)

La guia és un recurs pedagògic creat conjuntament pel Projecte Canviem-ho (Ajuntament de Barcelona) i el Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ICS) i que està orientada al treball grupal amb perspectiva de gènere per a homes futurs pares.El grup és essencial per a promoure l’exercici d’unes paternitats més actives, responsables, presents i afectives, acompanyant els homes en la gestió de la seva situació actual de manera positiva i saludable, afavorint el seuapoderament en la cura i sentir-se (co)protagonistes en la criança de les seves criatures.

 

Refugee.tv, el canal de televisió que dóna veu als refugiats

Refugee.tv és una plataforma online llençada per un cineasta austríac amb el suport de persones asilades que volen explicar les seves històries personals. Refugee.tv és un acte d’empoderament. Així ho defineixen al seu web oficial, un projecte televisiu que de moment té només un canal a Internet (produït des d’Àustria), i que té la visió de ser la primera cadena de televisió a Europaque dóna veu a les persones refugiades amb un fet distintiu: els periodistes de la cadena, són els mateixos refugiats i refugiades.

 

Cap nen sense bigoti. Gran recollida de llet

’Obra Social ‘La Caixa’ i el Banc dels Aliments han iniciat la segona campanya ‘Cap nen sense bigoti’, centrada en la recollida de llet en favor de famílies en risc d’exclusió social. La fundació de l’entitat financera ha fet un primer donatiu de 50.000 litres d’aquest aliment i s’ha compromès a donar-ne un altre per cada deu que se’n recullin en els deu dies que durarà la campanya.

En aquest termini, tothom qui ho vulgui podrà portar llet a qualsevol de les oficines de CaixaBank a qualsevol punt de Catalunya. En la primera edició de la iniciativa, celebrada l’any passat, se’n van recollir 565.000 litres. Els bancs dels aliments atenen actualment 235.637 persones a Catalunya -més de 41.000 de les quals són nens d’entre 1 i 16 anys- que tenen dificultats per accedir regularment al consum d’aliments bàsics per a una dieta equilibrada, com la llet.

 

Fundació Banc dels aliments: La fam no fa vacances

El Banc dels Aliments engega la 4a edició de la campanya "La fam no fa vancances" amb l'objectiu d'aprovisionar les entitats d'ajut social en els mesos en què cau la recollida d'aliments. Després de l'èxit assolit en les tres primeres edicions, des del passat 15 d'abril torna a estar en marxa la campanya, que també pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa al nostre entorn, posar de relleu la tasca de les més de 700 entitats que col·laboren amb el Banc dels Aliments de Catalunya i afavorir una col·laboració continuada amb l'entitat i amb la seva xarxa de distribució alimentària durant tot l’any.

 

Incorpora Salut Mental de "La Caixa"

Incorpora Salut Mental de "la Caixa" és un programa d'integració sociolaboral que té com a objectiu la inserció laboral en empresa ordinària de persones amb problemes de salut mental.

La iniciativa de l'Incorpora Salut Mental sorgeix com a resultat d'una demanda des del món de l'empresa i les entitats socials per donar resposta a un dels col·lectius més afectats per l'atur. L'estigma cap a les persones amb trastorn mental obstaculitza el desenvolupament d'un projecte vital de plena autonomia i en igualtat d'oportunitats amb la resta de la societat. 

Contribuir a millorar aquesta situació és el propòsit d'aquest programa. Una feina digna i de qualitat és un gran pas endavant per la integració social de les persones amb trastorn mental.

 

Programa LECXIT: Lectura per a l'èxit educatiu

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. El projecte es va iniciar el curs 2011-2012 i aquest curs es du a terme en més de 100 Punts LECXIT d'arreu de Catalunya.

Al municipi de Tarragona aquest programa es realitza a l'Escola Campclar, amb la col·laboració del Casal Cívic Campclar i la Biblioteca Pública de Torreforta, que aporta el material necessari per dur a terme les sessions. LECXIT funciona gràcies a la col•laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de l'escola, amb la qual es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

 

Fundació Siel Bleu: Programes d'Activitat Física Adaptada

Siel Bleu és una fundació que forma part de la Xarxa de suport a famílies cuidadores de Tarragona i, promou l’estil de vida actiu i saludable durant el llarg de la vida de les persones grans. En aquestes moments la fundació Siel Bleu ha iniciat Programes d'Activitat Física Adaptada a Tarragona. sobretot per a gent gran en funció de les característiques i  les necessitats de cada grup (en quan a nivell de mobilitat i preferències), però també per a persones amb malaltia crònica, persones dependents, i per al col·lectiu de cuidadors. De la mateixa manera, realitza un seguiment individualitzat mitjançant informes mensuals, que a banda d'oferir informació d'interés per completar l'historial clínic de l'usuari, és molt ben rebut per les famílies.

Entre les seves bones pràctiques, destaquem Happier, un estudi pioner que mesura l'impacte de l'Activitat Física Adaptada sobre la qualitat de vida de les persones grans en residències geriàtriques.  En aquest vídeo es mostra com es mesura l'impacte del programa sobre la qualitat de vida dels residents, així com sobre les seves facultats cognitives i físiques.

 

Projecte Akademia: educació emocional gratuïta per a joves extraordinaris


La Akademia ofereix de forma gratuïta un procés pedagògic basat en l'educació emocional perquè joves d'entre 16 i 22 anys disposin dels recursos necessaris per trobar les seves pròpies respostes. Actualment, gràcies al talent i la generositat de prop de 450 voluntaris compromesos amb democratitzar la saviesa entre els xavals, 20 ciutats espanyoles compten amb la seva pròpia Akademia. Des de la seva fundació, el 2011, més de 1.000 joves han passat per les seves aules, convertint-se en el moviment ciutadà més gran del món que promou un nou paradigma educatiu completament gratuït entre els adolescents. A partir de 2015 va iniciar la seva marxa a Xile. I des 2016 també està present a Colòmbia i Brasil.

En aquest enllaç presentem un vídeo amb la explicació de la Akadèmia, per a aquells que vulguin un canvi.
De la mateixa manera, en aquest altre enllaç trobem una presentació de les experiències del projecte per part dels participants.

 

Projecte: Talent humà: l’empoderament i la capacitació de persones en situació de vulnerabilitat social

 

El Jordi Baiget i Glòria Torra dels Serveis Socials del Consell Comarcal de l'Urgell han impulsat un projecte amb una nova manera de intervindre a través de l'empoderament com el procés pel qual una persona o un grup social adquireix o rep els mitjans per enfortir el seu potencial en termes econòmics, polítics o socials. 

Aquest projecte oferereix eines per poder empoderar des dels serveis socials d'atenció primària a persones en situació de vulnerabilitat social, amb tècniques de programació neurolingüística (PNL),coaching i humor terapèutic. Parteixen de la capacitat que tenen les persones per poder canviar la realitat i decidir com es senten, com estan, què volen i com ho transmeten als altres.

 

 

Vídeo: '10 anys del grup de capoeira com a eina de cohesió social' (Casal Cívil Campclar)


Al Casal Civic Campclar, dintre del Programa d'activitats per a joves dirigit al col·lectiu de noies i nois de 12 a 18 anys, s'ha dut a terme en els mesos de gener a març l'activitat Taller de cinema "Fes el teu curt", la finalitat era descobrir els oficis del cinema de la mà del director Eduard Sedó, el grup que hi ha participat ha pogut experimentar des de la creació de l'argument, el guió, la pre-producció,...fins el rodatge. El muntatge ha anat a càrreg del mateix director i professor del taller. Es va escollir la modalitat de reportatge per  tractar d'aprofundir i poder donar a conèixer una altra de les activitats que molts joves del barri  ja van descobrir al casal, ara fa 10 anys i que encara continua amb èxit, la capoeira .

Amb la capoeira s'ha  fet arribar als joves del barri aquest art i és un recurs perque puguin desenvolupar-se com a persones, gaudir d'un esport, i fer una activitat compartida en grup. Amb la capoeira s'afavoreix la participació social dels joves, tant en l'àmbit cultural, social i esportiu. En aquest video es fa un reconeixement a la tasca educativa des de l'esport de la capoeira a travès de la figura del mestre-entrenador i l' alumne.
 

 

'Àpats en família', estratègies per una alimentació saludable i una criança positiva (Departament de Benestar Social i Família)

Àpats en Família és un programa d'orientació educativa que ofereix a les famílies eines en la qüestió alimentària des de la perspectiva nutricional, relacional i econòmica basada en els principis de la criança positiva.

La Secretaria de Família ha elaborat un material didàctic per a cada franja d’edat dels fills i filles de les famílies participants (0-2 anys, 2-6 anys, 6-12 anys i 12-18 anys). Aquest material inclou una guia didàctica per a la persona que dinamitzarà els tallers amb els objectius, les activitats que s’ha de realitzar en cada sessió i un material complementari per a les famílies.

Guía: 'Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals' (Departament de Salut, Consell Audiovisual de Catalunya i Obertament).

 

Una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i moltes el viuen en segona persona perquè algú del seu entorn en té. Paradoxalment, sovint els mitjans de comunicació, mirall de la societat, tracten els trastorns com a infreqüents i contribueixen a estigmatitzar els ciutadans que hi conviuen.

Així es desprèn de la guia 'Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals', un treball dirigit als periodistes i impulsat pel Departament de Salut, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'Associació Obertament, amb l'objectiu d'acabar amb l'estigma.

 

 

'Pont alimentari', nova iniciativa per reduir el malbaratament d’aliments (Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsabe i el Banc de Recursos)

 

El projecte Pont Alimentari pretén incidir en la reducció del malbaratament a través d’una campanya d’educació ambiental basada en els valors de la solidaritat i l’aprofitament dels recursos naturals.

Pont Alimentari té tres eixos fonamentals: oferir una diagnosi i una proposta de bones pràctiques envers el malbaratament alimentari a les empreses; accions de sensibilització; i una xarxa d’interacció entre empreses donants i entitats receptores. Així mateix, també vol difondre els beneficis ambientals i socioeconòmics associats a lar educció del malbaratament alimentari i incidir en els hàbits de consum.

 

Vídeo-documental: 'El silencio roto', una intervenció de salut comunitària

 

El Centre Marie Langer en col·laboració amb dos centres de salut a Fuenlabrada, va realitzar a l'octubre de 2012 una intervenció grupal amb homes aturats de 40-60 anys, sobre la base del Programa ProCC: "L'home en risc". El documental, realitzat per "Balancín de Blancos" dóna compte d'aquesta experiència.

La situació econòmica actual de l'Estat Espanyol ha deixat a milers de famílies sense feina. A més de les implicacions materials d'estar aturat comporta per a homes i dones, s'observa un impacte especial en l'home. Es trenca la seva funció social assignada i es queda buit de sentit, afectant, entre altres coses, el seu estat de salut i estabilitat emocional. El documental reflecteix aspectes de la problemàtica silenciada de l'home que afecta cada vegada més a la salut de la població masculina i el seu entorn familiar-social en totes les seves dimensions.

 

'Cuidar, cuidarse y sentirse bien': Guía para personas cuidadoras según el modelo de Atención Integral y Centrada en la Persona (Fundación Pilares)

 

Existeix consens entre la comunitat científica sobre la necessitat de comptar amb formació adequada per aconseguir una bona relació d'ajuda (bona per a la persona, bona per al/la cuidador/a). I aquesta Guia de la Fundació Pilares ofereix continguts diferents d'altres guies de cures perquè s'ha elaborat des de l'enfocament d'atenció centrada en la persona, plantejant-se el ambiciós objectiu de contribuir a aconseguir que sigui possible, com diu el seu títol, tenir cura de manera adequada, autocuidar i sentir-se bé.

La Fundació Pilares para la Autonomia Personal publica aquesta innovadora guia dirigida a famílies cuidadores de persones grans fràgils o en situació de dependència i persones amb discapacitat.

 

Vídeo: 'Projecte FILS. Nova metodologia d’atenció a persones que viuen situacions de violència' (Fundació IReS)

 

La Fundació IReS enceta un projecte per intervenir en casos de conflictivitat que no compleixen els estereotips majoritaris. Aquesta iniciativa parteix de l’apoderament i tracta les situacions de violència física, però també de violència psicològica, sexual, econòmica i la derivada de les classes socials. L’objectiu és atendre la persona, independentment de quin sigui el seu rol en la situació de conflicte.

La fundació treballa “des d’un model inclusiu perquè cap persona que estigui vivint una situació de violència, quedi fora dels serveis d’atenció per no complir un estereotip majoritari”.

Sport2live: la reinserció a través de l’esport

 

La pràctica esportiva comporta molts avantatges a diferents nivells, sobretot pel que fa als beneficis per la salut. Practicar esports ens ajuda a conèixer les nostres limitacions, a fixar-nos objectius, a millorar la nostra autoestima, a regular l’agressivitat i l’estrès que aporta el dia a dia i també a la millora de les relacions socials.

Hi ha diverses entitats socials que ajuden a la reinserció de persones amb dificultats través de l’esport. Una d’elles és Sport2live, que ha estat una de les 20 iniciatives guanyadores del Premi Emprenedoria Social de “la Caixa”.

 

Barcelona impulsa un pla per oferir llar als sense sostre: 'Primer al llar' (Ajuntament de Barcelona)

 

Vora a 900 persones dormen cada dia als carrers de Barcelona i són prop de 3.000 els ciutadans que no disposen de llar fixa. Per fer front a aquesta realitat, l'Ajuntament ha impulsat un pla d'accés a l'habitatge que vol treballar per a la inserció social dels sense sostre.

A partir del juny es posarà en marxa el servei 'Primer la llar' (Housing First), una iniciativa que compte amb 50 pisos procedents del mercat privat i que seran gestionats per Sant Joan de Déu i per la UTE Sant Pere Claver Suara Garbet.

 

Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social). Ajuntament de Barcelona

 

Horts comunitaris, punts de trobada, espais de formació i creació, estenedors col·lectius... Són algunes de les activitats que es poden impulsar a l'onzena de solars buits que existeixen a Barcelona.

Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de la ciutat, que ha obert una nova convocatòria del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) per posar a disposició de les entitats sense ànim de lucre aquests espais en desús. Aquests solars gaudeixen d'una nova vida i, alhora s'afavoreix la implicació de la societat civil en la regeneració i dinamització del teixit urbà.

 

SostreCívic, un nou model d'accés a l'habitatge

 

SostreCívic és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu oferir propostes i solucions aplicables a la nostra societat per fer-la més justa i respectuosa amb les persones i l’entorn a través de valors aplicats a l'urbanisme i a un accés a l’habitatge no especulatiu.

Promou un nou camí d’accés a l’habitat basat en Models de Cooperatives d’Ús (MCU) segons el qual la propietat dels habitatges sempre resideix en mans de la cooperativa i on els seus membres hi participen i gaudeixen d’un ús indefinit de l’habitatge a través d’un dret d'ús assequible.

 

 

Recull d'actuacions considerades com a bones pràctiques pels tècnics i tècniques dels Plans locals d'inclusió social (Departament de Benestar Social i Família)

 

Els plans locals d'inclusió social (PLIS) són eines de planificació estratègica adaptades a les necessitats i les realitats de cada territori, que tenen com a missió l'elaboració, l’impuls i la coordinació d'iniciatives, mesures i accions d'intervenció social que permeten detectar i afeblir els factors d'exclusió social i vulnerabilitat, amb l'objectiu principal d'incloure i aconseguir més cohesió social de tota la població, mitjançant la integralitat, la transversalitat i el treball en xarxa amb tot el conjunt d'actors que operen al territori.

La voluntat d'aquesta base de dades és difondre actuacions desenvolupades i implementades mitjançant les oficines tècniques dels PLIS, i considerades com a bones pràctiques segons uns criteris tècnics preestablerts. Al mateix temps, es pretén que els ens locals i les entitats socials puguin aprofitar el coneixement de les diferents experiències realitzades arreu de tot el territori català en matèria d'inclusió social.

Vídeo: Europa premia 'Xeix', un projecte d'integració de nouvinguts (Ajuntament de Barcelona)

 

 

El projecte Xeix per a la inclusió de la població nouvinguda al barri de Fort Pienc de Barcelona ha guanyat el premi Diversity Advantage Challenge atorgat pel Consell d'Europa i dotat amb 10,000 euros. Els premis Diversity Advantage Challenge reconeixen les iniciatives innovadores que promouen la convivència i la diversitat cultural; i repercuteixen positivament en comunitats, organitzacions i empreses.


El projecte barceloní va posar-se en marxa el 2012 amb l’objectiu d’incorporar progressivament la comunitat xinesa en la vida associativa del barri del Fort Pienc, a l’Eixample. No obstant, el 2014 la iniciativa va ampliar-se al barri de Sant Antoni, on va començar a treballar amb la comunitat pakistanesa
 

Programa Làbora, estratègia compartida per a l'ocupació (Ajuntament de Barcelona)

 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat en roda de premsa el programa Làbora, un projecte d’inserció laboral que durà a terme amb la col·laboració de diverses entitats del Tercer Sector.

LÀBORA és un programa de foment de l’ocupació de  persones amb dificultats d’accés al mercat de treball basat en el treball en xarxa de les entitats del tercer sector amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona.El programa crea un mercat laboral reservat a les persones en risc d’exclusió social perquè les entitats trobin l’encaix entre els usuaris derivats pels Serveis Socials i les ofertes facilitades per les empreses, prestant als usuaris el suport, la formació i l’acompanyament necessaris per adaptar-se al lloc de treball.

 

'En clau comunitària', una eina de participació ciutadana (Taula Reus Amunt. Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus).

 

L’Ajuntament de Reus, a través de l’Àrea de Benestar Social, impulsa el projecte «En clau comunitària», una proposta de la Taula Reus Amunt, que neix per oferir noves oportunitats de participació i de col·laboració als col·lectius socialment més vulnerables. L’objectiu del projecte és promoure que les persones usuàries dels Serveis Socials realitzin accions en clau comunitària en el seu entorn, per tal de millorar la seva autoestima; afavorir la relació amb l’entorn i crear xarxa social; així com fomentar la seva implicació en la vida social i comunitària.

 

 

'Per menjar bé, bo i barat', el receptari contra la pobresa (Creu Roja)

 

La Creu Roja publica el receptari "Per menjar bé, bo i barat", editat amb la col·laboració de Nestlé i la Fundació Alícia. Es tracta d'un llibre destinat a famílies amb pocs recursos i que té com a objectiu guiar-los en la preparació d'àpats saludables a preus molt assequibles.

El receptari “Per menjar bé, bo i barat” neix  des de la perspectiva del dret a l’alimentació, que implica tenir accés a aliments suficients, de qualitat, nutritius, segurs i adaptats a les preferències culturals de les persones.
 

 

'La família del costat', dinars interculturals (SOS Racisme)

 

Aquesta iniciativa de SOS Racisme proposa als veïns i veïns d'un barri dinar amb famílies d'altres orígens i supera els prejudicis. La primera edició es va realitzar a Horta-Guinardó i va ser tot un èxit.

A finals de novembre de 2014 una vintena de llars del districte d'Horta-Guniardó, Barcelona, van acollir dinars i sopars entre veïns i veïnes d'orígens culturals diversos. L'objectiu era afavorir el diàleg i enfortir els valors antiracistes i de veïnatge. SOS Racisme, impulsora de la iniciativa, es va mostrar satisfeta amb aquesta primera experiència i ja va avançar que el 2015 es replicaria a altres barris i districtes.

 

Projecte 'Activa’t per la salut mental' (Federació Salut Mental Catalunya i Departament de Salut de la Generalitat)

 

Liderat per la Federació Salut Mental Catalunya, el projecte “Activa’t per la Salut Mental” és un projecte conjunt entre la Federació i el Departament de Salut de la Generalitat.

“Activa’t per la Salut Mental” pretén transformar la realitat actual, en què la família i la persona afectada per un trastorn mental actuen com a subjectes passius en el procés de tractament,  a subjectes actius i agents de salut en el seu propi procés de recuperació.

L’accés a la informació i al coneixement de les famílies i les persones que pateixen un problema de salut mental, contribueix de forma molt positiva a una gestió mes eficient del propi procés de cura i rehabilitació, a un major benestar i una disminució de la sobrecàrrega, i a una participació compartida en la presa de decisions.

 

 

Programa 'Cercles de Suport i Responsabilitat' (Direcció General de Serveis Penitenciaris i de Rehabilitació del Departament de Justícia)

 

La Direcció General de Serveis Penitenciaris i de Rehabilitació del Departament de Justícia ha posat en marxa, amb la col·laboració de la Taula del Tercer Sector, el programa "Cercles de suport i responsabilitat" que vol facilitar la integració social i prevenir la reincidència dels presos penats que es troben en règim obert o en llibertat condicional.

En el programa es treballa amb persones voluntàries que ofereixen suport i supervisió a delinqüents que són a la part final de compliment i han mostrat voluntat de canvi, però que no tenen una xarxa de suport social per tal de fer una reinserció gradual a la vida normalitzada (relacions personals, interessos, hobbies, etc.). Les persones voluntàries que treballen en el programa compten amb la coordinació i l’assessorament constant de professionals del Departament de Justícia.

 

 

Vídeo: 'Nous catalans del Raval' (Latituds)

 

El programa Latituds vol donar visibilitat als que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies i les guerres del món.

En aquesta ocasió el programa ens apropa a les diferents iniciatives per a la inclusió social dels joves nouvinguts a la ciutat. Al barri del Raval de Barcelona trobem molts joves catalans d’origen immigrant que acaben l’educació obligatòria sense feina i en risc d’exclusió social. Diverses iniciatives culturals i artístiques els permeten configurar un nou projecte de vida i sentir-se part de la nostra societat.

Al Raval hi ha diferents projectes, com Joves Teb, que imparteix un taller de rap on els joves poden escriure i gravar les seves cançons, en les quals blasmen les desigualtats socials que pateixen. La companyia de teatre Pa’Tothom busca amb el teatre de l’oprimit una reflexió per aconseguir una transformació social. Un dels temes que tracten és la discriminació racial per part de la policia. Amb aquestes iniciatives, entitats i educadors acompanyen joves que ja són de casa nostra, però que corren el risc de sentir-se exclosos degut als prejudicis i estigmes presents a la societat.

 

 

'Be my eyes', una app permet 'deixar els ulls' a persones cegues

 

'Be my eyes' és l'expressió en anglès de 'sigues els meus ulls' i és el nom que han elegit els creadors d'una nova aplicació per mòbils que té l'objectiu de fer la vida més fàcil a les persones invidents.

La nova app funciona de forma similar a les aplicacions de videotrucada. La idea és que quan les persones amb problemes visuals necessitin ajuda, puguin t fer una videotrucada i a l'altre costat de la línia un voluntari els pugui ajudar a través de la càmera del mòbil. La persona cega no decideix a qui trucar, sinó que es posa en contacte amb un dels voluntaris connectats en aquell moment.

 

 

"Buddies", programa pioner de teràpia amb animals de companyia per a adolescents tutelats (Departament de Benestar Social i Família i Fundació Affinity)

 

El Departament de Benestar Social i Família i la Fundació Affinity impulsen un programa pioner, 'Buddies': la primera teràpia cognitivoconductual assistida per animals de companyia dirigida a menors tutelats.

'Buddies' es basa en els beneficis que generen les relacions amb els gossos en els aspectes socioafectius, psíquics, físics, emocionals i comunitaris.  i El projecte consisteix en un curs de quatre mesos a deu joves perquè aprenguin a ensinistrar i conèixer els gossos al centre de menors tutelats Joan Torres de Sant Andreu. Durant aquest programa es prendrà nota dels canvis en les conductes dels nois per a valorar l'expansió del programa a més centres d'acolliment.

 

 

"Alerta Estigma", programa contra l'estigmatització de la salut mental (Obertament)

 

 

Alerta Estigma és un programa coordinat per un equip d’activistes en el qual posem el focus en els missatges dels mitjans de comunicació i en els comportaments de les entitats, organitzacions o institucions, advertint-los i educant-los quan emeten missatges estigmatitzants, ofensius o que fomenten estereotips de la salut mental. I donant-los suport i encoratjant-los si emeten continguts i missatges positius o acurats sobre salut mental.

 

La Taula impulsa Habitat3, una gestora d'habitatge social

 

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha anunciat aquest diumenge a TV3 que la Taula ha constituït Hàbitat3, una gestor d’habitatge social . Aquesta fundació intentarà captar pisos buits al preu més baix possible. I així intentar quadrar les necessitats de les més de 230.000 famílies que necessiten habitatge amb els més de 450.000 pisos buits que hi ha a Catalunya. Guiteras ha recordat que a Catalunya el nombre de vivendes de lloguer social no arriba al 2% mentre que la mitjana europea és del 15%.

Fundación Èxit, per la inserció de joves en risc d'exclusió

A la Fundació Èxit es duen a terme tres projectes, cadascun situat en una fase diferent d'un itinerari d'inserció d'un jove en risc d'exclusió social: Projecte Coach, Projecte eduo i Projecte Yob.

Els tres projectes van dirigits a joves de 16 a 21 anys en risc d'exclusió social i fracàs escolar i uneixen el món empresarial amb el món social: empreses multinacionals líder participen en tot el procés i entitats socials i educatives ens deriven als joves. Són projectes formatius innovadors que destaquen pel seu alt component innovador i per ser projectes win-win que aporten valor a tots els que hi participen. Els joves milloren la seva ocupabilitat, les empreses tangilizan seva RSC i l'àrea de RRHH i les entitats socials i educatives reforcen el seu treball.

 

 

Ciutat Beta, plataforma de treball i anàlisi per a l'acció social

CiutatBeta és una plataforma de treball i anàlisi que posa en joc processos i eines INNOVAdores per a l’acció social. Un espai on explorar l'adn de la ciutat en què vivim i, a través d’una perspectiva interdisciplinària, dissenyar prototips i solucions creatives a necessitats de territoris/barris concrets i/o noves problemàtiques socials, per després, posar-les a prova.

CiutatBeta vol ser una plataforma de treball i anàlisi des de la qualitat i la creativitat, focalitzant en l’ADN de la ciutat, des de la perspectiva de les persones. El projecte treballarà en barris i espais urbans i des de diversos àmbits/contenidors de noves formes i processos com són: Xarxes, Mobilitat, Solidaritat, Sostenibilitat, Entorn, Cultura col·lectiva, Joc, Energia i Teixit urbà…

 

"Solucions tecnològiques per a tothom", catàleg de 83 "apps" per a persones amb diversitat funcional (Ajuntament de Barcelona)

 

L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat un catàleg de 83 aplicacions orientades a les persones amb diversitat funcional. Les aplicacions poden millorar diversos aspectes de la vida d'aquests usuaris. El catàleg anomenat «Recull de solucions tecnològiques per a tothom» va ser presentat en el marc de la Jornada Tecnologia per a Tothom, que es va celebrar el passat 12 de novembre.

Les 83 aplicacions que surten al catàleg estan classificades de la següent forma: integració i inserció laboral, autonomía dels usuaris, mobilitat, comunicació i relació amb l'entorn, ús de la tecnologia i accés als serveis d'emergències.

També hi han aplicacions amb funcionalitats molt específiques per a persones amb diferents tipus de diversitat funcional: trastorn mental, intel·lectual, físic, visual i auditiu. Les persones discapacitades amb risc d'exclusió social també disposen d'aplicacions pensades per ells

 

"Caja de Cambios", un projecte per fomentar el consum sostenible i impulsar empreses de l'economia social

 

"Caja de cambios" és un projecte sense ànim de lucre que ven caixes plenes de canvis socials. Seleccionem productes de comerç just, de petits / es productors / es, de centres especials d'ocupació o qualsevol altre tipus d'economia social i promotora del bé comú.

S'ofereixen dues possibilitats de donar suport nostre projecte i rebre "caixa de canvis". Pots subscriure't i rebre tots els mesos una caixa que conté una selecció de productes diferents o també pots comprar de forma puntual caixes temàtiques per regalar, per a ocasions especials o per a tu mateix/a. El contingut de les caixes és secret però en totes elles es dóna una pista del seu contingut perquè experimentis l'emoció de rebre una caixa sorpresa.

En cada caixa trobaràs una descripció de la història de cada producte (qui hi ha darrere del projecte, en què contribueix al canvi social, etc.) i informació per a adquirir cada producte.

 

'Capità Bombeta, un projecte pel medi ambient integrat per joves amb discapacitat intel·lectual

 

El projecte consisteix en que alumnes de l’escola d’educació especial de la fundació, Jeroni de Moragas, vetllen per l’estalvi energètic i el respecte al medi ambient entre el personal de l’organització amb grups de vigilància anomenats "Capità Bombeta". El seguiment medi ambiental contempla visites de control setmanals i consell preventius que realitzen els propis alumnes i envien a tot el personal.

AMPANS ha estat l'entitat guanyadora del Premi EMAS 2014 a 'la Millor implicació de les parts interessades' pel seu projecte "Capità Bombeta" degut a l’originalitat de l’acció i el fet d’implicar les persones amb discapacitat intel·lectual en la prevenció del medi ambient a l’organització. Podeu visualitzar el vídeo del projecte.

 

Proyecto TIPI, una eina ciutadana per la lluita contra la pobresa (EAPN, CIEOCDE, porCausa i UNICEF)

 

CIECODE, Unicef, EAPN Espanya, EAPN-CLM i porCausa s'alien per presentar una proposta innovadora que pretén combinar la participació, la incidència política, la rendició de comptes i el periodisme de dades: el projecte TIPI. El projecte TIPI, les sigles responen a Transparència, Informació, Participació i Transparència, es presenta com una eina ciutadana mitjançant la qual qualsevol persona o col·lectiu interessat podrà fer un seguiment exhaustiu de l'activitat política local en tot el relacionat amb la lluita contra la pobresa

‘Anònim venecià’, un nou projecte de teatre accesible

 

Carla Torres Danés, estudiant d'últim curs d'educació social a la Facultat d'educació Social i Treball Social Pere Trrés de la URLL, s'ha posat a la direcció d'un projecte de teatre accessible. L'espectacle Anònim venecià té una durada de 90 minuts i es representarà tots els dissabtes de novembre al teatre Porta4 de Gràcia.

La proposta està pensada per a majors de 16 anys i comptarà amb dos intèrprets i una impressió a Braille, a més d'integrar a una actriu amb diversitat funcional.

 

Proyecto Enlace, acompañamiento a la emancipación de jovenes tutelados (Fundación Adsis)

 

El Projecte Enllaç ofereix des de fa 14 anys acompanyament a menors i joves per part de persones voluntàries . Els aporten suport emocional i social i esdevenen estímul pel seu procés de creixement cap a l'autonomia i en el seu suport en moments de crisi o dificultat .

L'objectiu de la fundació és possibilitar el creixement personal d'aquests i aquestes joves , assegurant l'èxit en el seu procés d'inserció social , educativa i laboral , elements claus perquè una persona pugui afrontar la vida de manera autònoma.

 

 

MarketPlace 2014, la cita del voluntariat a Catalunya

 


El Marketplace 2014 és un esdeveniment bianual organitzat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (Voluntaris.cat), que té com a objectiu principal facilitar un espai on voluntaris, entitats i empreses amb Responsabilitat Social comparteixin les seves experiències i busquin punts de trobada per col·laborar conjuntament.

El Marketplace es durà a terme el 20 d'octubre del 2014, en un espai emblemàtic de la ciutat comptal, El Born CC i en l'any del Tricentenari i de la nominació de Barcelona com a capital Europea del Voluntariat. A Voluntaris.cat, treballen per promoure i regular les bones pràctiques del voluntariat social i el reconeixement de la seva importància com a xarxa transformadora, agent promotor de canvis socials i protagonista de l’acció entre els més desafavorits.

En aquest enllaç podeu consultar el vídeo promocional del Marketplace.

 

 

Projecte "Carretera i Manta" (Ajuntament de Cambrils, Ajuntament de Vila-seca, Ajuntament de Salou, Punts d’Informació Juvenil)

Carretera i Manta programa un ampli repertori d’activitats de lleure, oci i formació per als joves, posant en joc la capacitat d’organització i convocatòria de tres municipis. Es tracta, per tant, d’un projecte mancomunat, que facilita la mobilitat, la interrelació entre els joves de tres localitats i que optimitza els recursos de què disposa cada consistori perquè multiplica per tres l’oferta que podria posar al servei dels seus usuaris. Té una llarga trajectòria que arriba ja als dotze anys, i ha rebut sempre el suport polític unànim dels tres consistoris, amb independència dels colors polítics que hi han governat. La tipologia de les activitats programades ha anat variant en funció de la demanda, de les condicions econòmiques, de la capacitat tècnica i de l’evolució dels gustos juvenils. Així, inicialment tenien un gran protagonisme les sortides i viatges lúdics, però en la darrera etapa s’ha potenciat sobretot les activitats formatives. Podeu consultar més informació al web de Bones pràctiques en l'àmbit de la joventut.

 

 

 

Xarxa d'Escoles i Instituts per la Igualtat i la No Discriminació (Ajuntament de Barcelona)

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Dona i Drets Civils, posa en marxa un Programa de prevenció de les relacions abusives, la violència masclista i la discriminació per raó de diversitat, dirigida a les comunitats educatives de centres de la ciutat de Barcelona durant l’etapa d’educació obligatòria.

La Xarxa d’escoles i instituts per la Igualtat i la no discriminació, té l’objectiu de prevenir la violència, el domini, el control i l’abús de poder en les interaccions personals i promoure models relacionals positius basats en l’equitat, la coresponsabilitat, el respecte i el compromís ètic en tots els àmbits de la comunitat educativa. Podeu consultar més informació.

 

Projecte Enllaç, música comunitària

 

Apropar la música a les persones amb discapacitat psíquica o malalties mentals és l’objectiu del Projecte Enllaç integrat per lOrfeó Lleidatà amb el Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles, la Federació ALLEM de Lleida, la Fundació ASPROS de Lleida, l’Associació Salut Mental Ponent de Lleida, el Shalom Taller de Lleida.

És un projecte de música comunitària és a dir, qualsevol tipus de música que es pugui adaptar a alguna situació social i s’adapta a les necessitats del participant i no tant en les exigències de la música. Amb aquesta iniciativa l’Orfeó s’adapta a les noves realitats socials i dona continuïtat «la tasca d’afavorir l’accés a la música i la cultura a sectors de la població que no hi participen o que estan en risc d’exclusió».

L’any 2013 aquest projecte va rebre el Premi a la Integració Social atorgat per la Federació d’Ateneus de Catalunya en el marc dels Premis Ateneus i conjuntament amb la Federació Catalana de Voluntariat Social.

 

"Simplicitats", una reflexió sobre el consumisme (Xucrut Teatre)

 

El darrer espectacle de la companyia ens proposa compartir una estona de joc i humor, amb una reflexió sobre el consumisme com a taló de fons.Els protagonistes de l’obra són dues persones del servei de neteja que durant l'estona de l'esmorzar aprofiten per compartir els seus dubtes entorn de la criança; quins contes contar, com gestionar la quantitat de regals dels més menuts... En paral·lel entraran en un món imaginari on el plaer de jugar serà el gran triomfador.

L’espectacle es va crear al centre social de Can Masdeu a l’inici d’aquest any 2014 i es va estrenar el 31 de maig al Centre Cívic La Farinera del Clot. Es podrà veure el proper 5 de desembre a les 6 de la tarda al Centre Cívic Sagrada Família.

Xucrut Teatre es va crear el maig del 2007. El seu primer espectacle va ser “No et consumeixis!”, i després n’han creat dos més: “Quina tela!” i “Simplicitats”. En les seves obres, la companyia ens proposa, a través del teatre i amb l’humor com a fil conductor, un espai per apropar l’espectador a una realitat quotidiana i a partir d’aquí reflexionar i parlar de possibles alternatives, sempre al voltant de qüestions relacionades amb el consum.

 

Micromecenatge pel teatre inclusiu (Associació Alba)

 

L’obra de teatre «SOM» és una experiència escènica que la Companyia Amantis ha dut a terme juntament amb una vintena de persones usuàries de l’Associació Alba, una organització que treballa per la millora de la qualitat de vida de persones amb discapacitat física, psíquica i mental de l’Urgell i la Segarra. La Companyia treballa des de la interdisciplinarietat per a generar esdeveniments escènics compartits amb col·lectius locals

Amb l’objectiu de recollir l’intensa experiència de creació de les persones amb discapacitat de l’entitat es vol realitzar un vídeo documental. Per aquest motiu s’ha posat en marxa una campanya a través de la plataforma Verkami per tal de recollir els diners necessaris per produir-lo i per cobrir les despeses d’escenografia de «SOM».

Podeu conèixer la iniciativa en aquest vídeo.

Gestió comunitària: "A Salt tenim un projecte" (Ateneu Popular de la Coma Cros)

 

 

 

Més de 40 entitats de Salt i nombroses persones vinculades al món cultural de la ciutat han donat suport al projecte presentat des de l’Ateneu Popular de la Coma Cros per tal de gestionar l’equipament Coma Cros seguint un model de gestió comunitària.

A través d’un vídeo titulat «A Salt tenim un projecte» expliquen i argumenten què és la gestió comunitària i quin model d’ateneu volen construir: inclusiu, obert, amb espais per a tothom i de tothom, construït des de baix.

 

"Positivos 2.0", nou programa de suport emocional online per a joves amb VIH (FELGTB)

 

FELGTB llança "Positius 2.0", un grup de suport emocional per a joves gais i bisexuals amb diagnòstic recent de VIH a través d'eines en línia que començarà a després de l'estiu. El projecte s'adreça a menors de 25 anys que portin diagnosticats entre 6 i 36 mesos i que resideixin en qualsevol ciutat de l'estat.

"Positius 2.0" un projecte pilot subvencionat pel Ministeri de Sanitat Serveis Socials i Igualtat. Per a més informació descarrega el dossier en PDF.

 

 

 

Programa "Joves Promotors de Salut" (Ajuntament de Tarragona)

 

L'Ajuntament de Tarragona junt amb la Regidoria de Salut, l' Institut Municipal de Serveis Socials, la Regidoria de Joventut, Centres Cívics, l' Associació H2O i l'Associació Assexora´TGN presenten el programa Joves promotors de la salut. La finalitat del progama és dotar els joves d’habilitats i formació per a poder dur a terme una “formació entre iguals” i generar un procés de debat sobre salut entre els joves dels territoris.

Entre d'altres, els principals objectius que persegueix el programa són:
- Dotar els joves d’habilitats i formació per a poder dur a terme una “formació entre iguals
- Generar un procés de debat sobre salut entre els joves
- Fomentar la relació entre les entitats i els joves del barri.
- Normalitzar el parlar de temes relacionats amb Salut: sexualitat, drogues, auto imatge, control de les emocions…

 

 

"Raval, territori socialment responsable" (Fundació Tot Raval)

 

Des de fa quatre anys al Raval es desenvolupa un programa que dóna visibilitat a les accions de Responsabilitat Social que ja s'hi realitzen i promou de noves.

Aquest projecte aplega una diversitat d'agents, des dels veïns/es i els petits comerços fins als grans equipaments culturals i empreses del barri, passant per les administracions i les entitats sense afany de lucre. Tots tenen el mateix objectiu: Entre tots i totes cuidar de l'entorn més immediat i vincular-se al barri. La Fundació Tot Raval lidera aquesta iniciativa, amb la col·laboració de més de 300 organitzacions.

El programa impulsa un Territori Socialment Responsable a partir de l'acció comunitària, promovent el desenvolupament local sostenible a partir de la implicació dels diversos agents que actuen al barri.

 

Comusitària, art per la construcció social

 

 

Comusitària és una organització impulsada per Noemí Rubio i Laia Serra que té per objectiu promoure, difondre i actuar en el marc del Desenvolupament Cultural Comunitari. Des de la convicció que les polítiques culturals i educatives deuen vincular-se a la realitat i necessitats del context on es desenvolupen per contribuir a la cohesió social, dediquen la seva tasca a articular projectes artístics singulars en l'àmbit públic i privat, assessorar institucions culturals i del Tercer Sector així com investigar i fer formació en universitats i per l'Administració Pública per tal de fer extensible l'ideari i les pràctiques de l'art comunitari.

Periplus és el nou projecte de Comusitària que investiga, documenta i promou les pràctiques artístiques contemporànies en diversos entorns culturals i contextos socials on la música és l’element de construcció comunitària. L’objectiu d’aquesta iniciativa és divulgar el coneixement en matèria d’art, educació i societat, analitzant de forma crítica les sinèrgies que neixen de les connexions entre aquests tres àmbits.

 

Saräu, associació d'oci inclusiu

 

Ens molesten els diferents? De vegades sí, malgrat ens costi reconèixer-ho en veu alta. Per tal de barrejar els "iguals" amb els "diferents" l'Associació Sarau proposa laboratoris creatius: l'espai gastronòmic, dansa integrada i teatre de l'oprimit. Saräu programa serveis de lleure inclusiu que reconeixen les necessitats singulars de la diversitat funcional. Dissenyen propostes de lleure accessibles, invertint recursos tècnics i econòmics, a fi de garantir la plena participació de qualsevol persona en igualtat de condicions i oportunitats, sigui quina sigui la seva etiqueta, i aconseguir alhora una connotació positiva de la diversitat dins de la societat.

 

 

Projecte BOX21

 

 

Box21 és un projecte de la Fundació Itinerarium que busca fomentar la pràctica de l'esport entre les persones amb discapacitat. La Fundació Itinerarium és una entitat sense ànim de lucre que en el projecte Box21 de l'Anna Vives intenta potenciar l'esport i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen alguna discapacitat. Durant aquest 2014 s'han creat diferents circuits inclusius per caminar i córrer en diverses ciutats. Aquests són recorreguts adaptats i senyalitzats destinats a persones amb problemes de ceguesa, sordes, amb dificultats de mobilitat, dificultats intel·lectuals o mentals.

 

BDTOnline, eines útils per als Bancs del Temps

 

La finalitat d'aquesta Wiki és posar a l'abast de tothom la major quantitat de coneixements possibles sobre els Bancs de Temps. Els continguts es generen de manera col.laborativa i a través de les diferents experiències dels Bancs de Temps. Hi podreu trobar un fòrum intercatiu útil per compartir informació i experiències entre els Bancs de Temps, sent un factor clau per accelerar el desenvolupament i el millor funcionament dels mateixos.

Tantmateix, el web ofereix una aplicació online de gestió de Bancs de Temps, especialment dissenyada per i per als Bancs de Temps que existeixen físicament. La ADBdT oferir una instal.lació gratuïta que es pot sol .licitar a través d'internet.
La pàgina compta amb un mapa BDT, una eina que ens permet buscar el Banc de Temps més proper a nivell estatal.

 

 

 

9 Barris Acull, més de 80 entitats treballant per la convivència

 

9 Barris Acull és una xarxa integrada en l'actualitat per més de vuitanta entitats, entre les que figuren AAVV, AMPA's, parròquies, associacions culturals i esportives, entitats de lleure i de solidaritat, escoles d'adults etc., i en la qual està representat també el districte municipal de Nou Barris.

La finalitat de la Xarxa és treballar de forma coordinada per fomentar la convivència i facilitar la incorporació als barris dels nous veïns i veïnes que procedeixen de la immigració.

 

SostreCívic: una cooperativa d'habitatge

 

SostreCívic té com a objectiu la transformació personal i social a través de l’accés i les formes d’habitatge. És una Cooperativa mixta d’usuaris i habitatge, sense ànim de lucre i especialment protegida, una associació sense ànim de lucre declarada d’utilitat pública.

SostreCívic Cooperativa promou o assessora les Cooperatives en Models de Cessió d’Ús (MCU) com una via per activar patrimoni en desús, procurar habitatge no especulatiu i permanentment assequible en el temps, promoure la integració social donant drets i deures a les persones. La Cooperativa arriba a acords de tinença amb propietaris de patrimoni públic i privat, el qual recau en el conjunt de la Cooperativa. Els seus socis tenen un dret d’ús indefinit de l’habitatge i serveis a través d’una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible a la seva realitat.

 

Gent 3.0: Gent Gran Activa i Solidària

Gent 3.0 és un innovador projecte de l’Obra Social La Caixa que promou activitats de voluntariat i noves tecnologies per fomentar l’envelliment actiu i saludable. Davant l’increment quantitatiu i qualitatiu del segment de població de la gent gran, un dels reptes és promoure la plena participació i el seu aprofitament a la societat. Gent 3.0 s’estructura en tres eixos. Per una banda, fomentar les relacions de la gent gran amb el seu entorn més immediat de forma participativa. Per l’altra, participar en projectes de coneixements de les noves tecnologies de la informació com les xarxes socials o la navegació per Internet com a eines comunicatives. El tercer eix del projecte gira al voltant de la promoció la salut i la qualitat de vida mitjançant conferències amb diversos temes com tècniques de relaxació o coordinació psicomotriu.

 

Projecte educatiu "Imagina’t Barcelona Col·lecció intercultural” (Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona)

El projecte educatiu “Imagina’t Barcelona Col·lecció intercultural” és una iniciativa de la Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona gestionada per Connectats, una cooperativa especialitzada en la gestió de projectes de comunicació social. Aquest projecte té com a objectiu sensibilitzar els joves sobre una de les riqueses més grans de la ciutat de Barcelona: la seva diversitat. S’ha dut a terme en diferents instituts de la ciutat a través de tallers participatius

 

Cultsurfing, connexió entre projectes culturals singulars

CultSurfing és un programa impulsat per la Direcció Barcelona Capital de l’Institut de Cultura de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya ideat per a crear connexions entre projectes culturals singulars dels Països Catalans. Com en el CouchSurfing (xarxa que permet als seus usuaris ser hostes i establir amistats arreu del món), CultSurfing és una xarxa per descobrir nous projectes, intercanviar experiències i establir connexions entre àmbits culturals i territoris.

L’objectiu és catalogar, connectar i donar visibilitat a projectes culturals singulars que volen ampliar el seu ressò. Paral·lelament, CultSurfing facilitarà el contacte amb premsa i patrocinadors, amb l'objectiu de millorar la difusió i d'establir ajudes econòmiques amb els projectes que les empreses patrocinadores seleccionin.

 

Programa Propers: fomentant la convivència al barri del Raval

 

L'associació Salut i Família, i un grup d'entitats del Raval de Barcelona portaran a terme activitats per enfortir la convivència al barri.Aquest 2014 l'Associació Salut i Família posa en marxa el Programa Propers, que fomenta les oportunitats i espais per a la convivència al barri del Raval de Barcelona. Es tracta d'un programa orientat a millorar el futur del Raval fomentant la participació ciutadana, estimulant la convivència, enfortint la integració de les persones estrangeres i promovent la inclusió i l'equitat social. El Programa Propers es vertebra en cinc àrees d'actuació: Convivència ciutadana, Joventut i Famílies, Igualtat de Tracte i Lluita contra la Discriminació, Salut i Serveis Socials i Inclusió.

BarnaZoom: Festival de curtmetratge social per Esplais i Agrupaments Escoltes de Barcelona

El Consell de la Joventut de Barcelona engega el projecte per posar en valor la tasca educativa i social que realitzen aquestes associacions i com a mitjà per expressar allò que viuen, que els preocupa i que volen treballar en el seu entorn.BarnaZoom està adreçat a totes aquelles associacions i entitats d'educació en el lleure de Barcelona que formin part del CJB. Cada equip, que estarà format per un màxim de 8 persones, haurà de presentar un projecte audiovisual de contingut social en el marc dels Drets Humans, amb especial consideració a temes com la immigració, l'exclusió social, el racisme, la xenofòbia o els conflictes de gènere.

 

"Apropa cultura", programa per la inclusió social

Apropa Cultura és un programa d'inclusió social a través de la cultura adreçat a centres socials que treballen amb persones en situació de discriminació i risc d'exclusió social (persones amb discapacitat, salut mental, marginació, drogodependència, violència de gènere, justícia, sense llar i immigrants nouvinguts, entre d'altres). Aquest any ha atès més d'11.000 persones en risc d'exclusió social. Hi ha més de 1.000 centres socials inscrits al programa.

Associació de Xarxes de Mercat Social

S'ha constituït l'Associació de Xarxes de Mercat Social, que aglutina les xarxes i entitats més representatives de l'economia solidària i consum responsable de l'estat. L'objectiu d'aquesta unió és "crear espais de coordinació i cooperació entre xarxes i entitats" i "promoure els instruments necessaris per desenvolupar mercats socials que posin al centre de les relacions econòmiques a les persones, que fomentin pràctiques més justes, democràtiques, compromeses amb l'entorn i basades en la satisfacció de necessitats reals". Instruments de certificació participativa, monedes complementàries, llocs de trobada entre consumidors i empreses, punts de distribució i logística alternatius... són algunes de les iniciatives que ja estan en marxa de cara al desenvolupament d'aquesta associació. També compta amb un portal web, konsumoresponsable.coop, que aglutina tot tipus d'informació sobre aquesta coalició així com un catàleg amb productes i serveis d'economia solidària d'àmbit estatal i territorial

 

 

Bones pràctiques: comunitats terapèutiques i pisos amb suport per a persones amb problemes de drogodependències.

 

En aquest manual de bones pràctiques, podreu trobar-hi recomanacions de millora de la qualitat en els diferents processos de treball dels recursos residencials per a persones amb problemes de drogodependències. L’objectiu ha estat crear un marc de referència que integri els criteris principals d’atenció i suport a les persones ateses en comunitats terapèutiques o pisos amb suport, per tal d’assegurar una pràctica professional personalitzada que vetlli per la qualitat dels serveis i especialment per la qualitat de vida de les persones usuàries. També pretén dotar d’eines les entitats i contribuir a potenciar el valor afegit al servei que proporcionen. Aquest manual, conjuntament amb els indicadors de qualitat, ofereix a les entitats una base sòlida per construir o consolidar accions en l’àmbit de la qualitat.

 

Orientaciones para las buenas prácticas en la atención psicosocial de jóvenes y adolescentes.

Aquesta guia de bones pràctiques ha estat elaborada amb la intenció de ser una eina que permeti, tant als dispositius en si mateixos com als professionals de la salut i de l'educació que treballen amb adolescents i joves, conèixer algunes de les barreres que dificulten la utilització dels dispositius de salut mental per part dels joves i establir pautes i recomanacions per intentar minimitzar-les.La raó pràctica de la seva elaboració és la infrautilització dels serveis professionals per part d’aquest grup d’edat davant situacions de depressió i ansietat, principalment, encara que també davant els malestars propis del cicle vital. La raó més teòrica, però, transcendeix l’objectiu específic per a delinear una manera d’investigació-participació propi de la salut mental col · lectiva.

Economía verde, discapacidad y empleo: oportunidades de generación de empleo a través de la iniciativa social

Recull recomanacions, propostes d'actuació i experiències d'èxit d'aprenentatges en economia verda duts a terme per centres especials de treball i/o entitats de persones amb discapacitat.

Projecte Interxarxes

Projecte de Treball en xarxa al Districte d’Horta-Guinardó és un projecte que consisteix en l’establiment d’una xarxa de coordinació regular i estable, en l’àmbit del Districte, entre els diferents serveis de salut, educació i atenció social adreçats a la població infantil (0-18 anys) . Aquesta xarxa ha de revisar, periòdicament, la qualitat assistencial, programar accions conjuntes i afavorir l’intercanvi d’informacions i coneixements. Els objectius, doncs, són la millora de la qualitat assistencial dels serveis, l’increment del coneixement de la realitat de la infància i la família al territori mitjançant la recerca aplicada, la formació i aprenentatge mutu dels professionals en el treball en xarxa i la formulació de propostes d’optimització dels recursos disponibles dins d’un pla més ampli de dinamització comunitària. Tot això genera propostes de canvi i innovació en la gestió dels serveis.

buenas prácticas de prevención de consumo de drogas, en asociaciones juveniles

Aquesta publicació és una mostra d'algunes de les experiències, dins l'àmbit de la prevenció del consum de drogues, que han estat realitzades per les Federacions i Centres Juvenils que formen part de la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco. Hi trobaràs informació sobre deu experiències pràctiques per treballar aspectes relacionats amb la prevenció i el retard de l'inici del consum de drogues en menors i joves.

banc del temps

Els Bancs del Temps són xarxes d’intercanvi de temps (hora per hora) entre persones que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb d’altres persones, generalment del seu entorn més proper (veins i veïnes del barri on viuen o treballen).

banc de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut

Aquesta plataforma és una eina col·laborativa, oberta i dinàmica, al servei dels professionals de les polítiques de joventut. Posem a disposició dels seus usuaris informació àmplia, extensa i minuciosa sobre diversos projectes de qualitat en l’àmbit de la joventut, i oferim la possibilitat d’opinar sobre ells, d’obrir debats i discussions sobre els seus continguts i propostes.

recull de bones practiques de voluntariat corporatiu que es realitza des de l'empresa

Aquesta publicació vol donar a conèixer la feina feta que dóna referències i punts de partida per a la col·laboració entre el tercer sector i l’empresa, i ens fa prendre consciència del procés i del camí ja fet per empreses i entitats. Permet, en definitiva, visualitzar algunes experiències de relació a favor de la societat i de la comunitat. A fi de publicar-les, la informació del 2010 ha estat revisada i actualitzada per les empreses, i en algun cas ampliada amb alguns projectes sorgits des d’aleshores ençà

L'acadèmia

L'Acadèmia.org és una iniciativa de Servei Solidari. Es tracta d'un espai de formació obert a tothom, on el teu aprenentatge genera nous aprenentatges per a qui ho necessita. La finalitat és contribuir al sosteniment dels projectes de la Fundació: cada matrícula a l'acadèmia finaçarà part del cost de la matrícula d'una persona usuària dels cursos del programa de formació bàsica.

Projecte radars

És una xarxa de prevenció en la que participem veïns, veïnes, comerciants, comerciantes, persones voluntàries i professionals de les entitats i serveis vinculats al barri del Camp d’en Grassot. Treballem en comú per construir un barri més humà i més solidari

Innovacions socials exitoses implantades a tot el món i replicables a catalunya

A encàrrec del Programa @EmprenSocial, que impulsa la Generalitat de Catalunya amb el finançament del Fons Social Europeu, UpSocial ha realitzat una investigació i selecció d’innovacions socials provades, de gran impacte social, i amb el potencial de ser adaptades i replicades a Catalunya. L’objectiu d’aquest informe és impulsar a emprenedors i emprenedores del país a adaptar, replicar o simplement inspirar-se en aquestes innovacions.

Primer curs de joves promotors de la salut a Tarragona

El dimecres 26 d'octubre es va iniciar el primer curs de joves promotors de salut. Aquest curs està adreçat a joves d'entre 17 i 25 anys, amb esperit emprenedor i solidari, i amb desig de fer un servei al seu grup d'iguals, en la vessant de la salut.

Un total de 12 joves es formaran, durant vuit setmanes, en diferents temes relacionats amb els joves i la salut. Així, tècnics especialistes de diferents àmbits els formaran en primers auxilis, sexualitat, prevenció en l'àmbit de les drogues, alimentació, dinàmiques de grup, Internet, noves tecnologies i riscos, habilitats socials, etc.

L'objectiu d'aquest curs és dotar els joves de coneixements perquè els puguin transmetre al seu grup, de manera que tinguin més cura de la salut pròpia i de la gestió sana dels plaers, tot potenciant la seva responsabilitat i autonomia.

Plataforma d’Entitats per a la Inclusió dels Joves

La Plataforma d’Entitats per a la Inclusió dels Joves – PEI’Jove és una associació creada l’any 2010 que actualment agrupa onze entitats, amb vocació de lideratge social i treball en xarxa, que aposten per l’atenció socioeducativa, la formació i l’orientació laboral del col·lectiu jove en les 4 demarcacions de Catalunya.

Banc de Bones Pràctiques

Servei impulsat per la Diputació de Barcelona, la Fundació Carles Pi i Sunyer i els ajuntaments de la província de Barcelona que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió de l'àmbit local.  

Col·lecció de guies de bona pràctica per a l'àmbit sociosanitari, 2010

Aquesta guia desenvolupa l'abordatge de l'atenció i el suport a la família i a l'entorn cuidador en l'àmbit sociosanitari. Es presenten les recomanacions que els equips de professionals dels recursos haurien de considerar per revisar el Programa d'atenció i de suport a la família i a l'entorn del cuidador, per millorar l'atenció prestada.
 

Guia de bones pràctiques per l'atenció de menors en risc, 2010

Guia de bones pràctiques per a l'atenció d'infants víctimes de la violència de gènere en l'àmbit familiar que ha elaborat la Fundació Institut de Reinserció Social, nascuda amb l'esperit de compartir uns coneixements i unes pràctiques que han anat construint i desenvolupant al llarg dels anys.

Guia sobre paternitat responsable

 

Compartir

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat