• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Pobresa, inclusió i cohesió social Conèixer per transformar
Pobresa, inclusió i cohesió social
Conèixer per transformar

Conèixer per transformar

Els processos d’exclusió i vulnerabilitat social cada vegada esdevenen més complexos, perquè inclouen més factors (habitatge, salut, relacions socials, etc.) i hi ha més agents que hi poden tenir influència (administracions, voluntariat, tercer sector, mercat, etc.). En aquest context, el coneixement destinat a la transformació social requereix la suma de molts agents, de diferents visions, amb nous instruments. D’aquesta manera, les intervencions socials hauran de basar-se en coneixements i experiències de fonts tan variades com les dades estadístiques, l’experiència dels professionals, la societat civil o les vivències i les informacions de les persones afectades.

A més, si volem comprendre la realitat per generar processos d’inclusió, caldrà treballar amb tres tipus d’informacions:

Què hi ha?

Informació referencial. Permet accedir a coneixements objectius sobre la realitat on volem incidir. Més enllà de les impressions que podem tenir sobre certes realitats, les dades quantitatives ens permeten mesurar-la i, per tant, conèixer-ne l'abast real. Per exemple: quantes llars es troben sense cap ingrés a la ciutat i, per tant, en situació de pobresa extrema? El percentatge de famílies sense recursos és superior a la zona de Ponent? En mesurar els diersos aspectes de la exclusió social, podremvalorar la necessitat de la intervenció i, a més, incidir en aquells territoris o col·lectius més vulnerables.

Com ho veus?

Informació reflexiva. Quan creem coneixement no sols parlem de com és el món, sinó que cadascú aporta la seva subjectivitat en ressaltar un aspecte particular en funció de les seves experiències i de les seves circumstàncies actuals. Només des de l’intercanvi i la reflexió col·lectiva de les diferents visions  (ciutadà, tècnic, afectat, polític, acadèmic, etc.) es pot conformar un coneixement col·lectiu per abordar un fenomen polièdric com és la inclusió i la cohesió social.

Què podem fer?

Informació performativa. Les paraules no sols serveixen per referir-nos al món, sinó també per “fer coses”. Els processos participatius per a la inclusió social no sols han de produir reflexions i confrontar-les, sinó també acció, mitjançant propostes, idees, força, voluntats, compromisos. En aquest sentit, l’espai de participació permet que es generin i materialitzin línies d’acció per a la intervenció social.

Troba el servei que necessites
I tu, què hi pots aportar?
  • Impulsa polítiques socials basades en la planificació de l'acció, que implica abordatges integrals i transversals, des de la proximitat i amb el protagonisme d'agents i recursos des del territori.
     

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat