El Carnaval arriba a Tarragona del 22 de febrer al 5 de març

El Carnaval de Tarragona

Les propostes ciutadanes són les protagonistes de la festa de la disbauxa

07/02/2019

El Carnaval de Tarragona se celebrarà aquest any del 22 de febrer al 5 de març, dues setmanes per gaudir de la festa de la disbauxa més popular arreu del món. L’Ajuntament i la Comissió de Carnaval han preparat un programa d’actes on s’inclouen els actes més tradicionals i emblemàtics i també les propostes d’entitats i ciutadania, que cada cop prenen més protagonisme. La consellera de Festes, Begoña Floria, ha agraït la tasca de les entitats i comparses, que són cada cop més protagonistes: “Entre tots sumem i cada any tenim un Carnaval més participatiu i de qualitat.”

El regnat del Rei Carnestoltes XXXVIII (Agustí Pouget) i la Concubina XXV (Raquel Recasens), de les comparses Nou Ritme i Cromàtic Fusion, respectivament, s’estrena amb una novetat: una gala al Teatre Tarragona on, acompanyats dels seus súbdits, prendran la vara de comandament de la ciutat. Serà el dimecres 27 de febrer i començarà amb l’entrada a les 18.30 h des de la plaça Corsini i recorreran els carrers del centre de la ciutat fins arribar al Teatre.

Entre les propostes ciutadanes aquest any destaquen dues mostres fotogràfiques que s’inauguraran el 22 de març com a tret de sortida de la festa. La primera d’elles, a les 18.15 h, a la parada de la Teca i la Meca del Mercat Central, presentarà l’audiovisual Tarragona abans i ara, un recull de 500 imatges que recorren les darreres dècades de la ciutat que ha elaborat el fotògraf aficionat Manuel Lázaro amb la col·laboració de Segú Chinchilla. A l’Espai Turisme, l’Agrupació Fotogràfica inaugurarà a les 19 h l’exposició del Carnaval del 2018, un conjunt d’imatges preses pels integrants de l’entitat.

El Mercat també prendrà especial protagonisme amb l’espectacle familiar La Vella Quaresma del Mercat, que, amb una durada de 25 minuts, es podrà veure durant set dissabtes: 9, 16, 23 i 30 de març i 6, 13 i 20 d’abril. Es tracta d’una representació de la Quaresma, temps de dejuni i abstinència, conegut popularment com fer magre.

La Disfressa d’Or celebra aquest any el 20è aniversari i s’ha traslladat al primer diumenge de Carnaval i s’ha avançat l’horari per tal d’afavorir l’assistència de públic familiar i de totes les comparses. L’actor tarragoní Carles Carrasco serà el mestre de cerimònies d’aquesta desfilada on les comparses llueixen les seves millors creacions. La gala es podrà tornar a veure per Tac12 durant tot el cap de setmana.

La Rua de l’Artesania i la de Lluïment mantenen l’horari que van estrenar l’any passat, començaran a les 6 de la tarda també pensant en el públic familiar. Altres activitats destacades per a la família són les propostes del Mercat, que convertiran l’equipament i el seu entorn en un dels epicentres del Carnaval amb propostes per a totes les edats. Els veïns del barri del Port també se sumen un any més amb el Concurs i festa de disfresses del Carnaval dirigit a totes les edats i amb categories individual, per parella o grup, en categories infantil, juvenil i adult, pel preu simbòlic d’1 euro.

En l’apartat musical el Carnaval comptarà amb figures de renom com el concursant d’OT, Cepeda, al Palau de Congressos, i figures emergents de l’escena amb ADN tarragoní com el cantautor Marcos San José, que presentarà el seu disc La excusa del perdedor al Teatre Tarragona. La revetlla de la nit de Carnaval, el dissabte 2 de març, un any més anirà a càrrec de la Colla Jove. Començarà a les 24 h i anirà de la mà de La Mitjanit, al ritme del seu repertori de versions. A les 3.30 h continuarà la revetlla amb DJ Tonic.

El cartell

L’il·lustrador Pere Grané ha estat l’encarregat del cartell d’aquest any que representa els ninots carnestoltes de Tarragona. Tal com ell mateix explica: “El disseny és reversible per motivar la gent a jugar amb el cartell i està inspirat en la idea que per carnaval posem al revés la ciutat. En la part esquerra es representa el ninot masculí i elements propis de Tarragona i el seu carnaval, com, per exemple, les ploraneres o la crema dels Ninots. En la part dreta consta el ninot femení acompanyat d’elements genèrics de carnaval, com les disfresses i les sardines. El disseny busca donar centralitat a la feminitat, amb l’argument que posar del revés la ciutat també comporta capgirar els rols de gènere. El realçament de la feminitat és també un homenatge al col·lectiu de Drag Queens de la ciutat i a la Disfressa d’Or, que fan quinze i vint anys, respectivament.”

> Vegeu-ne el programa complet aquí

square_img
18/02/2021

Pau Ricomà: "Aquest Carnaval diferent ens ha permès conèixer molt més la història de la festa"

L’alcalde de Tarragona ha visitat aquest dijous l’exposició “40 anys d’història. Carnaval de Tarragona” al Refugi 1, amb del president del Port, Josep M. Cruset

Vegeu-ne més
square_img
18/02/2021

Les set cames de la Vella Quaresma es tallaran en una sèrie audiovisual a partir d'aquest diumenge

El Mercat Central acull la representació dels set capítols, que s’emetran durant set diumenges per xarxes socials i TAC12

Vegeu-ne més
square_img
12/02/2021

Tarragona celebra els 40 anys del Carnaval amb l'estrena d'un documental històric

Al documental hi han participat més de 40 persones, que han estat entrevistades, i altres han ofert imatges i vídeos antics

Vegeu-ne més
square_img
11/02/2021

Aquest divendres s’estrena el documental dels 40 anys del Carnaval de Tarragona

El gran públic podrà veure l'audiovisual aquest dissabte per Tac12 i les xarxes socials municipals

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia del Carnaval de manera ràpida i senzilla!