Pau Ricomà: "Aquest Carnaval diferent ens ha permès conèixer molt més la història de la festa"

El Carnaval de Tarragona

L’alcalde de Tarragona ha visitat aquest dijous l’exposició “40 anys d’història. Carnaval de Tarragona” al Refugi 1, amb del president del Port, Josep M. Cruset

18/02/2021

Aquesta tarda l’alcalde de Tarragona i conseller de cultura, Pau Ricomà, junt amb el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, ha visitat l’exposició “40 anys d’història. Carnaval de Tarragona”, que s’ha instal·lat al Refugi 1 del Moll de Costa. La mostra, que ha estat produïda per l’Ajuntament de Tarragona amb la participació d’entitats i comparses vinculades al Carnaval, ha comptat amb la col·laboració del Port Tarragona.

Durant la visita, l’alcalde de Tarragona ha volgut destacar que “en aquest Carnaval diferent, estem tenint l’oportunitat de conèixer més a fons la història de la nostra festa gràcies a iniciatives com aquesta exposició” i ha volgut agrair l’esforç i la dedicació de les comparses, “ànima de la festa”, el Port de Tarragona, l’Arxiu Municipal, el Ball de Diables, la Colla la Bota i totes les entitats i persones que han fet possible la mostra. Per la seva banda, Josep M. Cruset ha fet incís en el caràcter del Carnaval, “instrument d’identitat tarragonina, d’empoderament de la gent i una representació magnífica de transversalitat social”.

Fins al 14 de març tothom qui ho vulgui podrà visitar de manera gratuïta aquesta exposició, que pretén ser una important retrospectiva de l’essència del carnaval tarragoní. Tal com ja va passar amb l’estrena del documental el passat divendres 12 de febrer i amb l’apropament de la festa a les escoles, amb el material pedagògic Carnestoltorium, aquesta mostra, carregada de nostàlgia però alhora de testimoni viscut, vol que el Carnaval quedi en la memòria i per al record.

Així doncs en aquests més de 1.500m2 d’espai diàfan i preparat per tenir una visita segura i amb les condicions òptimes de distància i higiene, hi trobem nombroses vitrines amb elements que defineixen aquesta festa com són el maquillatge, la manufactura, l’artesania, el testimoni gràfic, cedit per l’Arxiu Municipal, dels anys vuitanta fins ara, així com d’objectes com poden ser els trofeus del Ninot i la Ninota, les esqueles o els testaments i sermons del Ball de Diables i la Colla la Bota respectivament.

Participació de les 28 colles existents actualment

Pel que fa a la part vivencial, impacta veure com les 28 comparses de Tarragona han volgut participar activament en l’exposició, cedint part dels seus vestuaris més emblemàtics, elements de carrosses que en el seu moment van comptar amb més d’un guardó en les rues o les Disfresses d’Or dels darrers anys i sobretot, com a element més destacat, els escenaris de les carrosses i complements dels guanyadors del Carnaval 2020, Colours Fantasy i Disc45, que seran el Rei i la Concubina del 2022.

En honor a la important participació d’artistes i dissenyadors del Camp de Tarragona, a través de les diferents convocatòries o contractacions que s’han fet en aquests quaranta anys, prenen un paper molt important els 40 cartells d’aquesta festa, any rere any, en els plafons centrals de la mostra. A la resta de plafons hi ha una selecció de fotografies dels anys vuitanta (els inicis) i una selecció d’imatges de l’actualitat. Al final de la sala es pot veure de manera ininterrompuda el documental presentat recentment i una petita sorpresa que no es desvela fins que s’arriba al fons del refugi.

La mostra, que estarà oberta fins al 14 de març, es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i diumenges i festius d’11 a 14 h, mentre que els dilluns romandrà tancada.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (dreta), i el president de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset. Foto: Manel R. Granell.

square_img
18/02/2021

Pau Ricomà: "Aquest Carnaval diferent ens ha permès conèixer molt més la història de la festa"

L’alcalde de Tarragona ha visitat aquest dijous l’exposició “40 anys d’història. Carnaval de Tarragona” al Refugi 1, amb del president del Port, Josep M. Cruset

Vegeu-ne més
square_img
18/02/2021

Les set cames de la Vella Quaresma es tallaran en una sèrie audiovisual a partir d'aquest diumenge

El Mercat Central acull la representació dels set capítols, que s’emetran durant set diumenges per xarxes socials i TAC12

Vegeu-ne més
square_img
12/02/2021

Tarragona celebra els 40 anys del Carnaval amb l'estrena d'un documental històric

Al documental hi han participat més de 40 persones, que han estat entrevistades, i altres han ofert imatges i vídeos antics

Vegeu-ne més
square_img
11/02/2021

Aquest divendres s’estrena el documental dels 40 anys del Carnaval de Tarragona

El gran públic podrà veure l'audiovisual aquest dissabte per Tac12 i les xarxes socials municipals

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia del Carnaval de manera ràpida i senzilla!