Tarragona celebrarà els 40 anys del Carnaval amb un documental històric i un projecte pedagògic

El Carnaval de Tarragona

Aquest dijous s’ha presentat i acordat part de la programació a la comissió consultiva de Carnaval
Tarragona celebrarà els 40 anys del Carnaval amb un documental històric i un projecte pedagògic Carnaval de 1983. Rua pels carrers de Tarragona. Foto Chinchilla / AHCT
21/01/2021

Amb motiu de la celebració del 40è aniversari del Carnaval de Tarragona i donat el consens que ja es va arribar el passat mes d’octubre del 2020 de la inviabilitat d’un carnaval amb actes multitudinaris al carrer, enguany l’Ajuntament vol aprofitar-lo per tal de documentar el Carnaval de la nostra ciutat. Així ho ha fet saber l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, als membres de la comissió consultiva de carnaval reunits aquest dijous, a qui els ha avançat que “aquest carnaval quedarà en la memòria de tots i totes, perquè s’ha volgut posar en valor el que representa aquesta festa per tots nosaltres amb un documental que fa un repàs històric del passat i del present i un projecte pedagògic que quedarà per al futur”.  

Així doncs, d’una banda ja s’ha posat en marxa la producció d’un documental “per tal de donar veu a la feina duta a terme per una part molt important i molt diversa dels tarragonins i tarragonines durant aquestes quatre dècades” segons ha volgut manifestar l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui també ha volgut afegir que “entre tots hem fomentat i fet créixer un important teixit associatiu molt consolidat en els anys que s’ha anat fent gran i fa perdurable aquesta festa”. 

El documental, que ja s’està elaborant amb la recopilació d’imatges antigues i la col·laboració de l’Arxiu municipal, comptarà amb entrevistes a diferents protagonistes de la festa que explicaran la història de la festa i els canvis que ha experimentat en aquests 40 anys. El programa es podrà veure per Tac12, a través de les xarxes socials municipals i, si la pandèmia, ho permet es podrà veure també al Teatre Tarragona. El documental es dividirà en nou capítols: Ninots, Vella Quaresma, Vetlla, Enterrament i testament, Sàtira, Carnaval gastronòmic, Seqüència Ritual, Rues i Disfressa d’Or. 

Paral·lelament al documental, també s’està treballant per oferir un projecte pedagògic a les escoles de la ciutat, sobre la història i el llegat del carnaval tarragoní. Tot i que cada any les comparses del Rei i la Concubina visiten les escoles i, fins i tot, algunes d’elles també participen de la Rueta infantil que es fa el divendres de Carnaval, fins ara no s’havia elaborat cap material didàctic i explicatiu. Per resoldre aquesta mancança s’està elaborant una carpeta amb personatges i moments del Carnaval acompanyats de propostes didàctiques. Aquesta documentació es repartirà properament a tots els centres d’ensenyament de Tarragona. 

Una altra de les propostes que s’està treballant per tal de poder dur a terme enguany, és la producció d’una exposició que molt probablement comptarà amb l’exhibició de vestits, guardons i imatges que han quedat per al record. Aquesta activitat programada i d’altres, es donaran a conèixer de manera conjunta properament. 

square_img
06/05/2022

El Carnaval de Tarragona participa aquest cap de setmana al Carnaval de Vinaròs

La localitat valenciana retorna la invitació que Tarragona va fer-li el passat Carnaval 2022 com a convidada a la Rua de l’Artesania, conjuntament amb Cartagena i Águilas

Vegeu-ne més
square_img
28/02/2022

El Dol, l'Enterrament i la Crema posaran punt final al Carnaval de Tarragona

Els grups de foc de la ciutat actuaran per primer cop de manera itinerant després de dos anys aquest Dimarts de Dol

Vegeu-ne més
square_img
25/02/2022

Tarragona, a punt per viure el cap de setmana de Carnaval

Tac 12 tv retransmetrà demà en directe la Rua de l'Artesania

Vegeu-ne més
square_img
22/02/2022

La Rua de l’Artesania comptarà amb comparses convidades de diferents carnavals importants de l’Estat

La presentació de la Bóta, el Ninot i la Ninota dona el tret de sortida del Carnaval 2022

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia del Carnaval de manera ràpida i senzilla!