Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Europe Direct Tarragona acull l'exposició "Europa fa un milió d'anys"

Tarragona acull l'exposició "Europa fa un milió d'anys"

Tarragona acull l'exposició "Europa fa un milió d'anys"

La inauguració ha tingut lloc avui a la Volta llarga del Circ romà
11/02/2015

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Eudald Carbonell, ha inaugurat avui dimecres l’exposició “Europa fa un milió d'anys”, a la volta llarga del Circ romà. A l’acte també hi va assistir Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

L’exposició mostra, a través de plafons i reproduccions, com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques.

D’aquesta manera el visitant pot conèixer com era el continent europeu fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, es pot comprovar com el continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.

La mostra s’instal·la a Tarragona fins al 19 de març, després d'haver-se exhibit a Calella, Barcelona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Ascó, Reus, La Canonja i L'Espluga de Francolí, gaudint sempre d’un gran èxit. Ja l’han visitada unes 60.000 persones.

L’exposició ha estat produïda per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i arriba a la nostra ciutat per iniciativa d’Europe Direct Tarragona, que ha comptat amb col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació. Produïda per l’IPHES, l’exposició ha rebut l’ajut econòmic de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología.

 

Les disciplines: com ho sabem

Gràcies a l’arqueologia –que utilitza disciplines com l’arqueobotànica, l’arqueozoologia, la geologia i la paleontologia, es pot fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles permet descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred o calor, etc.

El muntatge expositiu convida a participar en aquesta investigació del passat. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Entre els objectes destacats es podran observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos individus d’Homo antecessor.

Segells de reconeixement d'administració oberta