Esteu aquí: Inici Cultura i festes Festes i cultura popular Els castells a Tarragona

Els castells a Tarragona

Tarragona és una de les ciutats de referència del món casteller. Ja al segle XIX les antigues colles de Valls aixecaven les seves millors construccions durant les festes de la ciutat i, fins i tot, la plaça de les Cols va ser escenari l'any 1881 del primer quatre de nou sense folre. El pes de la ciutat dins d'aquesta activitat continua avui dia més vigent que mai gràcies a la presència de quatre colles castelleres, la importància de les seves actuacions i, especialment, per l'organització del Concurs de Castells. Tot plegat fa que Tarragona sigui coneguda com a capital del món casteller.

Actualment Tarragona disposa de quatre colles castelleres:


Les quatre colles de la ciutat actuen conjuntament en les principals diades castelleres de la ciutat:

  • 23 d'abril, Sant Jordi. A les 19.30 h a la Rambla Nova.
  • 24 de juny, Sant Joan. A les 19.30 h a la plaça de la Font.
  • 19 d'agost, Sant Magí. A les 12 h a la plaça de les Cols.
  • 11 de setembre, Diada Nacional. A les 12 h al Pla de la Seu.
  • 23 de setembre, Santa Tecla. A les 13 h a la plaça de la Font.
  • 24 de setembre, la Mercè. A les 13 h a la plaça de les Cols.

 

La diada de la Mercè es completa amb la baixada dels pilars caminant. Les quatre colles intenten, per ordre d'antiguitat, fer arribar el seu pilar de quatre caminant des de la plaça de les Cols fins a l'Ajuntament. El recorregut inclou la pujada i baixada dels 20 graons del pla de la Seu, el carrer Major, la baixada de la Misericòrdia i la plaça de la Font. Un recorregut llarg i exigent que les agrupacions completen en uns deu minuts, de mitjana.

A més, des de l'any 2005, el primer diumenge de les festes de Santa Tecla se celebra la diada castellera de Festa Major. Aquesta actuació aplega les dues millors colles castelleres de la ciutat (Xiquets de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona) i dues agrupacions punteres del món casteller. Aquesta cita ha permès veure castells de gamma extra, els de màxima dificultat.

 

Concurs de Castells. L'espectacle casteller més gran del món

El Concurs de Castells és una actuació de les millors colles castelleres del país que té lloc cada dos anys, a l'inici de la tardor dels anys parells. Un dels principals atractius del certamen és que és l'única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixin per aconseguir el primer lloc en la classificació final. En qualsevol cas, totes les colles participants troben en el Concurs un marc propici per provar les seves millors construccions. L'Ajuntament de Tarragona n'és l'organitzador i des del 2014 compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torredembarra.

Prop de 7.000 persones gaudeixen com a públic de l'actuació castellera més important, que també gaudeix d'una àmplia cobertura mediàtica per part dels mitjans de comunicació catalans i, cada vegada més, d'arreu del món. En definitiva, el Concurs de Castells és un espectacle de primer nivell i una oportunitat magnífica de gaudir del fet casteller, una mostra cultural catalana declarada patrimoni cultural i immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

El XXVI Concurs de Castells va tenir lloc els dies 25 de setembre de 2016 a la plaça del Castell de Torredembarra i els dies 1 i 2 d'octubre, a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. Al llarg de les tres jornades va aplegar les 42 millors colles castelleres del país. 

Segells de reconeixement d'administració oberta