Esteu aquí: Inici La ciutat

Coneix Tarragona

Tarragona es troba en la latitud 41º 0,5' nord i en la longitud 1º, 14' est, a la Mediterrània i al nord-est de la península Ibèrica. La superfície del municipi és de gairebé 63 kilòmetres quadrats. L'altitud mitjana és d'uns 70 metres sobre el nivell del mar. La temperatura mitjana al llarg de l'any és molt suau i se situa al voltant dels 17º C.

Tarragona s'estén amb gairebé 14 km de litoral. Des dels anys seixanta, la ciutat va fer un salt important superant un obstacle geogràfic, el riu Francolí, i constitueix un municipi amb diverses concentracions urbanes clarament definides però desconnectades del centre històric i l'eixample noucentista.
Segons el padró de l'1 de gener de 2012, la població de Tarragona és de 136.638 habitants.

 

Tarragona, Patrimoni Mundial de la Humanitat

 

Logotip unesco Patrimoni

Tarragona compta amb un conjunt artístic i monumental romà de primer ordre, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2000. El festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva permet reviure aquella època cada primavera. El certamen és un només una de les moltes cites festives que periòdicament apleguen milers de persones, com la processó del Sant Enterrament, les festes de Santa Tecla o el Concurs de Castells.

 

Història de la ciutat

Tàrraco sorgeix arran de l'arribada dels exèrcits romans a la Península Ibèrica el 218 aC, en el marc de la confrontació bèl·lica entre romans i cartaginesos, l'anomenada Segona Guerra Púnica. Durant els anys 26 i 25 aC Tàrraco va adquirir una rellevància més gran com a ciutat en convertir-se en la capital del món romà. En efecte, durant aquests anys, August va residir a la ciutat i hi va dirigir les campanyes contra càntabres i àsturs. Gràcies a la presència militar, Tàrraco es va consolidar com a capital de la Hispània Citerior, i va rebre un fort impuls urbanístic, una mostra del qual són el teatre i la monumentalització del fòrum local.

La conquesta àrab de Tàrraco, a l'entorn de l'any 713, va suposar per a la ciutat l'inici d'un procés de decadència i abandonament que es va perllongar fins a la seva restauració l'any 1129.

Durant els segles XVI i XVII les guerres, la pesta i els atacs pirates que va patir la ciutat van provocar de nou la seva despoblació.

Al segle XIX, durant la Guerra del Francès, la ciutat va patir un terrible setge, i els més de dos anys d'ocupació francesa van deixar-la en una situació de misèria i fam, agreujada, a la seva marxa,  per la voladura de punts estratègics de la ciutat.

La recuperació econòmica i demogràfica va ser lenta. Gràcies a la finalització de les obres del port es van establir comerciants forans i poc a poc la petita burgesia comercial emprenedora va fer possible la modernització de Tarragona al llarg del segle XIX.

Durant el segle XX, a partir de final dels anys cinquanta, van començar a instal·lar-se indústries químiques a la ciutat i el 1975 va entrar en funcionament la refineria d'Enpetrol. Tarragona esdevindrà una ciutat industrial especialitzada en el camp petroquímic. La sortida i l'entrada dels productes elaborats per aquestes indústries es fa pel port de Tarragona, que passarà a ser considerat el segon port espanyol per tones anuals mogudes.

Si voleu ampliar tota aquesta informació, podeu anar al web del Museu d'Història de Tarragona.

Segells de reconeixement d’administració oberta