• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Polítiques d'Igualtat Respecta'm

Respecta'm

Prevenció de conductes sexistes en l'oci de Tarragona

'Respecta'm' és una campanya de prevenció de conductes sexistes en l'oci de la ciutat de Tarragona, especialment en contextos festius i nocturns, impulsada per l'Ajuntament de Tarragona l'estiu de 2016.

El principal objectiu de la campanya és:

Ajudar a reconèixer els abusos sexuals de baixa intensitat, prevenir l'assetjament i apoderar les dones i el seu entorn perquè denunciïn i sancionin aquest tipus de conductes sexistes. D'aquesta manera, es vol actuar davant de pràctiques sexistes quotidianes que, en molts casos, s'entenen com a comportaments naturals i sobre els quals no hi ha una consciència crítica del seu caràcter discriminatori: comentaris sexuals incòmodes, tocaments no consentits, acorralaments o insistències davant d'una negativa. Moltes d'aquestes conductes acostumen a tenir lloc en jornades festives o en el marc de l'oci nocturn per la probabilitat d'existència d'alcohol o unes altres drogues.

Diferents accions es desenvoluparan de manera paral·lela per fer arribar els missatges de la campanya a la màxima població possible:

  • Sortides del grup Komando Nits Q, un grup de joves agents de salut que a les portes dels locals d'oci nocturn repartiran material informatiu i polseres de la campanya (les polseres es repartiran les nits de la vigília de Sant Magí i de Santa Tecla).
  • Acte especial del Komando Nits Q durant la nit de la vigília de Santa Tecla 
  • Difusió de missatges a les xarxes socials. Durant la concepció de la campanya, s'han de fer focus grup amb joves per tal d'obtenir algunes de les frases que s'utilitzen.
  • Penjada de cartells, banderoles i elaboració de grafits biodegradables amb alguns dels missatges clau de la campanya com: "La meva manera de vestir no és excusa", "Només el sí és sí", "Estem estrets però no em toquis".
  • A partir del setembre, coincidint amb l'inici del nou curs escolar, començarà la segona fase de la campanya, que inclourà tallers i programes específics per als alumnes de secundària en el marc de les accions que el Servei de Prevenció de les Adiccions i el Departament de Polítiques d'Igualtat ja realitzen regularment als centres educatius de la ciutat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Així doncs, els cartells només són la cara visible de tot un treball educatiu i preventiu que es farà amb continuitat:

Els propietaris i agents clau de l'oci nocturn estaran formats en aquesta perspectiva de gènere per evitar actuacions sexistes i saber com s'ha de reaccionar si es donen en els seus contextos. Els que són darrere de la barra per servir alcohol també rebran formació per saber com cal actuar.

Tant Mossos com Guàrdia Urbana estan al cas de la campanya. S'anunciaran a les guixetes mòbils de denúncies que la Guàrdia Urbana sempre desplega per les festes.

Volem que tota la ciutadania sigui conscient d'aquest tema a través de les adhesions a la campanya dels restauradors, els comerços, els centres cívics, associacions esportives, etc. Això ajudarà a apoderar a les dones i sancionar les conductes sexistes.

En definitiva, es tracta d'un programa de prevenció universal i selectiu desplegat per sectors i fases que intenta implicar la població diana: els joves i els adults que els envolten.

Pots seguir el dia a dia de la campanya a la seva pàgina de Facebook:

 

FACEBOOK RESPECTA'M

Compartir

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat