Parada 4. Cruïlla Avinguda Sant Salvador amb Carrer Mistral
La zona comercial

Tornem amb la immobiliària Sant Salvador i el tracte fet amb l’Ajuntament pel terreny; la immobiliària es reservava que tots els equipaments socials anessin a càrrec de l’Ajuntament i la Promotora es quedava l’espai de zones comercials, que podrien vendre  després ja edificades, els terrenys per blocs prefabricats i els terrenys on s’ubicarien els serveis públics que en acabat la Immobiliària podria vendre.

D’aquesta manera és com el barri creix més o menys paral·lel a la carretera de Valls, la Nacional 240, limitant al sud amb el Barranc de la Font del Garrot i pel nord limitant amb la cruïlla de la carretera que va cap als Pallaresos.  Així queda configurat un barri amb forma allargada, amb uns pisos anomenats els blocs del Patronat de l’Habitatge que es troben a gairebé 1km del centre comercial.

D’aquesta zona comercial ens en parla l’Elvira:  hi trobàvem fleques, peixateries, perruqueries, venda de carn, verdures, làctics, sabateries i més negocis necessaris per al dia a dia. Parlem dels  anys 80 i 90. En aquells primers anys, el comerç floria, i la presència d’aquests comerços i entitats feia que no els fes falta anar al centre de Tarragona per comprar les coses més necessàries del dia a dia.

Segons el llibre “Los Barrios de Tarragona” escrit per en Pujades i en Bardají s´hi podien trobar fins a 17 establiments d’alimentació, 15 locals de restauració, botigues de roba, calçat, farmàcies, merceries, perfumeries i fins a 8 perruqueries i barberies; fins a un total de 85 negocis. De fet, i com anècdota, l’únic videoclub exclusiu de pornografia a la ciutat es trobava a Sant Salvador.

A la  banda nord  del barri hi havia 12 naus industrials, tocant a l’avinguda dels Pins però ja dins del terme dels  Pallaresos. 

Amb els anys molts bars o botigues van anar tancant perquè era difícil mantenir-se i a mesura que s’anaven jubilant les persones propietàries abaixaven la persiana per no tornar-la a obrir. Han desaparegut bars com: El bar Leones, el bar las Zarzas i el bar Avenida, entre altres. Aquests bars, en l’època dels setanta i vuitanta, eren molt famosos i estaven plens de gent que anava a fer reunions allà. Alguns bars eren batejats pel veïnat  amb renoms graciosos  com per exemple  «el Cabezudo», simplement perquè qui portava el bar tenia un cap molt gran.

El panorama comercial també ha canviat amb el temps. Les botigues tradicionals que abans omplien els carrers han anat desapareixent, i les noves generacions es troben amb una realitat diferent. Algunes cafeteries segueixen sent un punt de trobada, però la dinàmica dels negocis ha canviat dràsticament. Ara són les persones nouvingudes les que obren nous establiments.

Plànol municipal del barri de Sant Salvador

 


<<< Parada 3 -- Parada 5 >>>

 

<<< Plànol General >>>

Segells de reconeixement d'administració oberta