Esteu aquí: Inici Centres Cívics Notícies Notícies 2019 L'associació KM.0 guarneix el pati del Centre Cívic de Torreforta

L'associació KM.0 guarneix el pati del Centre Cívic de Torreforta

L'associació KM.0 guarneix el pati del Centre Cívic de Torreforta

El dissabte 30 de març va tenir lloc la realització d’una pintura al pati interior del Centre Cívic deTorreforta organitzada per l’Associació Quilòmetre Zero de Tarragona. Els hem fet una entrevista on expliquen la seva experiència.
03/04/2019
  • Quines activitats/ actes vau realitzar al Centre Cívic de Torreforta?

A Torreforta vam realitzar una intervenció consistent en pintar una part del pati principal del Centre Cívic. L’activitat la vam organitzar conjuntament amb dos artistes i amb coordinació amb el Centre Cívic. De la nostra entitat van participar alguna de les parelles de mentoría del Projecte Rossinyol i el Projecte AmbTu. Tots ells van pintar un mural de forma col·lectiva amb l’ajuda de dos artistes que van dinamitzar i dirigir l’activitat.

Aquesta activitat estava emmarcada dintre de la setmana del voluntariat de La Caixa i també hi van participar voluntaris de l’entitat.​

  • Quants participants/voluntaris van col·laborar?

A l’activitat hi van participar parelles del Projecte Rossinyol i l’AmbTu, i voluntariat de la nostra entitat Quilòmetre Zero de Tarragona (en total de la nostra entitat hi van participar 12 adults, 2 joves i 7 infants).També hi van participar​ 2 voluntaris de La Caixa​, treballadors d'aquesta empresa​. Alhora es van sumar a l’activitat alguns dels usuaris del Centre Cívic que es trobaven a l’espai aquell matí​ (5 infants aproximadament).​

  • Quan de temps vau estar per a realitzar-ho al Centre i quin va ser el vostre temps de preparació fora del centre (realització de la idea)?

Abans de l’activitat, la coordinadora de projectes de l’entitat va rebre la proposta de la Caixa per fer una activitat emmarcada en la seva setmana del voluntariat. Ens vam encarregar de coordinar-nos posteriorment amb tots els agents implicats per veure la viabilitat de la proposta i organitzar-ho (4 hores prèvies al dia de l’activitat). Els talleristes, juntament amb una persona de Quilòmetre Zero, van  visitar el centre en les setmanes prèvies a l’activitat, van estar 2 hores per la realització de l’esbós/idea per a realitzar al Centre Cívic. Posteriorment, els dos talleristes que es van contactar per dinamitzar l’activitat van anar al Centre Cívic a blanquejar l’espai on s’havia de fer la intervenció (4 hores prèvies el dijous previ al dia de l’activitat). I per últim, el dia de l’activitat, el dissabte dia 30 de març, abans que arribessin tots els participants, es va fer l’esbós del que seria el mural. Abans de començar l’activitat, es van donar a tots els participants les indicacions per tal que el mural tingués el resultat desitjat. Els talleristes (2) van estar 7 hores durant aquell dia dinamitzant i realitzant el mural.

L’activitat per a les persones convidades participants va tenir una durada de 3 hores (de 10 a 13 h del dissabte 30 de març). Després els artistes van fer els últims retocs. Aquell mateix dissabte es va deixar tot acabat.

  • Quina edat tenien els participants?

Els participants eren d’edats molt variades. Els més joves, els del Rossinyol, tenen entre 12 i 14 anys, els del Projecte AmbTu són més grans, entre els 18 i 21 anys. Els mentors que els acompanyaven tenen entre 20 i 35 anys.

  • Quina valoració doneu a la vostra activitat/ quin és el vostre grau de satisfacció un cop finalitzada?

Estem molt satisfets tant del resultat final (el mural ha quedat molt xulo i creiem que donarà molta vida al Centre Cívic de Torreforta) i també pel grau de participació. Els infants i joves van estar tot el matí amb la pintura i se’ls va veure molt motivats veient l’evolució d’una intervenció que la sentien molt seva. A més, va ser molt bonic que s’unissin altres infants usuaris del propi Centre Cívic perquè també són els que més gaudiran de l’espai i és bonic que poguessin formar part del canvi.

  • Parleu-nos una mica més sobre la vostra Associació Quilometre Zero de Tarragona (què realitzeu, propòsits, intencions, iniciatives...)

L’associació és una entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre que va néixer l’any 2013 a Tarragona i que té com a objectiu principal aconseguir una societat més justa i solidària. Ho fa a través de projectes de mentoria social inclusiva que faciliten la cohesió social de persones i/o col·lectius que es troben en situació de desavantatge social, a través de l’acció voluntària i solidària de persones i organitzacions.

Actualment, tenim en funcionament dos projectes: Per una banda, el Projecte Rossinyol dirigit a l’acompanyament en activitats culturals, educatives i d’oci a infants d’entre 12 i 14 anys oferint-los un referent positiu a través de la figura del mentor. Aquest és el projecte que més temps fa que es desenvolupa des de l’Associació, i aquest any té un total de 23 parelles. Aquest projecte involucra tota la comunitat educativa tant als centres de primària i ESO de Tarragona com la comunitat universitària i d’ensenyaments superior, ja que són els encarregats de fer de referents dels més petits.

Per altra banda, el Projecte AmbTu ha començat a funcionar fa molt poquet i aquest és el primer any que el realitzem. És una aposta de l’entitat per l’acompanyament de joves tutelats i extutelats oferint-los suport en aquesta època tan difícil com és la transició a la vida adulta. A través de la figura del mentor se’ls ofereix suport en àrees com la llengua, la formació i la inserció, l’acompanyament emocional, etc. Hem iniciat amb 7 parelles, amb col·laboració de l’Àrea de Suport i esperem poder seguir ampliant parelles la pròxima edició.

Estem en procés de començar dos projectes més al setembre: el projecte Grow Up per a adolescents amb talent, i el projecte Ubuntu per a persones refugiades, ambdós projectes de mentoria en els que vincularem aquests col·lectius amb voluntariat que els acompanyarà durant un temps determinat i els farà de referents positius.

Segells de reconeixement d'administració oberta