Esteu aquí: Inici Centres Cívics Notícies Notícies 2021 Gent Gran Activa de Tarragona als Centres Cívics

Gent Gran Activa de Tarragona als Centres Cívics

Gent Gran Activa de Tarragona als Centres Cívics

En Marc Alonso, alumne en pràctiques a l'Administració de la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, ha tingut la sort de poder entrevistar a la Cèlia López, coordinadora de Gent Gran Activa i als participants de l’activitat.
04/03/2021

Avui al Centre Cívic del barri de Sant Salvador visitem a la Gent Gran Activa de Tarragona, on realitzen l’activitat de la gimnàstica. La Xarxa de Centres Cívics els hi ha facilitat un espai a aquest col·lectiu per a poder seguir amb la seva programació adaptada a conseqüència de la COVID-19 i la respectiva normativa del PROCICAT.

La ciutat amiga de la gent gran pensa en gran, canvia i s’adapta perquè les persones grans en siguin també protagonistes amb l’objectiu de promoure un envelliment actiu.

 

TRANSCRIPCIÓ CÈLIA:

Marc: Com definireu la gent gran d’avui en dia?

Cèlia: Molt diversa ja que tenim persones de 60 que poden fer perfectament les activitats que ofereixen els centres cívics, ja que no tenen cap diferència amb altres persones, l'únic que tenen és més temps lliure ja que estan jubilats. Després tenim una segona generació que són les persones de 75, 80, 90 anys que aquests ja tenen unes característiques diferents ja que son persones que van néixer durant la guerra, la postguerra, amb pocs estudis, des de ben joves es van posar a treballar, s'adapten molt bé, ja que ha hagut d'adaptar se durant la seva vida. No es un grup homogeni, a nivell individual és molt diferent ja que parlem de dos generacions com ja hem dit abans. Tenim gent de 80 - 90 anys fent activitats. Són un col·lectiu molt divers.

Marc: Quines necessitats tenen?

Cèlia: Com nosaltres, socialitzar! I les llars de jubilats són com els centres cívics, amb la finalitat de socialitzar-se, omplir el lleure d’una manera creativa, que et facin créixer com a persona. Però ara més que mai, la necessitat que tenen es el sentiment de no sentir-se sols i soles.

Marc: Quines activitats realitza Gent Gran Activa de Tarragona?

Cèlia: Nosaltres tenim una programació fins fa un any que era d’uns grups molt estables i anàvem afegint persones a mida que s’anaven apuntant persones. Ara ho hem hagut d’adaptar com que tenim la majoria d’espais tancats i ara fem activitats a l’aire lliure. Abans de la pandèmia fèiem tallers d’informàtica, tallers de memòria, etc però ho hem hagut d’aturar. Ara mateix, ens centrem amb la gimnàstica i el ball perquè és el que ens permeten. Si tot va bé, l’1 de març començarem activitats al patronat d’esports, ja que tenim conveni amb ells, i de cara a la primavera començaríem a fer activitats com iniciació a internet, gestió de les emocions, yoga, altres activitats que són una mica més d’estar quiet.

Ara per ara, les llars de jubilats estan tancades però si a l’estiu es poden obrir s’obriran respectant les mesures de seguretat de la COVID-19.

Marc: Quines activitats són les que agraden més a aquest col·lectiu?

Cèlia: Les que hi ha més participació i demanda, bàsicament, són la gimnàstica de manteniment, ja que ells es noten que això els hi manté millor i també son les activitats que s’ho passen bé, gràcies també a totes les associacions que hi ha dins les llars es feien viatges, feien ball, convivències i això els hi agrada molt. El que més els motiva es passar una bona estona i sobretot, socialitzar-se, el fet de sortir de casa.

Marc: La majoria de gent gran que assisteix a aquestes activitats, quina edat tenen?

Cèlia: Com ja em dit a la primera pregunta, tenim gent molt diversa i hi tenim dos generacions, dels 60 anys, que aquestes persones poden participar a més activitats però després també tenim la generació dels 75,80,90 anys que també participen en força activitats.

Marc: La gent gran de Tarragona, té un envelliment actiu?

Cèlia: Si, en general si. També et diria que és una mica diferent els barris que el centre de ciutat. La manera de fer dels barris és una mica diferent però si perquè a banda del que fem nosaltres hi ha moltes associacions diverses. Aquest col·lectiu fa moltes activitats (viatges, gimnàstica, ball, etc). A més poden anar a un patronat, a un centre cívic, aules d’universitat per la gent gran. Hi ha una oferta bastant gran però ara en temps de pandèmia és complicat i a més a més moltes associacions o entitats van plegant…

El tema de voluntariat també els motiva molt però a Tarragona s’hauria de treballar més.

Marc: Com creus que es podria dinamitzar més la implicació de la societat cap aquest col·lectiu i la participació social de la gent gran?

Cèlia: Un tema seria el voluntariat. Volem impulsar aquesta activitat, ja que és molt necessari, motivador i enriquidor. A més a més permet relacions intergeneracionals. Al final les poblacions que envelleixen millor i viuen més anys són les poblacions que no deixen mai de participar i treballar. El problema que tenim ara és que et diuen que ets gran i t’has de quedar a casa.

A mi el model de llar de jubilats no m’agrada, m’agrada més el model de centre cívic. No fa falta separar a aquest col·lectiu de la resta.

També cada barri és diferent, s’hauria de fer un anàlisi barri per barri sobre la participació social ja que un barri pot ser més participativa amb una entitat però a un altre barri la participació pot variar i augmentar-la amb una altra entitat. Inclús, s’haurien de fer anàlisis cada X anys ja que un barri pot canviar per qualsevol cosa.

Marc: Creieu que, a conseqüència de la pandèmia, la gent gran ja no és tant participativa?

Cèlia: Els que son més joves segueixen participant molt però els que ja son més grans, els estem trucant i ens diuen que els hi fa por sortir. Molta gent que participava moltíssim, a conseqüència de la pandèmia, ja no participava en cap activitat. Quan els hi posin la vacuna potser es pot tornar a la normalitat i tornaran a participar en les activitats que feien anteriorment.

El que s’ha potenciat més durant la pandèmia ha sigut el voluntariat.

Marc: S’han adaptat activitats a conseqüència de la pandèmia?

Cèlia: Ens hem adaptat tot el que em pogut, però moltes activitats que fèiem abans, ara, no les podem fer per les restriccions que hi ha. A banda de les que vam suprimir a conseqüència de la pandèmia, d’altres les em adaptat seguint en tot moment la normativa del PROCICAT però la participació ha disminuït notablement. Gràcies a equipaments, com els dels Centres Cívics, que ens han pogut cedir espais per realitzar les activitats, hem pogut seguir tirant endavant.

Marc: Els Centres Cívics, són un bon espai per realitzar activitats amb gent gran?

Cèlia: Sí, i tant! No faria falta tenir un espai exclusivament per la gent gran ja que aquest col·lectiu podria funcionar molt bé amb el model de centres cívics. Però es una opinió meva, potser una altra persona no ho vol.

També, gràcies al bon tracte que hi tenim amb els centres cívics, ens han pogut facilitar aquests espais que ens han anat molt bé per a realitzar les nostres activitats.

 

TRANSCRIPCIÓ PERSONES PARTICIPANTS DE GENT GRAN ACTIVA:

Marc: Quina activitat realitza amb Gent Gran Activa?

Participants Gent Gran Activa: Només fem aquesta activitat de la gimnàstica amb el monitor Raul. A part, pel nostre compte fem aquagym, memòria i caminar a les tardes, però per Gent Gran Activa solament la gimnàstica.

Marc: Quants dies hi dediqueu a realitzar activitats amb Gent Gran Activa?

Participants Gent Gran Activa: Els dos dies de la gimnàstica, els dilluns i dimecres de cada setmana. Una hora al dia. Però, també, a part de la gimnàstica, anem un grup de persones a caminar cada tarda pel nostre compte.

Marc: La Covid-19 us ha perjudicat en realitzar activitat física?

Participants Gent Gran Activa: Durant el confinament si que ens va perjudicar ja que al no poder sortir de casa, no fèiem gaire gimnàstica, però en quan es va poder sortir, no ens ha perjudicat gaire. Ara per ara, fem la gimnàstica i estem encantades de que es pugui realitzar aquest tipus d’activitats.

Marc: Que us sembla el fet de realitzar activitats a l’aire lliure?

Participants Gent Gran Activa: Per algunes persones ens sembla perfecte, perquè s’està molt bé, si fa bon temps i hi toca l’aire. Però d’altres persones seguirien fent les activitats dins a la sala perquè es senten més còmodes i saben que dins la sala no hi haurà dia que es suspengui la sessió per causes meteorològiques o situacions adverses. Tot hi que les persones que no els hi agrada fer les activitats a l’aire lliure s’han adaptat molt bé.

Marc: El fet de realitzar les activitats als Centres Cívics us agrada?

Participants Gent Gran Activa: Sí, ens agrada molt! Com que el nostre objectiu es moure’ns, ens es igual on fer-ho mentre es puguin fer! Però el fet de que els Centres Cívics ens hagi pogut cedir un espai, estem molt agraïdes i molt a gust.

Marc: A banda de les activitats que ja realitzeu, quines us agradaria que es fessin?

Participants Gent Gran Activa: Ens agradaria fer rutes de senderisme pels boscos, per les platges, etc. Però tot el que comporti moure’ns, sortir de casa i socialitzar-nos ens agradaria participar-hi.

Des de la Xarxa de Centres Cívics ens encanta acollir-vos i poder gaudir d’activitats magnífiques realitzades a Tarragona.

 

Segells de reconeixement d’administració oberta