Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Dones tarragonines Encarna i Raquel Quílez Valdevira

Encarna i Raquel Quílez Valdevira

Responsables de l'Associació Joventut i Vida, del menjador social i de les UEC

L'Encarna i la Raquel són dues germanes que van néixer a Madrid el 17-02-1964 i el 18-04-1969, respectivament.

L'Encarna es va doctorar en geologia per la Universitat Complutense i va treballar com a professora a la Universitat Sant Pablo-CEU de Madrid, on, a més, amb el temps va tenir el càrrec de secretària acadèmica de la Facultat de Ciències Experimentals. La Raquel va estudiar empresarials a la Universitat Complutense i va fer feina com a càrrec directiu en l'àrea de recursos humans d’una multinacional. Totes dues destaquen per la seva labor social a l'Associació Joventut i Vida.

A l'Associació Joventut i Vida

Els orígens de l’obra social de Joventut i Vida es remunten a fa més de trenta anys. L’Associació és fruit de la tasca social que feien un grup de joves voluntaris del barri de Bonavista, els quals van obrir un taller juvenil per a la prevenció de drogoaddiccions en els adolescents que quedaven exclosos del sistema educatiu i per tal que no estiguessin al carrer.

L'Encarna va venir a Tarragona l’any 1998 i es va meravellar amb el projecte. Finalment, en va acabar sent partícip i s’hi va quedar a viure.

Aquest projecte, que va néixer de la voluntat d’unes persones, va tenir impacte en la comunitat i, a l'instaurar-se l'educació secundària obligatòria, van néixer les Unitats d'Escolarització Compartida. Aquestes unitats tenien l'objectiu de reconduir els joves amb més dificultats dins el sistema educatiu.

Arran d'això, l'any 2008 es va fundar l'Associació Joventut i Vida. L'Encarna supervisava les UEC adjudicades a Joventut i Vida ubicades per la província de Tarragona; hi treballaven vint-i-vuit professionals. Alhora, dirigia l'àrea de projectes de l'Associació.

Impulsores del menjador social

A causa de la detecció de necessitats econòmiques per la crisi del 2008, tot i que ja distribuïen aliments, es van reformular per poder distribuir-ne a la comunitat. Com que l’any 2013 la crescuda de les necessitats va ser exponencial, van obrir el menjador social. Hi participaven treballadors i treballadores voluntaris. La Raquel n'era la responsable; va venir a viure a Tarragona i es va sumar a l’Associació. A més, també van posar en marxa altres projectes, com “Cuidant de tu”, unitat d'acompanyament i d'atenció integral per a les persones grans. Tanmateix, expliquen que elles només són la cara visible de l'Associació, però que és tot l'equip que la sosté.

Finalment, l'any 2021 se les va reconèixer com a filles adoptives de la ciutat de Tarragona.

DESCARREGA EL PUNT DE LLIBRE (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta