Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Dones tarragonines Maria Dolors Roigé Riola

Maria Dolors Roigé Riola

Mestra de mestres

Va néixer a Tarragona el 5 de juliol de 1938 i li toca viure el final de la Guerra Civil i tota la postguerra. Va estudiar la primària a l’escola Saavedra i va ser educada amb el mètode Montessori.

Va estudiar el batxillerat a les Teresianes. Després va fer magisteri a l’Escola de Mestres de Tarragona (1956). Paral·lelament, va fer els estudis de piano amb Carme Flexes Escoda, gran concertista i professora a Tarragona. També va estudiar la llicenciatura de Pedagogia a Tarragona, que llavors era una secció de la Universitat Central de Barcelona. Va estudiar francès.

La seva primera experiència com a mestra va ser a Torreforta com a alfabetitzadora. Va continuar a l’Escola Rural de Masarbonès, i va retornar per incorporar-se a l’Escola Pública Gual Villalbí, al barri de Torreforta, on va exercir setze anys. La metodologia de la seva classe era activa, aplicant el mètode Montessori, i el mètode Sanabria per a l’ensenyança de l’escriptura i la lectura.

Mestra de mestres

Va fer estades a diferents països d’Europa per conèixer i aplicar mètodes actius al seu ensenyament, com Bèlgica, Suècia, França (Toulouse, Nantes, Bordeus, París, Lió), Alemanya (Berlín), Itàlia, Bulgària i Turquia.

Durant els següents anys, la seva tasca educativa la imparteix a l’Escola Normal de Magisteri, on forma mestres en l’especialitat d’educació infantil, donant la seva experiència internacional que li han aportat les seves estades a l’estranger, fins a la seva jubilació l’any 2008.

És una dona atenta, que estima l'educació i encara s'enfada quan no s’hi dediquen els recursos que es mereix.

Per ella han passat infinitat d'infants i mestres que han estat més que motivats a través de les seves classes a La Normal, més tard Facultat d'Educació i Psicologia de la URV. El seu compromís va fer que també formés part de l'equip de la degana d'aquesta facultat, coordinant totes les pràctiques dels alumnes dels ensenyaments de mestres durant una bona colla d'anys.

L'escola rural

Ha estat una gran defensora de l'escola rural i va ser un dels membres fundadors del GIER (Grup Interu-niversitari d'Escola Rural), que encara està actiu i celebrant les seves 27enes Jornades.

És una treballadora incansable envers l'educació del nostre país. Seria un bon moment per poder-li reconèixer tota la seva implicació a la ciutat en el camp de l'educació, tot i que sempre ha estat de forma anònima darrere de la seva feina, per la seva senzillesa i modèstia.

DESCARREGA EL PUNT DE LLIBRE (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta